Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Expoziția inedită din Turnul Primăriei

Invitație pentru miercuri la

Expoziția inedită din Turnul Primăriei

Expoziția organizată în Turnul Primăriei Oradea de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor în parteneriat cu I.S.U. și-a deschis porțile vineri dimineața (de 1 Iunie).

Accesul de vizitare a Turnului a fost gratuit pe tot parcursul zilei, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
Expoziția face trimitere la statutul pe care îl avea Turnul Primăriei Oradea acum mai bine de 100 de ani, respectiv în anul 1904, când acesta era un turn de observare a incendiilor.
Expoziția cuprinde obiecte specifice privind mijloacele de combatere a incendiilor din cele mai îndepărtate timpuri și până azi, care le sunt prezentate micuților vizitatori de către pompierul în exercițiu Victor Lupșea. Elev al Liceului Teologic Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, în clasa a III-a, acesta este pasionat de mai mulți ani de meseria de pompier. Datorită cunoștiințelor acumulate, Victor Lupșea a reușit să le prezinte vizitatorilor, în detaliu, obiectele care erau folosite în stingerea incendiilor acum mai bine de 100 de ani, dar și ținutele și uniformele purtate de pompieri în acele timpuri.
Mascota evenimentului este „micuța pompieriță” Allegra Maria Popa de 3 ani, însoțită de pompierul în exercițiu, Victor Lupșea.
Primele grupuri de copii care au vizitat expoziția au venit de la Școala nr. 11 și au fost însoțiți de învățătoarea Ilisei Tereza. Copiii au fost întâmpinați de doamna viceprimar Florica Cherecheș și de președinta Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, dna Angela Lupșea.
File din istoria pompierilor bihoreni, vol. II ne amintește că, în anul 1904, nivelul al II-lea al Turnului Primăriei devenea noul punct de observare a incendiilor pentru oraș care anunța, prin bătăi în clopot, în funcție de zona în care izbucnea incendiul: Orașul Nou  - 2 bătăi, Vest Olosig (Ret) - 3 bătăi, Est Olosig - 4 bătăi, Velența - 5 bătăi și Velența Sud - 6 bătăi. În turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roșu pe direcția în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.
Exponatele prezentate aparțin colecției din Sala de tradiție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana.
În perioada 2 - 22 iunie 2012, expoziția poate fi vizitată de elevi în intervalul orar 10.00 – 18.00, costul biletului fiind redus la 1 leu.
Programări se pot face la următoarele numere de telefon: 0731/212. 284, 0259/437. 000 int. 262. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția inedită din Turnul Primăriei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019