Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Încheierea campaniei, premierea și momentul artistic

Luni (10 decembrie), la Casa de Culltură a Municipiului Oradea

Încheierea campaniei, premierea și momentul artistic

Grupul consultativ de lucru privind prevenirea și combaterea violenței în familie (constituit din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Fundația Smiles, Uniunea Femeilor Bihor), coordonat de Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, a organizat în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie 2007 „Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”, o campanie de informare și prevenire, desfășurată în școli și comunități din Oradea și județul Bihor.

“Vrem să credem că mesajul a fost bine receptat”
Ing. Mioara Săteanu, subcomisar Ioana Indrieș, prof. Florian Negruțiu, inspector școlar, și alți reprezentanți ai grupului consultativ au prezentat, ieri, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, bilanțul campaniei, au premiat câștigătorii concursurilor de desene, eseuri, afișe și pliante, cu ocazia încheierii campaniei de informare, prevenire și combatere a violenței în familie, școală și comunitate.
Ultimul cuvânt l-au avut, totuși, artiștii (ansamblul coral și soliștii vocali de la S.A.M. “Ioan Bococi” și Palatul Copiilor și Elevilor , precum și majoretele de la Casa Tineretului, trupa "Juventus"), în cadrul unui moment artistic emoționant, intitulat "Pentru tine, cu dragoste".
Ing. Mioara Săteanu a considerat campania ca un succes real, domnia sa putând face lesne o comparație cu multe altele care s-au derulat începând cu 1998.  Rezultate notabile s-au obținut pe toate planurile, atât la activitățile interactive (mese rotunde, lectorate și dezbateri), la cursurile alternative, campania stradală de împărțit pliante și chestionare, cât și la concursurile de desene, eseuri, afișe și pliante.
Pe aceeași lungime de undă s-a aflat și prof. Florian Negruțiu, convins fiind de reușita campaniei. “Consider că a fost o premieră reușită și în ceea ce privește parteneriatul școală-familie. Vrem să credem că mesajul a fost bine receptat, iar acțiunile s-au dovedit eficiente, fie că ne referim la lectoratele cu părinții, întâlnirile și dezbaterile care au avut loc, fie la concursurile organizate sau acțiunile stradale.”
Avansând câte cifre și procente, subcomisar Ioana Indrieș a încercat să concluzioneze, chiar dacă nu se cunosc încă toate rezultatele obținute prin prelucrarea chestionarelor aplicate. Într-o ierarhizare descrescătoare a gradelor de violență, la nivelul județului nostru, pe primele patru locuri se situează: violența psihologică, socială, economică și sexuală. “Se constată o vilolență îndreptată mai ales spre persoanele de vârsta a III-a”, a ținut să sublinieze subcomisarul Ioana Indrieș.
Să mai spunem că înainte să se treacă la premierea câștigătorilor, inst. Rodica Lezeu, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Senzorială, a ținut să intervină cu câteva considerații pur teoretice legate de violența îndreptată împotriva copiilor. (Ov. Dan)

Trimite email
joi, 12 septembrie 2024, 11:54:34 Ora de vară a Europei de Est