Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Viață pentru mediu, viață pentru om!”

Proiect educațional

„Viață pentru mediu, viață pentru om!”

În cadrul acestui proiect educațional, învățătoarele (institutoare) Georgeta Tifor și Olimpia Sarca, împreună cu elevii claselor a IV-a A și a IV-a C, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea, și-au propus să desfășoare, în perioada: noiembrie 2006- iunie 2007, nu mai puțin de opt activități.



 



O excursie organizată la Băile 1 Mai, cu scopul observării faunei specifice zonelor de deal și de munte, dar mai ales a Rezervației naturale „Pețea”, a florei și faunei protejate din acest areal (în noiembrie 2006); Acțiuni de recuperare și valorificare a materialelor refolosibile (hârtie, plastic), sub genericul „A recupera înseamnă a economisi”; acțiune de întreținere a spațiului verde din fața clădirii școlii (de pe strada Rahovei). Activitatea a fost intitulată „O floare, o rază de soare, pe strada mea”, și cuprinde mai multe etape: împodobirea paharelor de plastic (deșeuri reutilizate și ele), semănarea florilor, îngrijirea răsadurilor, pregătirea terenului (din fața școlii); plantarea răsadurilor de flori (în luna aprilie). Primele trei etape s-au realizat, iar următoarele două se vor finaliza în cursul lunii viitoare. Realizarea unor postere cu mesajul „Salvați Planeta Albastră!”, în vederea informării și atenționării elevilor (și populației) în legătură cu pericolele care amenință Terra: poluarea, distrugerea stratului de ozon, și deșertificarea, fenomene care au intrat în atenția cercetătorilor și organismelor care militează în scopuri ecologiste din întreaga lume; Distribuirea de fluturași cu mesaje ecologiste (realizați în cadrul lecțiilor de educație tehnologică). Acțiunea va avea loc astăzi (marți, 6 martie – n.n.), în Parcul 1 Decembrie din Oradea, cu scopul sensibilizării locuitorilor pentru păstrarea curățeniei și protejarea spațiilor verzi; Organizarea unei parade a modei cu ținute realizate din materiale reciclabile, menite să-i sensibilizeze pe elevi în scopul recuperării acestor materiale (acțiunea s-a desfășurat ieri, luni, 5 martie, în colaborare cu elevii clasei a X-a, profil pedagogic); Acțiuni de ecologizare a spațiului verde din curtea școlii (de pe strada Rahovei), organizate împreună cu elevii din clasele de liceu implicate în proiect (plantare de pomi, refacerea în anumite porțiuni a gazonului și însămânțare de flori); Acțiuni de informare în cadrul Clubului micilor speologi (o astfel de activitate de informare în legătură cu flora și fauna peșterilor, precum și aspecte din activitatea speologilor, a ținut-o Szabo Claudiu, membru al Asociației de Turism și Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna, județul Alba, luni, 26 februarie). Tot în cadrul Clubului micilor speologi urmează să se desfășoare și alte întâlniri cu speologi, în scopul prezentării unor întâmplări și curiozități, și a echipamentului special din dotare, precum și o excursie la Șuncuiuș pentru vizitarea peșterilor din zonă.
Sunt acțiuni în care formativul și informativul se îmbină armonios, contribuind la formarea unor priceperi și deprinderi de conduită civică (ecologică) sănătoasă, convingeri și obișnuințe ...
Învățătoarele speră ca și acest nou proiect educațional să aibă impactul scontat, și eficiența celorlalte proiecte educaționale derulate în comun de cele două clase. (Ov. Dan)

 

 
 
 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:23:50 Ora de vară a Europei de Est