Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Pe urmele lui Don Quijote

De la Biharia, „În lumina reflectoarelor...”

Pe urmele lui Don Quijote

În luna mai 2012, cinci cadre didactice de la Școala „Csokonai Vitéz Mihály” din Cauaceu – structura Școlii din Biharia (Popovici Magdolna - director, Oros Erika – coordonator de proiect, Farkas Tünde, Molnár Katalin și Benchiu Mihaela, profesori) au reprezentat școala, județul și România în cadrul întâlnirii de proiect care a avut loc în Spania.

Este vorba despre proiectul finanțat de Comisia Europeană, prin programul sectorial Comenius al Programului de învățare pe tot parcursul vieții „Spotlight on the European culture and cultural capitals of Europe” (În lumina reflectoarelor cultura europeană și capitale culturale ale Europei – Reflektorfényben az európai kultúra és Európa kultúrális fõvárosai).
Evenimentul a fost găzduit de cadrele didactice și elevii Școlii CEIP Victorio Macho din Burguillos de Toledo din Spania. Aici s-au întrunit profesorii și elevii școlilor partenere din Karácsony Sándor Általános Iskola (Debrețin - Ungaria) – coordonatorul principal al proiectului, Instituto Comprensivo „Don Milani” (Paesana-Italia), Bachelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi  (Istanbul - Turcia), Ecole Elementaire 159 aveneu Permentier (Paris - Franța) și Școala cu clasele I-IV „Csokonai Vitéz Mihály” (Cauaceu - România) la ultima întâlnire din cadrul acestui proiect.
Agenda întâlnirii a cuprins prezentarea partenerilor în cadrul festivității de deschidere; prezentarea produselor realizate de către participanții țărilor partenere legate de tema propusă de coordonatorul din Spania și anume El Greco și cântecul propus Corazon latino; prezentarea activităților locale realizate de fiecare partener în perioada dintre întâlniri; activități comune în școală cu elevii claselor implicate în proiect. S-au vizitat instituții culturale, muzee, expoziții, biserici, catedrale, castele, atât în Toledo care este capitala provinciei cu același nume și face parte din provincia autonomă Castilla -La Mancha, cât și în Madrid, minunata capitală a Spaniei.
Toledo, fiind orașul cavalerilor situat în inima Spaniei, este situat pe un deal și este înconjurat din 3 părți de fluviul Tajo, cel mai lung râu din peninsula Iberică. În piața orașului apare silueta din bronz în mărime naturală a unui Don, nimeni altul decât Don Miguel de Cervantes. Povestea spune că prin Toledo au trecut chiar cei doi eroi temerari Don Quijote și Sancho Panza. Cele mai importante atracții din Toledo sunt Catedrala (Sacristia catedralei conține numeroase picturi semnate de El Greco și de Caravaggio, Goya, Rafael, Rubens), Biserica Santo Tome care a devenit celebră datorită faptului că găzduiește una din cele mai cunoscute lucrări ale lui El Greco (Înmormântarea contelui de Orga), Biserica San Juan de los Reyes, Sinagoga Santa Maria la Blanca (astăzi muzeu, se află în continuare în posesia bisericii catolice și care reflectă cooperarea dintre cele 3 culturi: creștină, evreiască și maură în această regiune din Evul Mediu până astăzi), Piața Zocodover unde se găsește fortăreața Alcázar, cea mai cunoscută clădire din Toledo. Fortăreața a jucat un rol important în timpul Războiului civil spaniol. După război, cetatea a fost refăcută, iar astăzi găzduiește Biblioteca regiunii Castilia -La Mancha și Muzeul Armatei. Numeroase porți se păstrează până în zilele noastre în Toledo, printre care poarta Bab-al-Mardum (cea mai veche, construită de mauri), Puerta del Sol (datând din secolul al XII-lea) sau Puerta del Cambrón (din secolul al XVI-lea).
Am ajuns și la Madrid, capitala perfectă în care fotbalul se îmbină cu arta, religia și monumentele regale. Aici am vizitat Muzeul Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza, Centrul de Artă regina Sofia, Templo de Debod, Torres Kio ( Puerta de Europa), Puerta de Sol, Palatul Regal, Plaza de Toros, Parcul Retiro. Spre bucuria elevilor am fost și pe Stadionul Santiago Bernabeu.
La întâlnirea coodonatorilor de proiect s-au discutat despre evaluarea activităților, completarea raportului final, produsele finale. 
Cu toții am fost de acord că acest proiect a fost un pas imens pentru a intra în marea familie europeană, oferind nenumărate informații, înțelegerea importanței de a cunoaște o limbă străină și comunicarea cu ajutorul acesteia, legarea de prietenii cu copii și dascăli din lumea întreagă. Proiectul având succes în rândul elevilor și dascălilor, dorim să-l continuăm chiar și cu aceiași parteneri, un alt proiect în anul școlar următor. (Popovici Magdolna)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe urmele lui Don Quijote.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 3 februarie 2023