Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Încheierea campaniei, premierea și momentul artistic

Luni (10 decembrie), la Casa de Culltură a Municipiului Oradea

Încheierea campaniei, premierea și momentul artistic

Grupul consultativ de lucru privind prevenirea și combaterea violenței în familie (constituit din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Fundația Smiles, Uniunea Femeilor Bihor), coordonat de Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, a organizat în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie 2007 „Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”, o campanie de informare și prevenire, desfășurată în școli și comunități din Oradea și județul Bihor.

“Vrem să credem că mesajul a fost bine receptat”
Ing. Mioara Săteanu, subcomisar Ioana Indrieș, prof. Florian Negruțiu, inspector școlar, și alți reprezentanți ai grupului consultativ au prezentat, ieri, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, bilanțul campaniei, au premiat câștigătorii concursurilor de desene, eseuri, afișe și pliante, cu ocazia încheierii campaniei de informare, prevenire și combatere a violenței în familie, școală și comunitate.
Ultimul cuvânt l-au avut, totuși, artiștii (ansamblul coral și soliștii vocali de la S.A.M. “Ioan Bococi” și Palatul Copiilor și Elevilor , precum și majoretele de la Casa Tineretului, trupa "Juventus"), în cadrul unui moment artistic emoționant, intitulat "Pentru tine, cu dragoste".
Ing. Mioara Săteanu a considerat campania ca un succes real, domnia sa putând face lesne o comparație cu multe altele care s-au derulat începând cu 1998.  Rezultate notabile s-au obținut pe toate planurile, atât la activitățile interactive (mese rotunde, lectorate și dezbateri), la cursurile alternative, campania stradală de împărțit pliante și chestionare, cât și la concursurile de desene, eseuri, afișe și pliante.
Pe aceeași lungime de undă s-a aflat și prof. Florian Negruțiu, convins fiind de reușita campaniei. “Consider că a fost o premieră reușită și în ceea ce privește parteneriatul școală-familie. Vrem să credem că mesajul a fost bine receptat, iar acțiunile s-au dovedit eficiente, fie că ne referim la lectoratele cu părinții, întâlnirile și dezbaterile care au avut loc, fie la concursurile organizate sau acțiunile stradale.”
Avansând câte cifre și procente, subcomisar Ioana Indrieș a încercat să concluzioneze, chiar dacă nu se cunosc încă toate rezultatele obținute prin prelucrarea chestionarelor aplicate. Într-o ierarhizare descrescătoare a gradelor de violență, la nivelul județului nostru, pe primele patru locuri se situează: violența psihologică, socială, economică și sexuală. “Se constată o vilolență îndreptată mai ales spre persoanele de vârsta a III-a”, a ținut să sublinieze subcomisarul Ioana Indrieș.
Să mai spunem că înainte să se treacă la premierea câștigătorilor, inst. Rodica Lezeu, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Senzorială, a ținut să intervină cu câteva considerații pur teoretice legate de violența îndreptată împotriva copiilor. (Ov. Dan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:32:26 Ora de vară a Europei de Est