Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Veți avea sarcina deosebit de grea de a stabili ierarhia valorilor în societate...”

Gojdiștii, la Teatrul „Regina Maria”

„Veți avea sarcina deosebit de grea de a stabili ierarhia valorilor în societate...”

Cele șapte clase de-a XII-a de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea au decis să sărbătorească ultimul sunet de clopoțel la Teatrul „Regina Maria”.

La sărbătoarea lor au onorat cu prezența dl prefect Claudiu Pop, dl primar Ilie Bolojan și dna prof. univ. dr. Anca Dodescu, invitați în prezidiu, alături de directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, directorul adjunct, dl prof. Viorel Chirilă, consilierul educativ, dna prof. Mioara Þigan, cei șapte profesori diriginți și șeful de promoție, Alina Ioana Todoca.
După deschiderea festivităților, prezentarea distinșilor invitați și intonarea Gaudeamusului, directorul adjunct l-a invitat la microfon pe directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, care a făcut o radiografiere a celor patru ani de liceu, evidențiind frumoasele rezultate obținute de elevii celor șapte clase.
„Evidențiem faptul că în urma pregătirii temeinice la limba engleză și franceză, un număr de 49 de elevi au obținut testul Cambridge, iar un elev a obținut testul Delf..., Todoca Alina Ioana, din a XII-a C, este șefă de promoție, cu media 9,93. Tot cu medii mari, pentru care le acordăm diplome de excelență, au încheiat cursurile liceale următorii absolvenți: Zbârcea Rareș Cezar (din a XII-a E), cu media 9,92, Gui Ana Florentina (XII C), cu 9,88, Cociubei Maria Alexandra (XII F) – 9,87, Heredea Florina (XII B) – 9,85, Ochiș Karina Adriana (XII G) – 9,85, Ignat Andrei Cristian (XII B), cu media 9,85... Menționăm faptul că actuala promoție s-a remarcat prin rezultate de excepție la diverse materii sau la întrecerile sportive: din a XII-a A, Lala Ionuț, la informatică și engleză, Deaconu Marius, la istorie, din a XII-a B, Heredea Florina, la limba română, Vârtop Gabriel, la istorie, Pavel Roxana, remarcată prin abilități de management al clasei, din a XII-a C, Todoca Alina, la chimie și limba franceză, Gui Ana, tot la chimie și franceză, Boța Bogdan, la matematică și informatică, Rotaru Răzvan, la informatică aplicată, Trifa Patricia - eleva fără nici o absență în clasa a XII-a, din a XII-a D, primii clasați în ordinea mediilor sunt: Letai Cristian, Mărcuș Matei și Știrbe Cristian, din a XII-a E, Oros Claudiu a avut rezultate la olimpiada de geografie, Stanciu Alexandru – campion național la sah, Krausz Andreas și Burta George – membri în Parlamentul European al Tinerilor, din a XII-a F, Cociubei Maria – premiul I în toți cei patru ani de liceu, Demian Astrid, admisă la Facultatea de Medicină din Strasbourg, Jugreștean Mădălina, admisă la patru facultăți de jurnalism din Anglia, din a XII-a G, Ochiș Karina a ocupat funcția de președinte CE atât la nivelul colegiului, cât și în cadrul Consiliului Județean al Elevilor, Balint Emilia s-a remarcat la olimpiadele naționale de engleză, iar Gherdan Sabin a reprezentat colegiul la competiții naționale, ca membru al echipei de baschet.
Ne bucurăm pentru faptul că în urma aplicării la universități de peste hotare, performanțele școlare deosebite le-a oferit posibilitatea multor absolvenți să câștige calitatea de student bursier în diferite țări ale lumii...
Cei ce veți decide să plecați peste hotare să nu uitați că aveți o datorie morală față de țara în care v-ați format și să încercați pentru a contribui la remedierea lipsurilor de acasă... Un om aflat în vârful ierarhiei sociale, format în colegiul „Gojdu”, a fost întotdeauna o garanție a calității și profesionalismului. Veți avea sarcina deosebit de grea de a restabili ierarhia valorilor în societate, care din păcate astăzi este destul de compromisă. Pe umerii voștri va apăsa dificila sarcină a scoaterii societății românești din criza morală și economică pe care o traversăm...”, a mai spus directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean.
De la același microfon le-au adresat felicitări și îndemnuri de a persevera și a fi mereu în frunte, prefectul Claudiu Pop, primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, președintele Comitetului de părinți, dna Anca Dodescu și consilierul educativ, dna Mioara Þigan. Diriginții claselor i-au caracterizat și felicitat, iar dl director le-a înmânat diplomele. Absolvenții au replicat prin versuri și cântece, răvașe și cuvinte de duh, dorind să puncteze amintirile frumoase cu care pleacă din „Gojdu”, însuflețiți de spiritul gojdist. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Veți avea sarcina deosebit de grea de a stabili ierarhia valorilor în societate...”

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 11:47:18 Ora de vară a Europei de Est