Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional

Joi și vineri, la C.T. „Mihai Viteazul”

Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional

Ca specialist într-ale învățământului profesional, dl inspector școlar Florian Mieluț a salutat în februarie 2012 Ordinul de ministru (M.E.C.T.S.) prin care s-a aprobat Metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional de 2 ani, calendarul pentru selecția și înscrierea elevilor...

Cea de-a doua bucurie a venit joi și vineri (17-18 mai 2012), când, la sala festivă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea dl inspector școlar a coordonat Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional.
Programul „Alege-ți drumul!”
Despre programul „Alege-ți drumul!” ne-a vorbit cu încântare un alt profesor inginer, doamna Monica Gale – formator de olimpici naționali la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”.
„Programul „Alege-ți drumul!” reprezintă un nou început pentru învățământul profesional în România, o rută de educație și pregătire practică care vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii aflată într-o continuă schimbare. El se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinși în învățământul liceal care doresc să beneficieze de oportunitățile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat, și ne-a enumerat și avantajele acestui program: *poți dobândi o calificare profesională care îți permite să obții mai rapid un loc de muncă și să ai salariu mai devreme decât colegii tăi, care optează pentru bacalaureat *vei beneficia, prin intermediul unui program național de susținere a învățământului profesional, de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 RON *pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, vei putea continua să lucrezi pe o perioadă determinată (cu respectarea condițiilor legale) pentru a câștiga bani *angajatorii îi vor susține (acolo unde condițiile permit acest lucru) pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică *după finalizarea acestui program poți, în același timp, să lucrezi și să îți continui studiile în cadrul liceului.
Descrierea programului
„Alege-ți drumul! se va desfășura pe o perioadă de doi ani, după clasa a IX-a, ca parte a filierei tehnologice a învățământului liceal. În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă 40% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 60%. În al doilea an de învățământ profesional, importanța pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în și mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de 75%. Pe parcursul celor doi ani de studiu ai posibilitatea să parcurgi disciplinele pentru învățământul obligatoriu și modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Programul îți oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă și, implicit, la independență financiară.
Finalitatea programului
Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională cu care te poți angaja imediat după terminarea studiilor, în România și în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului dobândești certificatul de absolvire a învățământului obligatoriu, certificat care îți permite să continui studiile în învățământul liceal (din clasa a XI-a)”.
Opt școli cu 11 clase
La târgul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor au onorat dl Dorel Drăghici – director executiv al AJOFM Bihor, dl Nicolae Hoduț – director al ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), inspectorul școlar general adjunct, dl prof. Nicolae Ungur, inspectorul școlar de specialitate, coordonatorul manifestării, prof. ing. Florian Mieluț și gazda evenimentului, dl profesor dr. Ruben Filimon, care a salutat prezența la târg a colegilor din cele opt colegii tehnice și grupuri școlare din Oradea și județ.
Rând pe rând, vorbitorii au salutat revenirea la învățământul profesional, subliniindu-se faptul că astfel cresc șansele pentru a obține un loc de muncă la absolvire.
1.Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea a venit la târg cu o ofertă pentru o clasă de 28 de elevi în domeniul Construcții, instalații și lucrări publice, calificarea instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze
2.Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, cu domeniul Turism și alimentație, calificarea bucătar (28 locuri)
3.Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, cu domeniul Mecanică, calificarea mecanic auto (28 locuri) și domeniul Turism și alimentație (28 locuri), calificarea lucrător hotelier
4.Grupul Școlar Agricol din Salonta, cu Mecanică – mecanic agricol (28) și Agricultură – agricultor culturi de câmp (28)
5.Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, cu Mecanică – lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic (28) și Fabricarea produselor din lemn – tâmplar universal (28)
6.Grupul Școlar Agricol Cadea, cu Mecanică – mecanic agricol (28)
7.Colegiul Agricol Valea lui Mihai, cu Mecanică – mecanic agricol (28) 
8.Grupul Școlar Industrial Suplacu de Barcău, cu Mecanică – mecanic pentru echipamente foraj extracție (28 de locuri).
Vineri dimineața, în cea de-a doua zi, târgul a fost vizitat și de clase de elevi. La ora vizitei noastre, am surprins cinci clase: patru de la C.T. „C-tin Brâncuși”: IX C – mecatronică, însoțiți de prof. Florica Avrămuț, IX B – prof. Gheorghe Rugan, IX A – prof. Florica Luncan și IX D – prof. Mariana Ogbarschi, și o clasă de la C.T. „Traian Vuia”, IX I -  turism, prof. Anita Liber.
Cele mai curtate standuri au fost standul gazdelor (din pricina produselor oferite de bucătarul casei) și cel al salontanilor pentru simulatorul de circulație... (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 13 decembrie 2019