Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pe urmele lui Don Quijote

De la Biharia, „În lumina reflectoarelor...”

Pe urmele lui Don Quijote

În luna mai 2012, cinci cadre didactice de la Școala „Csokonai Vitéz Mihály” din Cauaceu – structura Școlii din Biharia (Popovici Magdolna - director, Oros Erika – coordonator de proiect, Farkas Tünde, Molnár Katalin și Benchiu Mihaela, profesori) au reprezentat școala, județul și România în cadrul întâlnirii de proiect care a avut loc în Spania.

Este vorba despre proiectul finanțat de Comisia Europeană, prin programul sectorial Comenius al Programului de învățare pe tot parcursul vieții „Spotlight on the European culture and cultural capitals of Europe” (În lumina reflectoarelor cultura europeană și capitale culturale ale Europei – Reflektorfényben az európai kultúra és Európa kultúrális fõvárosai).
Evenimentul a fost găzduit de cadrele didactice și elevii Școlii CEIP Victorio Macho din Burguillos de Toledo din Spania. Aici s-au întrunit profesorii și elevii școlilor partenere din Karácsony Sándor Általános Iskola (Debrețin - Ungaria) – coordonatorul principal al proiectului, Instituto Comprensivo „Don Milani” (Paesana-Italia), Bachelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi  (Istanbul - Turcia), Ecole Elementaire 159 aveneu Permentier (Paris - Franța) și Școala cu clasele I-IV „Csokonai Vitéz Mihály” (Cauaceu - România) la ultima întâlnire din cadrul acestui proiect.
Agenda întâlnirii a cuprins prezentarea partenerilor în cadrul festivității de deschidere; prezentarea produselor realizate de către participanții țărilor partenere legate de tema propusă de coordonatorul din Spania și anume El Greco și cântecul propus Corazon latino; prezentarea activităților locale realizate de fiecare partener în perioada dintre întâlniri; activități comune în școală cu elevii claselor implicate în proiect. S-au vizitat instituții culturale, muzee, expoziții, biserici, catedrale, castele, atât în Toledo care este capitala provinciei cu același nume și face parte din provincia autonomă Castilla -La Mancha, cât și în Madrid, minunata capitală a Spaniei.
Toledo, fiind orașul cavalerilor situat în inima Spaniei, este situat pe un deal și este înconjurat din 3 părți de fluviul Tajo, cel mai lung râu din peninsula Iberică. În piața orașului apare silueta din bronz în mărime naturală a unui Don, nimeni altul decât Don Miguel de Cervantes. Povestea spune că prin Toledo au trecut chiar cei doi eroi temerari Don Quijote și Sancho Panza. Cele mai importante atracții din Toledo sunt Catedrala (Sacristia catedralei conține numeroase picturi semnate de El Greco și de Caravaggio, Goya, Rafael, Rubens), Biserica Santo Tome care a devenit celebră datorită faptului că găzduiește una din cele mai cunoscute lucrări ale lui El Greco (Înmormântarea contelui de Orga), Biserica San Juan de los Reyes, Sinagoga Santa Maria la Blanca (astăzi muzeu, se află în continuare în posesia bisericii catolice și care reflectă cooperarea dintre cele 3 culturi: creștină, evreiască și maură în această regiune din Evul Mediu până astăzi), Piața Zocodover unde se găsește fortăreața Alcázar, cea mai cunoscută clădire din Toledo. Fortăreața a jucat un rol important în timpul Războiului civil spaniol. După război, cetatea a fost refăcută, iar astăzi găzduiește Biblioteca regiunii Castilia -La Mancha și Muzeul Armatei. Numeroase porți se păstrează până în zilele noastre în Toledo, printre care poarta Bab-al-Mardum (cea mai veche, construită de mauri), Puerta del Sol (datând din secolul al XII-lea) sau Puerta del Cambrón (din secolul al XVI-lea).
Am ajuns și la Madrid, capitala perfectă în care fotbalul se îmbină cu arta, religia și monumentele regale. Aici am vizitat Muzeul Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza, Centrul de Artă regina Sofia, Templo de Debod, Torres Kio ( Puerta de Europa), Puerta de Sol, Palatul Regal, Plaza de Toros, Parcul Retiro. Spre bucuria elevilor am fost și pe Stadionul Santiago Bernabeu.
La întâlnirea coodonatorilor de proiect s-au discutat despre evaluarea activităților, completarea raportului final, produsele finale. 
Cu toții am fost de acord că acest proiect a fost un pas imens pentru a intra în marea familie europeană, oferind nenumărate informații, înțelegerea importanței de a cunoaște o limbă străină și comunicarea cu ajutorul acesteia, legarea de prietenii cu copii și dascăli din lumea întreagă. Proiectul având succes în rândul elevilor și dascălilor, dorim să-l continuăm chiar și cu aceiași parteneri, un alt proiect în anul școlar următor. (Popovici Magdolna)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe urmele lui Don Quijote.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:23:02 Ora de vară a Europei de Est