Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Echipajul dnei prof. Mihaela Fildan de la „Emanuel” a câștigat etapa regională

În cadrul Campionatului „Tinerii dezbat”

Echipajul dnei prof. Mihaela Fildan de la „Emanuel” a câștigat etapa regională

Timp de două zile, sâmbătă și duminică (19 - 20 mai 2012), la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea s-a desfășurat etapa interjudețeană (regională) a Campionatului „Tinerii dezbat”.

Concursul a fost organizat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, împreună cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Departamentul pentru Relații Interetnice, Agenția Națională pentru Romi, Fondul de Educație pentru Romi și Reprezentanța UNICEF în România.
Concursul național „Tinerii dezbat” se adresează elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din toate unitățile de învățământ preuniversitar și are drept scop conștientizarea de către tineri a valorilor cetățeniei democratice prin înțelegerea informată a realităților sociale, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferențele sociale, etnice, economice, de sănătate sau gen care pot constitui bariere în comunicare. „Tinerii dezbat” este un campionat național de dezbateri educaționale care contribuie la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de comunicare și a atitudinilor social-civice democratice necesare tinerei generații pentru participarea activă la viața socială, după cum aveam să aflăm de la organizatori.
La etapa regională de la Oradea au participat, 11 licee, 11 echipaje și 11 cadre didactice din județele: Bihor, Bistrița - Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
La deschiderea festivă a campionatului, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, au participat inspectorul general adjunct Nicolae Ungur și părintele profesor inspector Florin Negruțiu. Competiția a fost coordonată de dra Ana-Maria Udrea, reprezentat al Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică.
În intervenția sa, dl prof. Nicolae Ungur avea să-i îndemne pe participanți la dezbateri „aprinse” („furtunoase”), dar bine argumentate în susținerea sau combaterea celor trei moțiuni: 1. E timpul să introducem măsuri afirmative pentru o reprezentare mai bună a femeilor în politică. 2. Chestiunea incluziunii minorității rome este în principal o chestiune de respectare a legii. 3. Multiculturalismul este o utopie.
„Să aveți dezbateri „aprinse”, urmând rigorile unei dezbateri cu punctele de vedere și argumentele pe care le aveți. Acest exercițiu este un mod de a ne dezvolta sinele, respectul pentru semenul nostru printr-un schimb de replici constructive...”
Dl inspector Florin Negruțiu avea să citească mesajul transmis participanților de inspectorul general al M.E.C.T.S., dna Marinica Stoian.
La rândul său, Ana-Maria Udrea, coordonatorul competiției, le-a dat două sfaturi: să dezbată cu pasiune și încredere și să aibă argumente bine gândite și clare.
Județul Bihor a fost reprezentat la această etapă interjudețeană de echipajele liceelor teologice „Emanuel” și „Betel”.
Pentru etapa națională, s-au calificat două echipaje: echipajul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare și echipajul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, îndrumat de doamna profesor Mihaela Fildan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Echipajul dnei prof. Mihaela Fildan de la „Emanuel” a câștigat etapa regională.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:42:36 Ora de vară a Europei de Est