Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”

Simpozionul Național ,,Să ocrotim pădurea și mediul înconjurător”

„Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”

La Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca s-a desfășurat joi (7 iunie 2012), cea de-a doua ediție a Simpozionului Național ,,Să ocrotim pădurea și mediul înconjurător”.

Simpozionul face parte din proiectul național „Ecoșcoala”, derulat în perioada 2011 - 2012, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare și trei școli (din Mădulari - Vâlcea, Brad – Hunedoara și București).
În deschiderea simpozionului, dra profesor Daniela Lăcrimioara Frese (director adjunct al liceului și membru al echipei de proiect) a prezentat invitații, coordonatorii proiectului și agenda manifestării. În prezidiu au fost invitați: dl ing. Teodor Coste – primarul comunei Tinca, dna Daniela Tutos – reprezentantul Fundației Ruhama și dl prof. Iuliu Orban (coordonator al simpozionului), care a vorbit despre proiectul național „Ecoșcoala”, domnia sa făcându-se „vinovat” (alături de prof. Minodora Popa) de nașterea în Tinca a Parcului „Promenada”, inaugurat duminică, 3 iunie 2012. În intervenția sa, dna profesor Lola Aura Oana a abordat tema „A fi ecologist”, din perspectiva cadrului didactic preocupat să determine elevii să aibă un comportament ecologic.
„Nu se distrug pădurile!”
Șeful Ocolului Silvic Tinca, dl ing. Moisa Tudorel Madear, având la activ 30 de ani în domeniu, este cel mai în măsură să emită pretenții și să se pronunțe asupra administrării fondului forestier. Domnia sa a lansat săgeți către comunitate și mai cu seamă spre unii jurnaliști care scriu despre pădure în totală necunoștință de cauză, vorbind despre „defrișări masive”, fără să cunoască semnificația termenului „defrișare”. Dl inginer s-a referit apoi la administrarea fondului forestier din Ocolul Silvic Tinca pe care îl conduce, vorbind despre acele lucrări tehnice (tăieri) care se fac din 10 în 10 ani și despre împăduririle care se fac prin regenerare naturală. „În fapt, nu se distrug pădurile. Oamenii nu înțeleg exact ce se întâmplă acolo. Silvicultura a avut niște titani în gospodărirea fondului forestier...” Referindu-se la tema simpozionului, dl inginer a lansat un îndemn la adresa slujitorilor școlii și elevilor: „Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”
„Să împărțim parcul pe clase și să lansăm o întrecere între ele pentru întreținerea lui”
Vorbind despre parcul comunei, în suprafață de 1, 5 hectare, dl primar Teodor Coste dorește în continuare o bună colaborare cu școala în administrarea lui, dar și pentru alte lucrări de igienizare. „Din păcate vedem bănci rupte, se fură coșurile, găsim trandafiri rupți. Nu e bine deloc ce se întâmplă. La orele de dirigenție ar trebui să se pună accent și pe ocrotirea naturii. Pentru că tot ce se face se face din banii noștri. Să reînviem tradiția întâlnirilor din parc”, a mai spus dl primar.
Sceneta „Avem o singură planetă”
Înainte să înceapă prezentările în PowerPoint, cei mai mici ecologiști, elevii dnei profesor Dorina Negrean (Alexandra Ciotea, Denisa Ungur, Flavius Dănilă și Adrian Marian) ne-au prezentat sceneta „Avem o singură planetă”, vorbindu-ne despre revista clasei, unde ei consemnează despre preocupările lor ecologice, demne de toată lauda.
La cea de-a doua ediție a simpozionului s-au primit 72 de lucrări, care au fost publicate în cartea simpozionului, coordonată de doamna director Viorica-Ana Madear și dl prof. Iuliu Orban, după cum aveam să aflăm din prezentarea dnei prof. Simina Gabor. S-au primit lucrări din toată țara, de la cadre didactice care lucrează în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, din Pitești, Timișoara, București, Cugir, Sâmbăta, Satu Mare, Salonta, Buzău, Caransebeș, Oradea, Rădăuți, Toplița, Bogdănești – Bacău, Însurăței, Iași, Marghita, Ruscova, Brăila, Șoimi, Făget, Poiana Sibiului, Săcuieni, Lupeni, Tulcea, Olcea, Săud – Buntești, Gurbediu și Tinca...
În cadrul prezentărilor în PowerPoint ne-au reținut atenția lucrările: Rolul educației ecologiste și de protecție a mediului în școală (autor prof. Madear Viorica – Ana), Influența omului asupra poluării mediului înconjurător (prof. Frese Daniela Lăcrimioara), Noi date privind galele din zona Tinca (prof. dr. Ilie Aurelian Leonardo), Natura și omul (prof. Anton Carmen Monica), elevul Răzvan Iova a prezentat lucrarea colegei sale Guț Rebeca, iar dl fotograf Szuhai Alexandru ne-a prezentat imagini din Munții Apuseni.
Lecturând cartea simpozionului, am descoperit printre autorii lucrărilor și nume cunoscute, elevi și dascăli colaboratori: eleva Ioana Dzițac, prof. Ana Mărcuț, Titiana Vesa și Mirela Bulc.
La finalul simpozionului au fost înmânate diplome, iar concluzia ne-a condus spre reușita manifestării. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: „Să vegheați la respectarea plămânului natural al pământului, numit pădure!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:52:50 Ora de vară a Europei de Est