Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Veți avea sarcina deosebit de grea de a stabili ierarhia valorilor în societate...”

Gojdiștii, la Teatrul „Regina Maria”

„Veți avea sarcina deosebit de grea de a stabili ierarhia valorilor în societate...”

Cele șapte clase de-a XII-a de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea au decis să sărbătorească ultimul sunet de clopoțel la Teatrul „Regina Maria”.

La sărbătoarea lor au onorat cu prezența dl prefect Claudiu Pop, dl primar Ilie Bolojan și dna prof. univ. dr. Anca Dodescu, invitați în prezidiu, alături de directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, directorul adjunct, dl prof. Viorel Chirilă, consilierul educativ, dna prof. Mioara Þigan, cei șapte profesori diriginți și șeful de promoție, Alina Ioana Todoca.
După deschiderea festivităților, prezentarea distinșilor invitați și intonarea Gaudeamusului, directorul adjunct l-a invitat la microfon pe directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, care a făcut o radiografiere a celor patru ani de liceu, evidențiind frumoasele rezultate obținute de elevii celor șapte clase.
„Evidențiem faptul că în urma pregătirii temeinice la limba engleză și franceză, un număr de 49 de elevi au obținut testul Cambridge, iar un elev a obținut testul Delf..., Todoca Alina Ioana, din a XII-a C, este șefă de promoție, cu media 9,93. Tot cu medii mari, pentru care le acordăm diplome de excelență, au încheiat cursurile liceale următorii absolvenți: Zbârcea Rareș Cezar (din a XII-a E), cu media 9,92, Gui Ana Florentina (XII C), cu 9,88, Cociubei Maria Alexandra (XII F) – 9,87, Heredea Florina (XII B) – 9,85, Ochiș Karina Adriana (XII G) – 9,85, Ignat Andrei Cristian (XII B), cu media 9,85... Menționăm faptul că actuala promoție s-a remarcat prin rezultate de excepție la diverse materii sau la întrecerile sportive: din a XII-a A, Lala Ionuț, la informatică și engleză, Deaconu Marius, la istorie, din a XII-a B, Heredea Florina, la limba română, Vârtop Gabriel, la istorie, Pavel Roxana, remarcată prin abilități de management al clasei, din a XII-a C, Todoca Alina, la chimie și limba franceză, Gui Ana, tot la chimie și franceză, Boța Bogdan, la matematică și informatică, Rotaru Răzvan, la informatică aplicată, Trifa Patricia - eleva fără nici o absență în clasa a XII-a, din a XII-a D, primii clasați în ordinea mediilor sunt: Letai Cristian, Mărcuș Matei și Știrbe Cristian, din a XII-a E, Oros Claudiu a avut rezultate la olimpiada de geografie, Stanciu Alexandru – campion național la sah, Krausz Andreas și Burta George – membri în Parlamentul European al Tinerilor, din a XII-a F, Cociubei Maria – premiul I în toți cei patru ani de liceu, Demian Astrid, admisă la Facultatea de Medicină din Strasbourg, Jugreștean Mădălina, admisă la patru facultăți de jurnalism din Anglia, din a XII-a G, Ochiș Karina a ocupat funcția de președinte CE atât la nivelul colegiului, cât și în cadrul Consiliului Județean al Elevilor, Balint Emilia s-a remarcat la olimpiadele naționale de engleză, iar Gherdan Sabin a reprezentat colegiul la competiții naționale, ca membru al echipei de baschet.
Ne bucurăm pentru faptul că în urma aplicării la universități de peste hotare, performanțele școlare deosebite le-a oferit posibilitatea multor absolvenți să câștige calitatea de student bursier în diferite țări ale lumii...
Cei ce veți decide să plecați peste hotare să nu uitați că aveți o datorie morală față de țara în care v-ați format și să încercați pentru a contribui la remedierea lipsurilor de acasă... Un om aflat în vârful ierarhiei sociale, format în colegiul „Gojdu”, a fost întotdeauna o garanție a calității și profesionalismului. Veți avea sarcina deosebit de grea de a restabili ierarhia valorilor în societate, care din păcate astăzi este destul de compromisă. Pe umerii voștri va apăsa dificila sarcină a scoaterii societății românești din criza morală și economică pe care o traversăm...”, a mai spus directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean.
De la același microfon le-au adresat felicitări și îndemnuri de a persevera și a fi mereu în frunte, prefectul Claudiu Pop, primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, președintele Comitetului de părinți, dna Anca Dodescu și consilierul educativ, dna Mioara Þigan. Diriginții claselor i-au caracterizat și felicitat, iar dl director le-a înmânat diplomele. Absolvenții au replicat prin versuri și cântece, răvașe și cuvinte de duh, dorind să puncteze amintirile frumoase cu care pleacă din „Gojdu”, însuflețiți de spiritul gojdist. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Veți avea sarcina deosebit de grea de a stabili ierarhia valorilor în societate...”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:39:24 Ora de vară a Europei de Est