Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul Național „Școala Ardeleană”

Astăzi și mâine, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Simpozionul Național „Școala Ardeleană”

În zilele de 18 și 19 mai 2012, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor este gazda Simpozionului Național „Școala Ardeleană”, manifestare culturală care, prin abordările științifice, dorește să-și aducă o contribuție la îmbogățirea culturală și spirituală a locuitorilor urbei.

Organizatorii evenimentului sunt: Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică - Oradea, Asociația „episcop Vasile Aftenie” și Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor.
Aflat deja la a VII-a ediție, evenimentul va reuni lucrări dedicate istoriei culturii și istoriei Bisericii românești, prezentate atât de către cercetători și profesori consacrați, cât și de către tineri doctori sau doctoranzi. (B. P.)
 Programul
Vineri, 18 mai
Deschiderea lucrărilor
Sala Amfiteatru a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” – Oradea
16,30 – Cuvânt de salut:
Prof. Ligia Antonia MIRIȘAN – director-manager al Bibliotecii
Preasfințitul Virgil BERCEA – episcop grecocatolic de Oradea
16,45 Preambul bibliofil:
Vernisajul expoziției „Tipărituri de drept canonic în colecțiile Bibliotecii Județene «Gheorghe Șincai» Bihor”
Prezintă: Silviu SANA
17,00 Lansare de carte:
Ioan Chindriș, Niculina Iacob, Ioan Budai- Deleanu în mărturii antologice, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2012
Prezintă: Mircea POPA
Repere fundamentale
Conferințe în plen
Moderator: IOAN CHINDRIȘ
17,50 Remus CÂMPEANU, Despre începuturile integrării europene a românilor: școlile catolice din Transilvania veacului al XVIII-lea
18,10 Corina TEODOR, În căutarea unui personaj: Petru Maior în atenția istoriografiei pozitiviste
18,30 Niculina IACOB, Ioan CHINDRIȘ, Un primat literar: Imitatio Christi a lui Thomas Kempis, în trei variante românești la Blaj
18,50 Cornel TATAI-BALTĂ, Caracterul militant al artei plastice Blăjene
19,10 – Discuții
20,00 Cina la restaurantul Davidoff
Sâmbătă, 19 mai,
ora 09,30 Secțiunea Istoria culturii – Școala Ardeleană Sala de consiliu a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” – Oradea
Moderator: IOAN CHINDRIȘ
09,30 Ion BUZAȘI, Augustin Bunea - orator religios
09,45 Ana Victoria SIMA, 6 ani la Roma. Percepții, atitudini și comportament la studenții români din colegiile pontificale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea
10,00 Iudita CĂLUȘER, Cadrele didactice de la Liceul Unit de Fete din Beiuș. Destine
10,15 Oana HABOR, Aspecte legate de combaterea epidemiilor reflectate în rândurile presei grecocatolice din Transilvania la sfârșit de secol XIX
10,30 Diana COVACI, Inițiative de îmbunătățire a presei române greco-catolice: consfătuirea de la Oradea (1910) și proiectul unei societăți literare bisericești.
10,45 Raimondo-Mario RUPP, Perseverența publicațiilor din secolul XX. Studiu de caz Sionul Românesc
11,00 Mircea POPA, Filosoful Ioan Miclea și relațiile lui cu Jacques Maritain. 110 ani de la nașterea profesorului blăjean
11,30 Anca Elisabeta TATAY, Gravurile din cartea lui Salomon Gessner, Moartea lui Avel, Buda, 1818
11,45 Lavinia BUDA, Câteva aspecte legate de contribuția lui Alexandru Rusu la elaborarea statutelor Uniunii Mariane a Femeilor Române Unite
12,00 Otilia URS  Cartea românească veche în biblioteca lui Timotei Cipariu
12,15 Pr. Ioan TÂMBUȘ, “Christifideles graeci” de la abordarea polemică la abordarea epistemiologică în revista “Cultura Creștină” de acum un secol
12,30 Discuții
Secțiunea Istoria bisericii românești
Sala de lectură Carte veche a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” – Oradea
Moderator: REMUS CÂMPEANU
09,30 Marius ÞEPELEA, Situația Bisericii în vremea Iluminismului
09,45 Blaga MIHOC, Legea cea dreaptă. Un studiu de caz
10,00 Mihai-Adrian PANU, Strategiile mântuirii: ipostaze ale ideologizării religiei în discursul politic al României interbelice
10,15 Sergiu SOICA, Preoți greco-catolici din Episcopia de Lugoj în lagărele de muncă
comuniste
10,30 Lucian TURCU, Cluj – orașul în care ar fi putut rezida mitropolitul greco-catolic acum 80 de ani
10,45 Gabriel MOISA, Revista „Biserica Ortodoxă Română” și desființarea Bisericii Greco-Catolice din România (1948-1950)
11,00 Claudiu CĂLIN, Procesul „lotului” episcopului dr. Augustin Pacha din septembrie 1951 – o încercare de compromitere a Bisericii Catolice din România
11,30 Mirela POPA-ANDREI, Canonici la Oradea. Recrutarea și promovarea canonicilor în Dieceza greco-catolică română de Oradea-Mare în a doua jumătate a secolului al XIX-lea
11,45 Sever-Cristian OANCEA, Succesul Unirii? Prima biserică românească din Bistrița
12,00 Silviu SANA, Carte liturgică în parohiile din Eparhia greco-catolică de Oradea Mare (1850-1900)
12,15 Pr. Zaharie PINTEA, Izvoare și direcții principale în teologia lui Samuil Micu
12,30 Doina Horhoi, Titlu rezervat
12,45 Discuții
13,00 Închiderea lucrărilor

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 04:29:56 Ora de vară a Europei de Est