Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”

Simpozionul Național ,,Să ocrotim pădurea și mediul înconjurător”

„Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”

La Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca s-a desfășurat joi (7 iunie 2012), cea de-a doua ediție a Simpozionului Național ,,Să ocrotim pădurea și mediul înconjurător”.

Simpozionul face parte din proiectul național „Ecoșcoala”, derulat în perioada 2011 - 2012, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare și trei școli (din Mădulari - Vâlcea, Brad – Hunedoara și București).
În deschiderea simpozionului, dra profesor Daniela Lăcrimioara Frese (director adjunct al liceului și membru al echipei de proiect) a prezentat invitații, coordonatorii proiectului și agenda manifestării. În prezidiu au fost invitați: dl ing. Teodor Coste – primarul comunei Tinca, dna Daniela Tutos – reprezentantul Fundației Ruhama și dl prof. Iuliu Orban (coordonator al simpozionului), care a vorbit despre proiectul național „Ecoșcoala”, domnia sa făcându-se „vinovat” (alături de prof. Minodora Popa) de nașterea în Tinca a Parcului „Promenada”, inaugurat duminică, 3 iunie 2012. În intervenția sa, dna profesor Lola Aura Oana a abordat tema „A fi ecologist”, din perspectiva cadrului didactic preocupat să determine elevii să aibă un comportament ecologic.
„Nu se distrug pădurile!”
Șeful Ocolului Silvic Tinca, dl ing. Moisa Tudorel Madear, având la activ 30 de ani în domeniu, este cel mai în măsură să emită pretenții și să se pronunțe asupra administrării fondului forestier. Domnia sa a lansat săgeți către comunitate și mai cu seamă spre unii jurnaliști care scriu despre pădure în totală necunoștință de cauză, vorbind despre „defrișări masive”, fără să cunoască semnificația termenului „defrișare”. Dl inginer s-a referit apoi la administrarea fondului forestier din Ocolul Silvic Tinca pe care îl conduce, vorbind despre acele lucrări tehnice (tăieri) care se fac din 10 în 10 ani și despre împăduririle care se fac prin regenerare naturală. „În fapt, nu se distrug pădurile. Oamenii nu înțeleg exact ce se întâmplă acolo. Silvicultura a avut niște titani în gospodărirea fondului forestier...” Referindu-se la tema simpozionului, dl inginer a lansat un îndemn la adresa slujitorilor școlii și elevilor: „Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”
„Să împărțim parcul pe clase și să lansăm o întrecere între ele pentru întreținerea lui”
Vorbind despre parcul comunei, în suprafață de 1, 5 hectare, dl primar Teodor Coste dorește în continuare o bună colaborare cu școala în administrarea lui, dar și pentru alte lucrări de igienizare. „Din păcate vedem bănci rupte, se fură coșurile, găsim trandafiri rupți. Nu e bine deloc ce se întâmplă. La orele de dirigenție ar trebui să se pună accent și pe ocrotirea naturii. Pentru că tot ce se face se face din banii noștri. Să reînviem tradiția întâlnirilor din parc”, a mai spus dl primar.
Sceneta „Avem o singură planetă”
Înainte să înceapă prezentările în PowerPoint, cei mai mici ecologiști, elevii dnei profesor Dorina Negrean (Alexandra Ciotea, Denisa Ungur, Flavius Dănilă și Adrian Marian) ne-au prezentat sceneta „Avem o singură planetă”, vorbindu-ne despre revista clasei, unde ei consemnează despre preocupările lor ecologice, demne de toată lauda.
La cea de-a doua ediție a simpozionului s-au primit 72 de lucrări, care au fost publicate în cartea simpozionului, coordonată de doamna director Viorica-Ana Madear și dl prof. Iuliu Orban, după cum aveam să aflăm din prezentarea dnei prof. Simina Gabor. S-au primit lucrări din toată țara, de la cadre didactice care lucrează în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, din Pitești, Timișoara, București, Cugir, Sâmbăta, Satu Mare, Salonta, Buzău, Caransebeș, Oradea, Rădăuți, Toplița, Bogdănești – Bacău, Însurăței, Iași, Marghita, Ruscova, Brăila, Șoimi, Făget, Poiana Sibiului, Săcuieni, Lupeni, Tulcea, Olcea, Săud – Buntești, Gurbediu și Tinca...
În cadrul prezentărilor în PowerPoint ne-au reținut atenția lucrările: Rolul educației ecologiste și de protecție a mediului în școală (autor prof. Madear Viorica – Ana), Influența omului asupra poluării mediului înconjurător (prof. Frese Daniela Lăcrimioara), Noi date privind galele din zona Tinca (prof. dr. Ilie Aurelian Leonardo), Natura și omul (prof. Anton Carmen Monica), elevul Răzvan Iova a prezentat lucrarea colegei sale Guț Rebeca, iar dl fotograf Szuhai Alexandru ne-a prezentat imagini din Munții Apuseni.
Lecturând cartea simpozionului, am descoperit printre autorii lucrărilor și nume cunoscute, elevi și dascăli colaboratori: eleva Ioana Dzițac, prof. Ana Mărcuț, Titiana Vesa și Mirela Bulc.
La finalul simpozionului au fost înmânate diplome, iar concluzia ne-a condus spre reușita manifestării. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: „Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 februarie 2020