Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de la „Dimitrie Leonida” fac „terapie” prin teatru

De la exerciții și probleme la lupta cu alcoolul, tutunul și etnobotanicele

Elevii de la „Dimitrie Leonida” fac „terapie” prin teatru

După ce a decretat ziua de 16 mai drept „Zi antitutun”, doamna profesor Cornelia Nistor, profesor de matematică la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea, și-a propus, ca și anul trecut, să facă „terapie” prin teatru și în afara școlii.

În cadrul demersului educațional de prevenire a consumului de droguri, alcool, tutun, și plante etnobotanice, doamna profesor a considerat că mesajul poate fi mai lesne interiorizat dacă va fi administrat prin intermediul unor piese de teatru, având experiența anului trecut.
Alți actori, aceeași mască
Pentru anul acesta, coordonatorul de proiect și echipa sa (Roxana Rus și Iuliana Șerban, din IX D, Ioana Carțiș și Lavinia Pontoș, din X D, împreună cu alți colegi de casă și de școală) au ieșit la rampă cu patru scenete: „Fii stăpân pe situație”, cu actori din clasa a X-a D, „Prietenul adevărat” și „Scrum”, cu actori din a X-a B, „S-a întâmplat într-o școală”, cu actori din a IX-a D.
Dacă în prima piesă i se intentează un proces Alcoolului, Tutunului și Cafelei; în următoarele două se combate fumatul, consumul de droguri și plante etnobotanice. După „terapia” administrată colegilor de școală, actorii au pornit într-un „turneu” prin urbea de pe Crișul Repede, poposind, ca și anul trecut, la două cămine de bătrâni și o școală gimnazială. .
Pentru început au prezentat scenetele la căminul Fundației Consistoria „Efrem Beniamin”, unde au fost bine primiți de asistenta socială Mariana Toma și întreg personalul. Cea de-a doua reprezentație au dat-o în fața bunicilor de la Căminul „Sfântul Martin” din Nufărul, sub coordonarea asistentei sociale Andreea Greabu. La Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, beneficiarii „tratamentului” au fost cei 26 de elevi din clasa a VII-a B, îndrumați de dl profesor Ioan Fildan.
Ca să evalueze efectele terapiei, la final de „spectacol”, doamna profesor Cornelia Nistor și dl profesor Ioan Fildan au împărțit elevilor gimnaziști fișe de activitate (tip chestionare), cuprinzând trei capitole și 25 de întrebări (7 cu referire la primul capitol evaluat, 10 la cel de-al doilea și 8 la cel de-al treilea).
Se pare că rezultatele obținute sunt cele scontate. „Cunoștințele, informațiile pe care am dorit să le trasmitem prin intermediul celor patru scenete sunt mai bine receptate de elevi când sunt transmise de către elevi prin intermediul scenetelor decât dacă aș fi venit eu să le vorbesc despre aceleași lucruri. Captarea atenției, interesul manifestat și efectul produs sunt cu totul altele în cazul scenetelor, actorii transmițându-le și propriile emoții. Impactul este altul, dat și de plăcerea pe care o simt actorii de a fi admirați de colegii lor mai mici”, apreciază coordonatorul de proiect, doamna profesor Cornelia Nistor. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii de la „Dimitrie Leonida” fac „terapie” prin teatru.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:36 Ora de vară a Europei de Est