Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția inedită din Turnul Primăriei

Invitație pentru miercuri la

Expoziția inedită din Turnul Primăriei

Expoziția organizată în Turnul Primăriei Oradea de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor în parteneriat cu I.S.U. și-a deschis porțile vineri dimineața (de 1 Iunie).

Accesul de vizitare a Turnului a fost gratuit pe tot parcursul zilei, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
Expoziția face trimitere la statutul pe care îl avea Turnul Primăriei Oradea acum mai bine de 100 de ani, respectiv în anul 1904, când acesta era un turn de observare a incendiilor.
Expoziția cuprinde obiecte specifice privind mijloacele de combatere a incendiilor din cele mai îndepărtate timpuri și până azi, care le sunt prezentate micuților vizitatori de către pompierul în exercițiu Victor Lupșea. Elev al Liceului Teologic Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, în clasa a III-a, acesta este pasionat de mai mulți ani de meseria de pompier. Datorită cunoștiințelor acumulate, Victor Lupșea a reușit să le prezinte vizitatorilor, în detaliu, obiectele care erau folosite în stingerea incendiilor acum mai bine de 100 de ani, dar și ținutele și uniformele purtate de pompieri în acele timpuri.
Mascota evenimentului este „micuța pompieriță” Allegra Maria Popa de 3 ani, însoțită de pompierul în exercițiu, Victor Lupșea.
Primele grupuri de copii care au vizitat expoziția au venit de la Școala nr. 11 și au fost însoțiți de învățătoarea Ilisei Tereza. Copiii au fost întâmpinați de doamna viceprimar Florica Cherecheș și de președinta Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, dna Angela Lupșea.
File din istoria pompierilor bihoreni, vol. II ne amintește că, în anul 1904, nivelul al II-lea al Turnului Primăriei devenea noul punct de observare a incendiilor pentru oraș care anunța, prin bătăi în clopot, în funcție de zona în care izbucnea incendiul: Orașul Nou  - 2 bătăi, Vest Olosig (Ret) - 3 bătăi, Est Olosig - 4 bătăi, Velența - 5 bătăi și Velența Sud - 6 bătăi. În turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roșu pe direcția în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.
Exponatele prezentate aparțin colecției din Sala de tradiție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana.
În perioada 2 - 22 iunie 2012, expoziția poate fi vizitată de elevi în intervalul orar 10.00 – 18.00, costul biletului fiind redus la 1 leu.
Programări se pot face la următoarele numere de telefon: 0731/212. 284, 0259/437. 000 int. 262. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția inedită din Turnul Primăriei.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:29:42 Ora de vară a Europei de Est