Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Să descoperim (și să sărbătorim) Europa!”

Joi, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

„Să descoperim (și să sărbătorim) Europa!”

Clasele de la profilul de Protecția Mediului au marcat și sărbătorit joi (10 mai 2012), în chip special două evenimente, organizând concursuri de rebus în cadrul proiectului național „Biodiversitatea în imagini”, respectiv, prezentări, momente artistice și mâncăruri tradiționale de Ziua Europei.

Manifestările au fost coordonate de doamna profesor Ramona Maghiar, cu concursul diriginților claselor (IX F – prof. Marinela Filip, X E – prof. Nagy Aurelia, XI și XII F – prof. Florina Musca și Ramona Maghiar) și cu sprijinul conducerii colegiului: profesor dr. Ruben Filimon – director și prof. Mihai Bacoș – director adjunct.
În deschiderea manifestării coordonatorul proiectului „Biodiversitatea în imagini”, dna profesor Ramona Maghiar, a prezentat în sinteză stadiul derulării proiectului, scopul și modalitățile de colaborare cu cei cinci parteneri (Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Lucreția Suciu” Oradea, Liceul Teoretic „C.A. Rosetti” București, Colegiul Național „Inochenție Micu Clain” Blaj și Agenția pentru Protecția Mediului Bihor), după care a dat cuvântul elevei Ana Drăgan (din XII F) pentru derularea celui de-al doilea eveniment. În evocarea Zilei Europei, echipajele concurente au început cu prezentări PowerPoint. În cazul României, „bobocii” din IX F, coordonați de prof. Marinela Filip, aveau să exceleze la toate capitolele, fapt care a „obligat” juriul să le acorde cele mai multe diplome (5). După prezentarea PP realizată de Corina Hodișan, la microfon au urmat artiștii: Camelia Chizec, Mihai Suciu și Daiana Dărăban, „acompaniați” de două perechi de dansatori. Elevii din a X-a E și doamna profesor Nagy Aurelia au reprezentat Olanda (cu tricourile portocalii ale fotbaliștilor olandezi), cu lalele pe masă și mâncăruri tradiționale, dar și Italia, cu artiști și pizza din ambundență pe masă. Elevii din a XI-a F și doamna profesor Florina Musca au prezentat Austria, printr-un impresionant PP, autori Bianca Balog, Mariana Breb și Anamaria Coita, dar și Turcia – ca țară candidată; coregrafia de nota 10 a aparținut Sandrei Moga, cu niște dansatoare de top: Cristina Ferche, Emilia Rațiu, Szatmari Timea și Adela Belea; la stand ne-au „vrăjit” Mădălina Hadade și Somogyi Adelina. Republica Cehă și Spania au fost prezentate de Marius Bele și Alexandru Gherghel din XII F, elevii dnei prof. Ramona Maghiar.  
Cu plăcintă și sarmale ca la mama acasă!  
Grecia, dar mai cu seamă România au „ademenit” juriul și publicul cu mâncărurile tradiționale specifice, la care elevii din IX F s-au dovedit „imbatabili”. Francisca Dudaș, în primul caz, ne-a prezentat: plăcintă cu dovleac, tatziki, salate grecești, ulei de măsline și băutura specifică – Ouzo, iar cinci dansatoare (Bianca Andor, Camelia Chizec, Anamaria Drăguț, Oana Maria Pop și Felicia Filimon) ne-au surprins cu dansul lor grecesc tradițional; reprezentând România, moroșanca Oana Maria Pop (de loc din Sighetul Marmației) ne-a încântat cu limbajul neaoș maramureșan, vorbind despre haluște (sarmale), colejă cu brânză și slănină (adică mămăligă), făcută la Palota de Balla Fabio; sarmalele de nota 10 au fost aduse de Corina Hodișan tocmai din Sârbi; cum ar fi putut lipsi de pe masa românului tocmai clisa (slănina) și ceapa roșie aduse de Florina Denisa Flonta din Dușești; „dă plăcintă gura cântă!” Plăcintele au fost puse pe masă de Ana-Maria Reștea, din Oradea.
Dacă nu am reușit să vă stârnim pofta și să vă facem să regretați că nu ați fost prin preajmă, atunci poate reușim să vă stimulăm sucul gastric cu pozele...
În concluzie, am participat la o manifestare incitantă, cu multiple valențe instructiv-educative și provocatoare din punct de vedere artistic și gastronomic! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (130 de poze), accesați Galeria foto: „Să descoperim (și să sărbătorim) Europa!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 octombrie 2019