Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani

La 9 mai - de ziua poetului

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani

Miercuri (9 mai 2012), am fost martori la evenimentul și fenomenul Lucian Blaga, la evocarea unei vârste, a unui poet și patron spiritual la liceul care poartă numele filosofului din Lancrăm.

Dl director Ioan Hora a punctat în esență istoria celor 20 de ani de existență a liceului care a avut „16 generații de absolvenți, care au făcut cinste școlii...”    
„Suntem mai mult decât o școală”, cum ne place nouă, celor de la „Blaga” să spunem, suntem o familie...” Iar pentru întărirea afirmației, dl director ne-a adus în atenție spiritul și dăruirea fotbaliștilor de la „Blaga” care în 5 mai, au cucerit „Cupa Coca Cola”, jucând admirabil la Timișoara și înscriindu-și în palmares trei victorii (cu Baia Mare, Satu Mare și Arad) și doar o înfrângere în fața gazdelor. Astfel că între 18 și 20 mai, ei vor disputa etapa finală a competiției la București.
 „Am văzut nu o dată sămânța mirabilă/ce-nchide în sine supreme puteri...”
Rar mi s-a-ntâmplat să aud un profesor de română vorbind atât de frumos despre omul, poetul și spiritul Lucian Blaga, cum a făcut-o, miercuri, doamna profesor Adriana Meșter, director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. Într-o exprimare liberă nuanțată, încărcată de emoție, domnia sa a evocat omul și poetul într-o construcție metaforică impresionantă, reușind să cucerească auditoriu cu bogăția de informații inedite pe care nu le găsești în cărți, stârnind astfel interesul și captând atenția generală. În calitatea sa de coordonator al revistei liceului, doamna profesor Adriana Meșter a ținut să ne prezinte și cel de-al 18 număr al „Cântecului vârstelor” proaspăt ieșit de sub tipar. Din careul de ași s-a pornit apoi, ca o flacără, cu flori la bustul poetului. Retrași în săli, cabinete și laboratoare, în sala de sport și pe terenul de sport, elevii și dascălii și-au cinstit patronul spiritual printr-un buchet de activități variate:
*„Blaga, poetul și filosoful” - concurs, prezentare PowerPoint (Valeria Ban, Anda Ardelean) - XII C
*Din beletristica blagiană – lecturi de suflet (Codruța Manea, Ioana Trempe, Andrea Vușcan) - VI B, VII A, B
*„Pentru minte, pentru suflet” – cerc de lectură (Pădurean Maria) - IX D, X C, D
*„Oradea mea” – prezentări  multimedia obiectiv-subiective (Adriana Meșter) - VII A
*„Oradea mea, a ta, a noastră” -concurs de fotografii (Sărăcuț C., Pușcariu R, Iova Delia, Pleșca G., Traier Șandor) - IX A, X A, B, XI A
*Concurs pe tema „Geografia României” (Fekete Eva) - IV D
9 Mai - Ziua Europei, Ziua Lucian Blaga (Pop Florin) - XII A
„We love English”- concurs de limba engleză (Dorina Mirodot) - III A, B și XI C- juriu
*Let’s have fun with foreign languages! (Mihaela Șilinca) X D
*„Be creative”- concurs interliceal de creație literară în limba engleză (Sânziana Neșiu) X B, XI A și XC, XI P – C.N. „I.Vulcan”
*Quatrene (Carmen Tivadar, Florian Secară, Mariana Man) V A, B
*Atelier de creație: Mandale (Mariana Chiș Gabriela Pleșca) IX A
*„Fii cool îmbrăcat ECO”- parada modei (Felicia Șchiop, învățătorii și diriginții) I-XI
*Meci de fotbal: echipa școlii - vedete locale (Cristian Ungur, Liana Popovits, Alin Silaghi, Huciu Ecaterina)
*Cupa ,,Lucian Blaga” la tenis de masă (Liana Popovits,  Alin Silaghi) – pentru elevi din clasele V-XII.
Regal artistic în Orășelul copiilor
După-amiază, elevii liceului și-au invitat părinții și prietenii în Orășelul copiilor la un regal artistic. Pe scenă, și-au dat concursul: majoretele liceului (din cls.II-III și V-VII); soliștii vocali de muzică ușoară: Cezara Lemnian, Corina Brănișcan, Carla Florin, Larisa Mihuț, Diana Popa, Ester Csatari, Izabela Abrudan, Teodora Georgiou și Vali Badea; trupa de dans a școlii; soliști vocali de muzică populară: Roxana Petrică,
Alina Săcădat, Mădălina Trip și Marius Bențan; am urmărit, în premieră, un număr inedit de gimnastică și acrobație, de mare efect, intitulat „Piramidele umane”, coordonat de dl director Ioan Hora (dascăl al acestei școli de 39 de ani, din cei 43 de ani de activitate didactică); parada modei, cu ținute aparținând unei tinere creatoare de modă – Ioana Silaghi, fostă elevă a școlii; invitați speciali în spectacol – dansatorii Ansamblului folcloric al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, instructor, prof. Emil Apostol.
Să mai spunem că nu departe de scenă și-au desfășurat activitatea membrii atelierului de confecționat șepci inscripționate (atelier coordonat de prof. Ioan Lațcău), ateliere de confecționat stegulețe, șirag de mărgele, de origami și de pictat pe față...
Concluzionând, vom spune că miercuri, spiritul Blaga a însuflețit și cucerit, a încântat și înnobilat! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (198 de poze), accesați Galeria foto: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - la 20 de ani. 

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 18:02:07 Ora de vară a Europei de Est