Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc

Pe valea Someșului,

Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc

Pentru noi, elevii Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești, dimineața zilei de 11 mai 2012 a fost modalitatea perfectă de a evada din cotidian și de a mai adăuga la șiragul de perle al amintirilor încă o perlă.

Și ca să nu fim singuri i-am ales pe câțiva dintre colegii noștri de la Școala cu clasele I-VIII din Hidișelu de Sus și Școala cu clasele I-VIII nr.16 din Oradea. Împreună am hoinărit puțin... cam două zile, însoțiți de soarele cald al lunii mai și mulțumind lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest dar minunat.
 De dimineață am poposit la Ciucea, în marea de verdeață din fața domeniului Goga. Poetul „pătimirii noastre” ne-a „însoțit” în încăperile spațioase ale castelului, iar doamna Veturia „ne-a privit” cu ochi severi din tabloul lui Camil Ressu.
Înarmați cu multă răbdare am urcat dealul „Tăietura Turcului” din municipiul Cluj-Napoca, unde am vizitat cel mai mare Parc Etnografic din Transilvania, înființat de profesorul Romulus Vuia în anul 1929. Ne-am plimbat pe ulițele satului tradițional ca moșii și strămoșii nostri, intrând în gospodăriile țărănești din alte vremuri și familiarizându-ne cu obiectele de uz casnic utilizate în satele de altădată din Transilvania (Casa de olari din Leheceni și Piua cu ciocane de la Budureasa - Bihor, precum și Biserica din Petrindu, județul Sălaj).
Grădina botanică „Alexandru Borza” ne-a primit în parfumul florilor ce străjuiau aleile și în zumzetul gazelor trezite la viață. Am vizitat serele și ne-am răcorit cu sucuri și înghețată „Napoca”. După un drum lung am ajuns în orașul Bistrița; ne-am cazat la internatul C.T. Infoel, servind cina la
restaurantul „Casa Bistrițeană”.
În zorii celei de-a doua dimineți am vizitat Turnul dogarilor din Bistrița, după care am pornit pe valea Sălăuței spre meleagurile lui Coșbuc și Rebreanu. Primul popas l-am făcut la Muzeul „Liviu Rebreanu” de la Prislop, unde am asistat la o adevărată lecție de literatură, presărată cu povești inedite despre marele scriitor. Cel mai mult ne-au emoționat cuvintele învățătorului Vasile Rebreanu spuse fiului său la plecarea acestuia spre București: „Dragă Liviuț, să-ți ajute Dumnezeu să ajungi cât Coșbuc de mare!” sau răspunsul bătrânei Rodovica, prototipul Anei Baciu din romanul „Ion”: „Mie mi-o plăcut ce-o scris domnișorul Liviu acolo. Numa un singur lucru, nu, că m-o spânzurat”. Am văzut expuse cărțile scrise de soția sa, Ștefania Rebreanu, „Cu soțul meu” și de fiica celor doi, Puia Florica Rebreanu – „Pământul bătătorit de părintele meu”. Fiica scriitorului a decedat în 1995 și din păcate nu are urmași. De la Prislop am ajuns la Coșbuc - localitatea natală a poetului național George Coșbuc. Cu emoție am pătruns în încăperile ce adăpostesc lucrurile care au aparținut poetului și familiei sale. Ne-a mișcat istoria tragică a fiului său, Alexandru, decedat în urma unui accident de automobil, în 26 august 1915, dar și faptul că poetul ar fi acceptat mai ușor moartea fiului său dacă acesta ar fi murit pentru eliberarea Ardealului său drag.
Pe drumul de la Prislop spre Coșbuc am cântat „La oglindă” și „Numai una”, melodii compuse pe versurile lui Coșbuc. După-masa am petrecut-o în orașul Jibou, la Grădina botanică „Vasile Fati”, la sere și acvariile de pești, în parcul japonez și rezervația de căprioare. Apoi ne-am hrănit spiritual la Mănăstirea „Sf. Treime” din localitatea Bic, aproape de Șimleu Silvaniei, popasuri cunoscute de noi încă de acum doi ani când am poposit aici pentru prima dată. Sfătuitoarea noastră a fost maica stareță care ne-a oferit multe sfaturi de care promitem să ținem cont.
Tarziu în noapte am ajuns acasă, incredibil de nerăbdători să dezvăluim
micile noastre „comori”.
Excursia a fost organizată de prof. Bologan Elena de la Școala din Drăgești, în colaborare cu doamnele profesoare: Șipoș Petrina, Gulacsi Andreea, Goman Adina. Această călătorie a fost rodul unui parteneriat între școlile din Drăgești și Hidișelu de Sus. Pe parcursul călătoriei ne-au însoțit: prof. Șandra Florica, prof. Bala Adina, prof. Bocor Camelia (directorul Școlii din Hidișelu de Sus) și doamna Bologan Dana.
Tuturor le mulțumim. (Goman Adina &  Bologan Elena)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mai aproape de Rebreanu și Coșbuc.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 16:27:13 Ora de vară a Europei de Est