Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Zâmbete și bucurie de „Ziua școlii” la „Oltea Doamna”

Joi, în sala festivă a C.N. „Mihai Eminescu”

Zâmbete și bucurie de „Ziua școlii” la „Oltea Doamna”

Elevii din ciclul primar al Școlii cu clasele I-IV „Oltea Doamna” din Oradea s-au reunit joi (31 mai 2012), în sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” pentru a sărbători două evenimente: „Ziua școlii” și Ziua Măriei sale Copilul!

Spectacolul „maraton”, prezentat în 37 de puncte și „orchestrat” de învățătoarele Rodica Foltuț (în calitate de moderator), Gabriela Codorean și Laura Ienei, putea avea o „soartă” mai bună, dacă sala dispunea de un spațiu cel puțin dublu după numărul de spectatori și artiști! Dar generoasa scenă le-a oferit artiștilor deschiderea necesară pentru o exprimare de calitate. În cuvântul de întâmpinare, consilierul educativ, doamna profesor Florentina Socolan, a prezentat un scurt istoric al devenirii școlii (al localului care o găzduiește) de la 1824, care la început, pentru scurt timp, a funcționat ca reședință a primăriei, iar apoi ca școală primară. „În perioada interbelică, a primit numele de Liceul de fete Oltea Doamna, nume pe care l-a reluat în 1994 și pe care îl poartă și astăzi cu mândrie. Tuturor celor care au împărțit și au primit lumină la această școală le dorim sănătate și „La mulți ani!”
Să lăsăm elevii claselor I-IV, pregătiți de doamnele profesoare, să ne dăruiască zâmbete și bucurie.
„La mulți ani, tuturor copiilor!”
Cu un zâmbet, un cântec și o floare, spectacolul a fost deschis de elevii clasei a III-a C (înv. prof. Rodica Foltuț); „Soli ai păcii vrem să fim/ Vrem în pace să trăim”, ne-au transmit prin vers și cântec elevi de diferite naționalități din șase clase (îndrumați de Romelia Ciarnău, Rodica Fechete, Rodica Foltuț, Luciana Morlocan, Doina Sabău și Daniela Dohotariu), pregătiți de prof. Romelia Ciarnău; despre copilărie ne-au recitat David Vidican și Aruna Bot din a II-a B, prof. Diana Borz; Diana Musca și Cristina Pavel din a III-a C (prof. Rodica Foltuț) au adus pe scenă visul lui Don Quijote; elevii dnei prof. Elena Pavel ne-au emoționat cu muzica anilor ’60-70, pe ritmuri îndrăgite lansate de ABBA și The Beatles, protagoniști: Ciprian Brisc – la tobe, Rareș Blidar, Iulian Deac și Cristian Petriuc – la chitară, coordonați de prof. Elena Pavel și Tomy Margittai; elevii din clasa I B (prof. Doina Sabău) ne-au spus-o răspicat că nu le e frică de Bau-Bau, în plus, doi frați cuminți (Bogdan și Horia Gabor) au recitat poezia Elenei Farago „Doi frați cuminți”; sceneta „Capra cu trei iezi” adaptată și modernizată (o variantă în versuri), a fost prezentată pe scenă de elevii din clasa I A, prof. Cristiana Vidican; Marius Cherciuc (din a II-a B, prof. Diana Borz) a interpretat la pian două menuete; a IV-a B (prof. Ileana Szilagyi) ne-au reținut atenția cu un număr de dans modern; copilăria e numai cântec și veselie, ne-au dovedit-o elevii clasei I C, prof. Rodica Fechete; Andrada Olivia Popa din a II-a E (prof. Gabriela Codorean) a recitat „Mama lui Ștefan cel Mare”; o explozie de bucurie și culoare au produs pe scenă majoretele din a III-a C (prof. Ana Iosa & Rodica Iova); Patricia Stăniloiu din a III-a A (prof. Silvia Simuț) ne-a prezentat la pian câteva acorduri din „Rapsodia română”, iar chitariștii clasei – „Pădure nebună”; două perechi de dansatori din a III-a A și C (Carla Bolea - Raul Samuel, Eliza Panțel și...) au dansat pe ritmuri latino și samba; Dominic Covle și Mihai Lazăr (din a II-a C, prof. Laura Pavel) ne-au făcut o demonstrație de karate; perechea de dansatori din a III-a A, din nou pe scenă, cu o „idilă” în pas de dans; omagiu „Luceafărului poeziei românești”, adus prin cântec și dans de elevii dnei prof. Romelia Ciarnău – Gabriel Sturz și Șolac Eniko; Eliza Panțel și Raul Samuel au revenit pe scenă cu „Bubulina, gospodina”; Lollio Marco (din a IV-a B) a interpretat la pian piese de Clement și Bach; o confruntare dansantă hip-hop ne-au oferit fetițele din a IV-a C și D (prof. Elena Pavel și Laura Ienei); despre șiretenia vulpii și despre copilărie ne-au povestit și ne-au cântat elevii din a II-a A (prof. Pamela Pop); Iulia Frîncu din a III-a B (prof. Viorica Mitran) și partenerul său de dans, David Cosma, au dansat samba și jive; rămășaguri (de-ale lui Păcală) cu un boier ne-a prezentat Tudor Ile, elevul dnei prof. Romelia Ciarnău; Anamaria și Andrei Ogășanu din a II-a E (prof. Gabriela Codorean) au dansat pe ritmuri de cha-cha-cha și jive; un elev din a IV-a E (prof. Daniela Dohotariu) a cântat la pian un menuet; „Cinste lor, copiilor, de Ziua lor”, astfel am putea rezuma intervenția membrilor grupului vocal al claselor a IV-a A și E (prof. Mirela Moș – Daniela Dohotariu), dirijați de Mirela Moș; elevii clasei a III-a D (prof. Luminița Petca) ne-au invitat să petrecem un weekend la țară; Andrada Bonțe și Mihnea Dăscălescu (elevii dnei prof. Laura Vonea) au recitat poezia lui George Þărnea „Orice copil are un nume”; elevii dnei prof. Laura Ienei au revenit pe scenă cu dansul roboților E.T.; Radu Buzle (elevul dnei prof. Romelia Ciarnău) și-a recitat propria poezie – „Copilăria”; Vivien Boșca și Vlad Iova din a II-a B (prof. Diana Borz) au dansat pe ritmuri de bachata și rock; admirabilul pedagog de școală nouă (al lui Caragiale) ne-a încântat (încă o dată), în varianta prezentată în chip admirabil de elevii dnei profesor Laura Ienei. Ultimul cuvânt pe scenă l-au avut artiștii claselor I D și E, îndrumați de prof. Luciana Morlocan și Curpaș Anca.
Gimnaziștii aveau să sărbătorească „Ziua școlii” a doua zi, de 1 Iunie, după cum aveam să aflăm de la directorul școlii, dl profesor Mircea Mitran. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (133 de poze), accesați Galeria foto: Zâmbete și bucurie de „Ziua școlii” la „Oltea Doamna”.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 22:21:42 Ora de vară a Europei de Est