Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gojdista Teodora Șimon, eleva dnei prof. Corina Păcurar, locul al II-lea

La Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, de la Baia Mare

Gojdista Teodora Șimon, eleva dnei prof. Corina Păcurar, locul al II-lea

Ca să ajungă la etapa internațională a celei de-a doua ediții a Olimpiadei de limbă, literatură și spiritualitate românească, de la Baia Mare, Teodora Șimon, din clasa a VIII-a A, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, a câștigat etapa județeană de la Oradea, în 24 martie și etapa națională, de la Câmpulung Moldovenesc, în 18 - 20 mai.

Etapa intenațională s-a desfășurat în perioada 25 -28 mai la Baia Mare, reunind olimpici din România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Serbia, peste 100 de concurenți, din clasele VII-XII, după cum ne-a povestit Teodora. La Baia Mare, Teodora a fost însoțită de dna profesor Dorina Popa, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”. Teo a concurat la clasele VII-VIII, fiind singura concurentă din Bihor; la clasele IX – X, respectiv XI – XII nu am avut reprezentanți. La fiecare set de clase, România a fost reprezentată de câte șase concurenți. Concursul a constat din două probe (orală și scrisă). Pentru proba orală, în prealabil, s-a făcut o excursie tematică de o zi în Maramureșul istoric (cu vizitarea cimitirului de la Săpânța, Mănăstirea Bârsana și Memorialul durerii). „Mi s-a părut inedită această probă, de a povesti după o documentare pe teren. La această comunicare-dialog am obținut 117 puncte din 120. La scris am primit 3 ore pentru elaborarea a patru eseuri pe baza unui text literar (două) și nonliterar (tot două), pe o temă de creație, o compunere, cu opinie argumentată, corelată cu textul, precum și un citat de comentat...”
Verdictul? Locul al II-lea pentru eleva dnei profesor Corina Păcurar.
„Îmi place să citesc și mă bucur când mă regăsesc în lecturile citite”
Teo povestește foarte frumos despre „aventura” și izbânda sa de la internaționale, unde a avut parte de o experiență unică, ce a marcat-o prin tot felul de coincidențe fericite și prietenii pe care le consideră un real câștig.
„Cea de-a II-a treaptă a podiumului internațional am împărțit-o cu Andreea Călin, din Slobozia (Ialomița), colega de cameră. Pe prima treaptă a urcat o fetiță din Cluj – Napoca (Andreescu), cu maximum de puncte la ambele probe. Ea scrie poezii. A publicat deja un volum...”
Pe Teo a încântat-o acea excursie de o zi, dar și celelalte ieșiri, la Muzeul Satului și la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”. A legat prietenii (cu Andreea din Slobozia și cu Elena din Târgu Jiu - Gorj, premiul I la clasa a X-a, care i-a promis să vină la Oradea, în cadrul unui schimb de experiență). Coincidența face ca Teodora să aibă bunici la Baia Mare. Aflând că o să vină să o viziteze, bunica Gina a așteptat-o cu prăjitura preferată: plăcintă cu caise. Teo are darul povestirii, care este alimentat de lecturile pe care le citește nu din obligație, ci din pasiune. „Îmi place să citesc și mă bucur când mă regăsesc în lecturile citite”...
Cu toate acestea, Teo va urma, după spusele ei, un profil real, mate-info biling engleză. În familie e înconjurată numai de medici, dar nu vrea medicină! Vrea matematică și informatică. Aceasta este vrerea ei! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:Gojdista Teodora Șimon, eleva dnei prof. Corina Păcurar, locul al II-lea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:58:07 Ora de vară a Europei de Est