Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

20 de ani de activitate rutieră la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

18 – 20 mai, parteneriat educațional (și)

20 de ani de activitate rutieră la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Asemenea membrilor „Junimii”, putem spune și noi că originile parteneriatului nostru se pierd în negura timpului…

Inițiativa realizării aparține doamnei profesoare Mirela Lucaciu, de la Școala cu clasele  I – VIII nr. 2 din Timișoara, care a dus la bun sfârșit ideea avută, beneficiind, desigur, de suportul și de dorința de implicare a celorlalte școli partenere. Prima ediție a avut loc la Șuncuiuș în 2001; ulterior s-a convenit ca în fiecare an una dintre școli să fie gazda activităților derulate sub o temă aleasă în funcție de relevanța ei educativă și cognitivă. De-a lungul anilor, aceste întâlniri s-au concretizat în activități deosebite, în a căror realizare au fost participanți activi și elevii, beneficiarii la prima mână de roadele schimburilor de experiență ce au stat la baza acțiunilor noastre. Astfel, am creat o bază de date ce cuprinde materiale didactice video sau în alte formate electronice, au fost realizate schimburi de materiale metodice la nivel de arii curriculare, au fost discutate sub aspect teoretic și practic modalități de organizare și pregătire a echipelor și echipajelor pentru obținerea de performanțe – utile în activitatea fiecărei școli; au fost vizitate obiective de interes turistic, cultural, artistic, religios sau economic (mănăstiri, muzee, case memoriale, etc); am vizionat programe artistice realizate de elevi, ne-am lărgit orizonturile intelectuale și afective, pentru a interacționa mai eficient cu elevii noștri cei de toate zilele. Nu în ultimul rând, utilitatea acestui parteneriat a constat în crearea unor relații interpersonale ale participanților, prietenii care vor dăinui în timp. Însă, pentru noi, prioritatea a fost mereu activizarea și implicarea elevilor, pentru că ne mândrim cu munca noastră, cu rezultatele noastre, iar acestea sunt competențele copiilor, manifestate în cele mai diverse situații și domenii de viață.
„Școala altfel – modalități de realizare”
În perioada 18 – 20 mai 2012 rolul de gazdă a revenit Grupului Școlar Industrial din Șuncuiuș, care a primit cadre didactice de la unitățile partenere: Școala cu clasele I – VIII „George Coșbuc”, Sighetu-Marmației, județul Maramureș, Școala cu clasele I – VIII nr. 21, Sibiu, județul Sibiu, Școala cu clasele  I – VIII nr. 2 Timișoara, județul Timiș.
Totodată, în calitate de invitați, ne-au onorat cu prezența și cadre didactice de la următoarele unități de învățământ: Școala cu clasele I – VIII nr. 2 „Dimitrie Cantemir”, Vaslui, Școala cu clasele I – VIII „I. M. Moldovan”, Blaj, Școala „Coresi”, Târgoviște și Liceul Teoretic „Mihail Veliciu”, Chișineu-Criș, județul Arad.
Tema activităților a fost „Școala altfel – modalități de realizare”, adică exact acțiunea care a beneficiat de implicarea entuziastă a elevilor noștri și, zicem noi, cu rezultate deosebite, pe care acum le-am prezentat partenerilor și invitaților.
Programul activităților de parteneriat a fost dens și cu o mare ofertă de informație educațională.
VINERI, 18 mai, în cadru festiv, la Sala de sport a liceului au avut loc următoarele activități: Prezentare și studiere de materiale metodice: „Cartea școlii”, publicată în 2011, revistele școlii: „Voinicel”, „Candela”, „De la noi din grădiniță”, „Sportul școlar” și „Noi”; o expoziție de fotografii și o expoziție de pictură – cu lucrări realizate de elevi sau foști elevi ai școlii noastre; derularea temei „Școala altfel” – cu o succintă prezentare a tuturor activităților, pe zile, și cu accentul pus pe produsele finite realizate de elevi sub forma unui DVD cuprinzând: piese de teatru („Un pedagog de școală nouă”, de Caragiale, „Pescărușul”, de Cehov, „Avarul”, de Molière, etc), filme concepute integral de elevii noștri (Surviving in Transylvania), precum și un concurs de descoperire a tinerelor talente (S-Star: Music&Fashion, ajuns la ediția a III-a), toate acestea valorificând dotările școlii: camere de filmat, calculatoare, softuri de prelucrare a imaginilor și filmărilor etc – profilul liceului fiind Matematică – Informatică.
20 de ani de activitate rutieră
Sărbătorirea a 20 de ani de activitate rutieră la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș a însemnat o suită de momente semnificative, edificatoare: prezentarea unei retrospective a rezultatelor notabile înregistrate de-a lungul celor 20 de ani de către echipajele noastre; oferirea de diplome aniversare foștilor și actualilor elevi, membri ai echipajelor de circulație; diplome și cupe aniversare cadrelor didactice conducătoare de echipaje din țară, prezente la evenimentele noastre.
Rezultate cu care ne mândrim
1.Obținute la etapele naționale
La cele două concursuri de profil („Cea mai bună patrulă școlară de circulație” și „Educația rutieră – educație pentru viață”), am avut 27 de prezențe la nivel național. La jumătate dintre participări, echipajele noastre s-au clasat între primele 10. În anul 1997, la concursul de la Nucșoara – Argeș, echipajul liceului nostru a obținut cea mai bună performanță națională, clasându-se pe locul al II-lea. În același an, 4 dintre componenții echipajului au fost cooptați în lotul național al României, în urma unei selecții care a avut loc în tabăra de la Năvodari. Ei au reprezentat România la concursul internațional de profil care a avut loc la Varșovia, în Polonia, obținând un onorant loc IV.
La cele două concursuri naționale, elevii noștri au ocupat, la probele individuale, 9 locuri I, 3 locuri II și 4 locuri III.
2.Obținute la etape interjudețene
În cei 20 de ani de activitate rutieră intensă desfășurată la școala noastră, echipajele care ne-au reprezentat de-a lungul timpului au participat la 62 de concursuri interjudețene (la Timișoara, Baia Mare, Băile Felix, Târgoviște, Costești – Argeș, Satu Mare, București, Zalău, Bocșa, Zimnicea și Șuncuiuș), obținând 13 locuri I, 15 locuri II și 7 locuri III. La probele individuale, reprezentanții noștri s-au situat de 61 de ori pe locul I, de 52 de ori pe locul al II-lea și de 38 de ori pe locul al III-lea.
3. La Cupa DHS
La acest concurs cu tematică rutieră, cu etape județene și naționale, echipajele liceului nostru au obținut locul I pe țară în anul 2011, în finala de la Deva, devansând echipe experimentate precum cele ale județelor Arad și Argeș.
La obținerea acestor rezultate deosebite și-au adus contribuția profesorii coordonatori: Dan Liviu, Matei Virgil, Lazău Sever și Bodea Emil.
SÂMBĂTĂ, 19 mai, programul a cuprins: o vizită la Mănăstirea Piatra Craiului și la Muzeul „Octavian Goga” de la Ciucea, urmate de un picnic și o cină festivă, după câteva ore de relaxare în peisajul mirific al Șuncuiușului, și un program artistic realizat de artiștii noștri: dansuri populare, cântece populare și hituri ale muzicii ușoare. În acest cadru sărbătoresc și prietenesc tuturor participanților le-au fost înmânate diplome de participare la activitatea de parteneriat.
În paralel cu acțiunile parteneriatului educațional, sâmbătă dimineața s-a derulat și Concursul interjudețean de circulație rutieră  „Cupa Crișul Repede”, ediția a VI-a, cu participarea echipajelor din șapte județe: Mureș, Alba, Arad, Dâmbovița, Caraș-Severin, Sălaj și Bihor.
Câștigătorii au fost premiați cu cupe, diplome, medalii și premii în bani.
La echipaje, pe primele trei locuri s-au clasat județele: Dâmbovița, Caraș-Severin; Mureș și Sălaj - la egalitate.
Clasament  probe individuale
1.La teorie, locul I Anastasescu Florina  și Tâlvescu Eugen (ambii din Dâmbova), Abrudan Raul (din Car-Severin), cu același număr de puncte.
2.La poligon, locul I Gavril Raul (din Bihor)
3.La parc școală, locul I Mar Domnica (din Caraș-Severin)
Clasament general individual
Locul I Tâlvescu Eugen, din Dâmbova
DUMINICĂ dimineața, cadrele didactice din școlile partenere și echipajele de circulație au plecat, zicem noi, cu amintiri de neuitat de pe primitoarele noastre plaiuri bihorene.
Pentru reușita acestor activități complexe, cu o finalitate educativă incontestabilă, diseminată în toate școlile partenere și cu un evident impact vizând recunoașterea valorii școlii bihorene în țară, și-au dat concursul numeroase cadre didactice, dar și personal didactic auxiliar. Dorim să evidențiem pe această cale munca depusă de: doamna profesor Camelia Bodea - director adjunct al liceului, consilierul educativ - prof. Livia Straton, prof. Sever Lazău, Călin Bodea, Radu Straton, Ileana Bodea, Teodor Ianc, Marius Danciu, Nicolae Teușdea, Andrada Pelle, precum și doamnele Loredana Ungur, Daniela Teușdea, Bogdana Haragoș și Ioana Petruș, un colectiv minunat, coordonat de dl profesor Virgil Matei – directorul școlii.
Avem convingerea că toate acțiunile realizate în cadrul parteneriatului educațional de la Șuncuiuș își vor dovedi utilitatea, pentru toți cei implicați, în activitatea didactică de zi cu zi, dar și în cadrul activităților extracurriculare organizate în școlile partenere. (Radu Straton & Călin Bodea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 20 de ani de activitate rutieră la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș. 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 04:06:28 Ora de vară a Europei de Est