Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Echipajele de la Șuncuiuș - pe prima treaptă a podiumului județean

„Educația rutieră – Educație pentru viață!”

Echipajele de la Șuncuiuș - pe prima treaptă a podiumului județean

Miercuri, 30 mai 2011, echipajele de la gimnaziu și liceu ale dlui director Virgil Matei de la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș au ocupat prima treaptă a podiumului la etapa județeană a concursului de siguranță rutieră „Educația rutieră – Educație pentru viață”.

Potrivit tradiției, etapa județeană s-a desfășurat la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, fiind jurizată de o echipă de polițiști, alcătuită din comisar Ioana Indrieș – coordonatorul de proiect, comisar-șef Claudiu Ciuclea, inspector principal Flaviu Iova și agent-șef adjunct Florin Spătaru - reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Bihor.
Clasamentul
La gimnaziu
Locul I – Gr. Șc. Ind. Șuncuiuș
Locul II –Școala cu clasele I-VIII din Avram Iancu
Locul III – Școala din Borod
Mențiuni: echipajele școlilor din Sîntandrei, „Oltea Doamna”, Oradea, Școala din Talpoș, C.N. „Avram Iancu” din Ștei și Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
La liceu
Locul I – echipajul Grupului Școlar Industrial din Șuncuiuș
Locul II – echipajul Colegiului Național „Avram Iancu” din Ștei
Locul III – echipajul Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea
La probele individuale
Și la probele individuale, reprezentanții Șuncuiușului s-au clasat pe primul loc, după cum urmează: la secțiunea parc-școală eleva Andreea Cătană, iar la poligon elevul Raul Gavriluț; tot la poligon, pe primul loc, s-a situat și Laurențiu Faur de la Școala din Avram Iancu, cu un timp mai bun decât Raul, cei doi având același număr de puncte penalizare.
„Învățați copii să circulați corect pe stradă!”
Cu acest îndemn li s-a adresat membrilor echipajelor dl comisar-șef Claudiu Ciuclea, în cadrul festivității de premiere. Astfel, comandantul Poliției Rutiere a ținut să tragă un semnal pentru respectarea cu strictețe a regulilor și normelor rutiere, a semnificației indicatoarelor de circulație pentru a nu se expune accidentelor de circulație pe drumurile publice. Au fost amintite apoi proiectele pe care municipalitatea le dezvoltă cu partenerii din Ungaria pentru a construi piste internaționale de biciclete. Bucuria acestei ediții județene a concursului este dată de participarea în premieră a nenumărate echipaje la gimnaziu și regretul că la liceu nu s-au  calificat la etapa județeană decât trei echipaje.
Pe îndrumătorii echipajelor dl comisar-șef Claudiu Ciuclea i-a îndemnat să ia exemplul dlui profesor director Virgil Matei de la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș, care de ani buni este lider de piață cu echipajele școlii din Șuncuiuș, la nivel județean, la toate concursurile de educație rutieră, deținând un palmares impresionant.
Chiar zilele acestea, noi am publicat, pe ovidan.ro și în revista „OviDan” nr. 74, bilanțul strălucitor al celor 20 de ani de activitate rutieră cu rezultate de excepție la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Echipajele de la Șuncuiuș - pe prima treaptă a podiumului județean.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Monday, 5 June 2023