Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română/maternă

Bacalaureatul

Probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română/maternă

Miercuri, 13 iunie 2012, s-a încheiat proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A) din cadrul primei sesiuni a examenului național de bacalaureat 2012.

Potrivit datelor furnizate de inspectoratele școlare județene până la ora 16.00, numărul elevilor prezenți a fost de 17.548. Dintre aceștia, doi candidați au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă penalizate ca atare de regulamentele în vigoare. Astfel, într-un centru de examinare din județul Neamț un elev a încercat să folosească telefonul mobil, în timp ce un alt elev (județul Călărași) a recurs la mijloace auxiliare interzise de metodologia examenului de bacalaureat. În total, în cele trei zile ale acestei probe au fost eliminați 16 elevi.
Tot astăzi, a început și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B): 13-15 iunie. Pentru susținerea acestei probe au fost prezenți 4.492 candidați, toți finalizând examinarea fără incidente (0 eliminați). Biroul de presă
 
Bacalaureatul în județul Bihor
Un caz special la Oradea
În județul Bihor, comisia județeană de bacalaureat este formată din inspectorul școlar general, prof. Dumitru Daniel Negrean, în calitate de președinte, profesor Ilie Crăciun – inspector școlar de specialitate, în calitate de vicepreședinte, doi secretari: Horea Abrudan și Ismet Omer – inspectori școlari, precum și cinci membri, între care informaticianul Cristian Iuhas, responsabil cu activitatea de comunicare virtuală.
Miercuri, aveam să aflăm de la vicepreședintele comisiei județene, dl prof. Ilie Crăciun (dl președinte era plecat la București) că în Oradea avem un caz special: din motive medicale, un elev de la Gr. Șc. Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” susține probele de bacalaureat la domiciliu.
La actuala ediție a Bacalaureatului, la nivelul județului, s-au înscris 5.772 de candidați; pentru proba de competențe la limba și literatura română, proba A, 3.574; pentru proba B (competențe la limba maternă): 736 la limba și literatura maghiară, 13 la limba și literatura germană, 27 la limba și literatura germană; pentru proba C (competențe la limbile moderne): 4.760 la limba engleză, 393 la limba franceză, 70 la limba germană, 16 la spaniolă, 4 la limba italiană și un candidat la limba ebraică. La proba D, de competențe digitale s-au înscris, potrivit datelor furnizate de dl vicepreședinte, inspector Ilie Crăciun, 4.969 de candidați.
La nivelul județului Bihor, bacalaureatul se desfășoară în 47 de centre de examen (pentru competențe), 20 de centre de evaluare și două subcomisii (la Tinca și Săcuieni) în cazul probelor scrise; în Oradea, pentru competențe funcționează 29 de centre, iar pentru scris 11 centre.
„Activitatea este monitorizată de către un reprezentant al M.E.C.T.S., inspectori școlari și directori de unități de învățământ. Noutatea este că și în centrele de examen pentru competențe au fost montate camere video”, ne-a declarat vicepreședintele comisiei județene, dl prof. insp. Ilie Crăciun.
În Bihor nu am avut cazuri de fraudă
Pentru a lua pulsul examenului de maturitate, am trecut pe la trei centre de examen, unde am stat de vorbă cu președinții centrelor, respectiv directorii colegiilor (prof. Dorel Șaitoș, la C.T. „Traian Vuia”, prof. dr. Ruben Filimon, la C.T. „Mihai Viteazul” și doamna prof. Maria Onița la C.N. „Mihai Eminescu”).
„Anul acesta avem înscriși pentru susținerea examenului de bacalaureat 491 de candidați, din care 160 de restanțieri; în acest sens au fost constituite patru comisii cu opt profesori de specialitate, la română, de exemplu, iar la limba maghiară, doar o comisie pentru cei 40 de candidați”, ne-a spus dl director Dorel Șaitoș.
La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” s-au înscris pentru proba de competențe la limba română 264; au susținut proba 263, unul nu s-a prezentat (262 la zi și un restanțier); la limba maghiară s-au înscris 36 de candidați, după cum am aflat de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
„Dorința mea este de a nu se răsturna valorile”
„Candidații trebuie să dovedească faptul că bacalaureatul este un examen de absolvire, de evaluare a cunoștințelor  achiziționate în patru ani de liceu și 12 ani de școală, și dorința mea este de a nu se răsturna valorile, să se păstreze ierarhia valorilor din anii de școală.
La limba și literatura română, subiectele li s-au părut potrivite ca și nivel de dificultate. Rezultatele sunt foarte bune. La nivelul centrului nostru, comisiile sunt formate din profesorii: Veronica Marton, Petronela Moldovan, Ramona Tătar, Roxana Vac, Patricia Bodea și Sorina Duică, pentru limba și literatura română, respectiv Agoston Emese și Somarjai Eniko la limba maghiară. Am fost monitorizați de doamna director Simona Martin, directorul Colegiului Național „Iosif Vulcan”, în calitate de delegat din partea comisiei județene”, ne-a declarat directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, dna profesor Maria Onița.  
La C.N. „Mihai Eminescu”, proba de competențe la limba și literatura română a fost susținută de 287 de candidați (toți la zi), iar la limba maghiară s-au înscris 80 de candidați.
Pentru probele scrise sunt 400 de candidați înscriși, 287 de la C.N. „Mihai Eminescu”, iar restul de la Liceul de Artă. (Ovidiu Dan)

Trimite email

joi, 27 iunie 2019