Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să descoperim (și să sărbătorim) Europa!”

Joi, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

„Să descoperim (și să sărbătorim) Europa!”

Clasele de la profilul de Protecția Mediului au marcat și sărbătorit joi (10 mai 2012), în chip special două evenimente, organizând concursuri de rebus în cadrul proiectului național „Biodiversitatea în imagini”, respectiv, prezentări, momente artistice și mâncăruri tradiționale de Ziua Europei.

Manifestările au fost coordonate de doamna profesor Ramona Maghiar, cu concursul diriginților claselor (IX F – prof. Marinela Filip, X E – prof. Nagy Aurelia, XI și XII F – prof. Florina Musca și Ramona Maghiar) și cu sprijinul conducerii colegiului: profesor dr. Ruben Filimon – director și prof. Mihai Bacoș – director adjunct.
În deschiderea manifestării coordonatorul proiectului „Biodiversitatea în imagini”, dna profesor Ramona Maghiar, a prezentat în sinteză stadiul derulării proiectului, scopul și modalitățile de colaborare cu cei cinci parteneri (Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Lucreția Suciu” Oradea, Liceul Teoretic „C.A. Rosetti” București, Colegiul Național „Inochenție Micu Clain” Blaj și Agenția pentru Protecția Mediului Bihor), după care a dat cuvântul elevei Ana Drăgan (din XII F) pentru derularea celui de-al doilea eveniment. În evocarea Zilei Europei, echipajele concurente au început cu prezentări PowerPoint. În cazul României, „bobocii” din IX F, coordonați de prof. Marinela Filip, aveau să exceleze la toate capitolele, fapt care a „obligat” juriul să le acorde cele mai multe diplome (5). După prezentarea PP realizată de Corina Hodișan, la microfon au urmat artiștii: Camelia Chizec, Mihai Suciu și Daiana Dărăban, „acompaniați” de două perechi de dansatori. Elevii din a X-a E și doamna profesor Nagy Aurelia au reprezentat Olanda (cu tricourile portocalii ale fotbaliștilor olandezi), cu lalele pe masă și mâncăruri tradiționale, dar și Italia, cu artiști și pizza din ambundență pe masă. Elevii din a XI-a F și doamna profesor Florina Musca au prezentat Austria, printr-un impresionant PP, autori Bianca Balog, Mariana Breb și Anamaria Coita, dar și Turcia – ca țară candidată; coregrafia de nota 10 a aparținut Sandrei Moga, cu niște dansatoare de top: Cristina Ferche, Emilia Rațiu, Szatmari Timea și Adela Belea; la stand ne-au „vrăjit” Mădălina Hadade și Somogyi Adelina. Republica Cehă și Spania au fost prezentate de Marius Bele și Alexandru Gherghel din XII F, elevii dnei prof. Ramona Maghiar.  
Cu plăcintă și sarmale ca la mama acasă!  
Grecia, dar mai cu seamă România au „ademenit” juriul și publicul cu mâncărurile tradiționale specifice, la care elevii din IX F s-au dovedit „imbatabili”. Francisca Dudaș, în primul caz, ne-a prezentat: plăcintă cu dovleac, tatziki, salate grecești, ulei de măsline și băutura specifică – Ouzo, iar cinci dansatoare (Bianca Andor, Camelia Chizec, Anamaria Drăguț, Oana Maria Pop și Felicia Filimon) ne-au surprins cu dansul lor grecesc tradițional; reprezentând România, moroșanca Oana Maria Pop (de loc din Sighetul Marmației) ne-a încântat cu limbajul neaoș maramureșan, vorbind despre haluște (sarmale), colejă cu brânză și slănină (adică mămăligă), făcută la Palota de Balla Fabio; sarmalele de nota 10 au fost aduse de Corina Hodișan tocmai din Sârbi; cum ar fi putut lipsi de pe masa românului tocmai clisa (slănina) și ceapa roșie aduse de Florina Denisa Flonta din Dușești; „dă plăcintă gura cântă!” Plăcintele au fost puse pe masă de Ana-Maria Reștea, din Oradea.
Dacă nu am reușit să vă stârnim pofta și să vă facem să regretați că nu ați fost prin preajmă, atunci poate reușim să vă stimulăm sucul gastric cu pozele...
În concluzie, am participat la o manifestare incitantă, cu multiple valențe instructiv-educative și provocatoare din punct de vedere artistic și gastronomic! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (130 de poze), accesați Galeria foto: „Să descoperim (și să sărbătorim) Europa!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:50:17 Ora de vară a Europei de Est