Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Schițe erotice de Oradea, de Lucian Cremeneanu

Două evenimente, cu sau fără miză: lansare și meci

Schițe erotice de Oradea, de Lucian Cremeneanu

Florin Ardelean are nevoie de demonstrații de iubire și apreciere. Și-a programat lansarea cărții „Schițe erotice” în același timp cu meciul Arsenal – Steaua. Meci fără miză într-adevăr, dar cu iz de spectacol și goluri. Din sictir de Steaua sau din drag de autor, barul de noapte de la Dacia Continental e plin. Și nu e niciun televizor prin preajmă.

21:35. Dau mâna cu autorul și intru în barul de noapte. E deja full. Câteva locuri goale pe ici-colo. Lume de la politică, de la presă, de la instituții, de la facultatea de jurnalism, scriitori, critici. Pe unii nu îi cunosc. Se intonează imnul UEFA Champions League.
21:45 Echipele intră pe teren. Mircea Bradu ia microfonul și se bucură public de lumea multă venită la o asemenea oră. „O carte de acest gen” e expresia care face carieră. Walcott trece aproape de gol în două rânduri, în minutele 3 și 6.
21:53 Miron Beteg intră prin alunecare, îl deposedează corect pe Mircea Bradu de microfon și pornește un contraatac discret. Se leagă de expresia lui Mircea Bradu. Lumea râde finuț. Sagna centrează, Diaby îl culcă pe Rada și îl execută pe Zapata. 1-0.
22:00 Beteg pasează neinspirat microfonul unui domn doctor care vorbește despre femei citind de pe foi. Neinspirat. Ne plictisim. Van Persie ne dă emoții cu un șut care trece alături.
22:07 Mircea Bradu recuperează, vorbește din nou de carte și de editarea sa și îl întreabă pe autor: „Vrei să zici ceva?” Dică driblează un pic și gata. Neaga ia galben.
22:09 Florin Ardelean se întâlnește în sfârșit cu microfonul. Povestește cum a început. „Am scris ceva acum câțiva ani pentru Jurnal Bihorean. Nu au putut publica, dar le-a plăcut.” Șereș zâmbește cu subînțeles. Vali Badea se luptă în zadar în fața careului.
22:11 Florin Ardelean: „Dacă scoteam cartea asta în 1990, nu mai puteam ieși pe stradă de rușine.” Rada greșește din nou în apărare, dar portarul scoate.
22:13 Florin Ardelean: „Vă mulțumesc tuturor! Să înceapă cabaretul.” Vin fetele și ne arată chiloții. Foarte frumoși. Vin și băieții. Þup țup, hop ș-așa, tra la la. Gata! Luați de-aici o carte și hai la masă în salonul francez. Ovidiu Petre și Goian sunt depășiți în mare viteză.
22:27 Bem și mâncăm. „Cât e scorul?” e întrebarea cel mai des auzită. Mircea Bradu descoperă pulpele de pui. Delicioase. Vinul e bun, drept urmare se termină destul de repede. Ospătarul e discret și eficient. Autorul „Schițelor” își semnează lucrarea. Bendtner i-o bagă printre bețe lui Zapata. 2-0.
22:30 E pauză. Deschid la întâmplare cartea: „Eram în erecție, rigid, cu gura uscată, incapabil să articulez cuvintele.” Mă duc și eu la autograf. Ca toți ceilalți, am mari probleme în a înțelege scrisul. O comisie instituită ad-hoc mă ajută. „Pt. L.C., cartea întâlnirilor superficiale.” Mi se potrivește teribil.
23:09 Sunt în drum spre casă. Conduc. Din dreapta, sânul de pe copertă mă privește lasciv. La radio, Ilie Dobre strigă: „Gooooooooooooooooooooooool!” E 2-1.

Trimite email
Monday, 11 December 2023