Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani

La 9 mai - de ziua poetului

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani

Miercuri (9 mai 2012), am fost martori la evenimentul și fenomenul Lucian Blaga, la evocarea unei vârste, a unui poet și patron spiritual la liceul care poartă numele filosofului din Lancrăm.

Dl director Ioan Hora a punctat în esență istoria celor 20 de ani de existență a liceului care a avut „16 generații de absolvenți, care au făcut cinste școlii...”    
„Suntem mai mult decât o școală”, cum ne place nouă, celor de la „Blaga” să spunem, suntem o familie...” Iar pentru întărirea afirmației, dl director ne-a adus în atenție spiritul și dăruirea fotbaliștilor de la „Blaga” care în 5 mai, au cucerit „Cupa Coca Cola”, jucând admirabil la Timișoara și înscriindu-și în palmares trei victorii (cu Baia Mare, Satu Mare și Arad) și doar o înfrângere în fața gazdelor. Astfel că între 18 și 20 mai, ei vor disputa etapa finală a competiției la București.
 „Am văzut nu o dată sămânța mirabilă/ce-nchide în sine supreme puteri...”
Rar mi s-a-ntâmplat să aud un profesor de română vorbind atât de frumos despre omul, poetul și spiritul Lucian Blaga, cum a făcut-o, miercuri, doamna profesor Adriana Meșter, director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. Într-o exprimare liberă nuanțată, încărcată de emoție, domnia sa a evocat omul și poetul într-o construcție metaforică impresionantă, reușind să cucerească auditoriu cu bogăția de informații inedite pe care nu le găsești în cărți, stârnind astfel interesul și captând atenția generală. În calitatea sa de coordonator al revistei liceului, doamna profesor Adriana Meșter a ținut să ne prezinte și cel de-al 18 număr al „Cântecului vârstelor” proaspăt ieșit de sub tipar. Din careul de ași s-a pornit apoi, ca o flacără, cu flori la bustul poetului. Retrași în săli, cabinete și laboratoare, în sala de sport și pe terenul de sport, elevii și dascălii și-au cinstit patronul spiritual printr-un buchet de activități variate:
*„Blaga, poetul și filosoful” - concurs, prezentare PowerPoint (Valeria Ban, Anda Ardelean) - XII C
*Din beletristica blagiană – lecturi de suflet (Codruța Manea, Ioana Trempe, Andrea Vușcan) - VI B, VII A, B
*„Pentru minte, pentru suflet” – cerc de lectură (Pădurean Maria) - IX D, X C, D
*„Oradea mea” – prezentări  multimedia obiectiv-subiective (Adriana Meșter) - VII A
*„Oradea mea, a ta, a noastră” -concurs de fotografii (Sărăcuț C., Pușcariu R, Iova Delia, Pleșca G., Traier Șandor) - IX A, X A, B, XI A
*Concurs pe tema „Geografia României” (Fekete Eva) - IV D
9 Mai - Ziua Europei, Ziua Lucian Blaga (Pop Florin) - XII A
„We love English”- concurs de limba engleză (Dorina Mirodot) - III A, B și XI C- juriu
*Let’s have fun with foreign languages! (Mihaela Șilinca) X D
*„Be creative”- concurs interliceal de creație literară în limba engleză (Sânziana Neșiu) X B, XI A și XC, XI P – C.N. „I.Vulcan”
*Quatrene (Carmen Tivadar, Florian Secară, Mariana Man) V A, B
*Atelier de creație: Mandale (Mariana Chiș Gabriela Pleșca) IX A
*„Fii cool îmbrăcat ECO”- parada modei (Felicia Șchiop, învățătorii și diriginții) I-XI
*Meci de fotbal: echipa școlii - vedete locale (Cristian Ungur, Liana Popovits, Alin Silaghi, Huciu Ecaterina)
*Cupa ,,Lucian Blaga” la tenis de masă (Liana Popovits,  Alin Silaghi) – pentru elevi din clasele V-XII.
Regal artistic în Orășelul copiilor
După-amiază, elevii liceului și-au invitat părinții și prietenii în Orășelul copiilor la un regal artistic. Pe scenă, și-au dat concursul: majoretele liceului (din cls.II-III și V-VII); soliștii vocali de muzică ușoară: Cezara Lemnian, Corina Brănișcan, Carla Florin, Larisa Mihuț, Diana Popa, Ester Csatari, Izabela Abrudan, Teodora Georgiou și Vali Badea; trupa de dans a școlii; soliști vocali de muzică populară: Roxana Petrică,
Alina Săcădat, Mădălina Trip și Marius Bențan; am urmărit, în premieră, un număr inedit de gimnastică și acrobație, de mare efect, intitulat „Piramidele umane”, coordonat de dl director Ioan Hora (dascăl al acestei școli de 39 de ani, din cei 43 de ani de activitate didactică); parada modei, cu ținute aparținând unei tinere creatoare de modă – Ioana Silaghi, fostă elevă a școlii; invitați speciali în spectacol – dansatorii Ansamblului folcloric al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, instructor, prof. Emil Apostol.
Să mai spunem că nu departe de scenă și-au desfășurat activitatea membrii atelierului de confecționat șepci inscripționate (atelier coordonat de prof. Ioan Lațcău), ateliere de confecționat stegulețe, șirag de mărgele, de origami și de pictat pe față...
Concluzionând, vom spune că miercuri, spiritul Blaga a însuflețit și cucerit, a încântat și înnobilat! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (198 de poze), accesați Galeria foto: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 08:16:48 Ora de vară a Europei de Est