Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional

Joi și vineri, la C.T. „Mihai Viteazul”

Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional

Ca specialist într-ale învățământului profesional, dl inspector școlar Florian Mieluț a salutat în februarie 2012 Ordinul de ministru (M.E.C.T.S.) prin care s-a aprobat Metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional de 2 ani, calendarul pentru selecția și înscrierea elevilor...

Cea de-a doua bucurie a venit joi și vineri (17-18 mai 2012), când, la sala festivă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea dl inspector școlar a coordonat Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional.
Programul „Alege-ți drumul!”
Despre programul „Alege-ți drumul!” ne-a vorbit cu încântare un alt profesor inginer, doamna Monica Gale – formator de olimpici naționali la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”.
„Programul „Alege-ți drumul!” reprezintă un nou început pentru învățământul profesional în România, o rută de educație și pregătire practică care vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii aflată într-o continuă schimbare. El se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinși în învățământul liceal care doresc să beneficieze de oportunitățile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat, și ne-a enumerat și avantajele acestui program: *poți dobândi o calificare profesională care îți permite să obții mai rapid un loc de muncă și să ai salariu mai devreme decât colegii tăi, care optează pentru bacalaureat *vei beneficia, prin intermediul unui program național de susținere a învățământului profesional, de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 RON *pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, vei putea continua să lucrezi pe o perioadă determinată (cu respectarea condițiilor legale) pentru a câștiga bani *angajatorii îi vor susține (acolo unde condițiile permit acest lucru) pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică *după finalizarea acestui program poți, în același timp, să lucrezi și să îți continui studiile în cadrul liceului.
Descrierea programului
„Alege-ți drumul! se va desfășura pe o perioadă de doi ani, după clasa a IX-a, ca parte a filierei tehnologice a învățământului liceal. În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă 40% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 60%. În al doilea an de învățământ profesional, importanța pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în și mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de 75%. Pe parcursul celor doi ani de studiu ai posibilitatea să parcurgi disciplinele pentru învățământul obligatoriu și modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Programul îți oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă și, implicit, la independență financiară.
Finalitatea programului
Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională cu care te poți angaja imediat după terminarea studiilor, în România și în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului dobândești certificatul de absolvire a învățământului obligatoriu, certificat care îți permite să continui studiile în învățământul liceal (din clasa a XI-a)”.
Opt școli cu 11 clase
La târgul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor au onorat dl Dorel Drăghici – director executiv al AJOFM Bihor, dl Nicolae Hoduț – director al ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), inspectorul școlar general adjunct, dl prof. Nicolae Ungur, inspectorul școlar de specialitate, coordonatorul manifestării, prof. ing. Florian Mieluț și gazda evenimentului, dl profesor dr. Ruben Filimon, care a salutat prezența la târg a colegilor din cele opt colegii tehnice și grupuri școlare din Oradea și județ.
Rând pe rând, vorbitorii au salutat revenirea la învățământul profesional, subliniindu-se faptul că astfel cresc șansele pentru a obține un loc de muncă la absolvire.
1.Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea a venit la târg cu o ofertă pentru o clasă de 28 de elevi în domeniul Construcții, instalații și lucrări publice, calificarea instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze
2.Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, cu domeniul Turism și alimentație, calificarea bucătar (28 locuri)
3.Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, cu domeniul Mecanică, calificarea mecanic auto (28 locuri) și domeniul Turism și alimentație (28 locuri), calificarea lucrător hotelier
4.Grupul Școlar Agricol din Salonta, cu Mecanică – mecanic agricol (28) și Agricultură – agricultor culturi de câmp (28)
5.Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, cu Mecanică – lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic (28) și Fabricarea produselor din lemn – tâmplar universal (28)
6.Grupul Școlar Agricol Cadea, cu Mecanică – mecanic agricol (28)
7.Colegiul Agricol Valea lui Mihai, cu Mecanică – mecanic agricol (28) 
8.Grupul Școlar Industrial Suplacu de Barcău, cu Mecanică – mecanic pentru echipamente foraj extracție (28 de locuri).
Vineri dimineața, în cea de-a doua zi, târgul a fost vizitat și de clase de elevi. La ora vizitei noastre, am surprins cinci clase: patru de la C.T. „C-tin Brâncuși”: IX C – mecatronică, însoțiți de prof. Florica Avrămuț, IX B – prof. Gheorghe Rugan, IX A – prof. Florica Luncan și IX D – prof. Mariana Ogbarschi, și o clasă de la C.T. „Traian Vuia”, IX I -  turism, prof. Anita Liber.
Cele mai curtate standuri au fost standul gazdelor (din pricina produselor oferite de bucătarul casei) și cel al salontanilor pentru simulatorul de circulație... (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:02:51 Ora de vară a Europei de Est