Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română/maternă

Bacalaureatul

Probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română/maternă

Miercuri, 13 iunie 2012, s-a încheiat proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A) din cadrul primei sesiuni a examenului național de bacalaureat 2012.

Potrivit datelor furnizate de inspectoratele școlare județene până la ora 16.00, numărul elevilor prezenți a fost de 17.548. Dintre aceștia, doi candidați au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă penalizate ca atare de regulamentele în vigoare. Astfel, într-un centru de examinare din județul Neamț un elev a încercat să folosească telefonul mobil, în timp ce un alt elev (județul Călărași) a recurs la mijloace auxiliare interzise de metodologia examenului de bacalaureat. În total, în cele trei zile ale acestei probe au fost eliminați 16 elevi.
Tot astăzi, a început și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B): 13-15 iunie. Pentru susținerea acestei probe au fost prezenți 4.492 candidați, toți finalizând examinarea fără incidente (0 eliminați). Biroul de presă
 
Bacalaureatul în județul Bihor
Un caz special la Oradea
În județul Bihor, comisia județeană de bacalaureat este formată din inspectorul școlar general, prof. Dumitru Daniel Negrean, în calitate de președinte, profesor Ilie Crăciun – inspector școlar de specialitate, în calitate de vicepreședinte, doi secretari: Horea Abrudan și Ismet Omer – inspectori școlari, precum și cinci membri, între care informaticianul Cristian Iuhas, responsabil cu activitatea de comunicare virtuală.
Miercuri, aveam să aflăm de la vicepreședintele comisiei județene, dl prof. Ilie Crăciun (dl președinte era plecat la București) că în Oradea avem un caz special: din motive medicale, un elev de la Gr. Șc. Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” susține probele de bacalaureat la domiciliu.
La actuala ediție a Bacalaureatului, la nivelul județului, s-au înscris 5.772 de candidați; pentru proba de competențe la limba și literatura română, proba A, 3.574; pentru proba B (competențe la limba maternă): 736 la limba și literatura maghiară, 13 la limba și literatura germană, 27 la limba și literatura germană; pentru proba C (competențe la limbile moderne): 4.760 la limba engleză, 393 la limba franceză, 70 la limba germană, 16 la spaniolă, 4 la limba italiană și un candidat la limba ebraică. La proba D, de competențe digitale s-au înscris, potrivit datelor furnizate de dl vicepreședinte, inspector Ilie Crăciun, 4.969 de candidați.
La nivelul județului Bihor, bacalaureatul se desfășoară în 47 de centre de examen (pentru competențe), 20 de centre de evaluare și două subcomisii (la Tinca și Săcuieni) în cazul probelor scrise; în Oradea, pentru competențe funcționează 29 de centre, iar pentru scris 11 centre.
„Activitatea este monitorizată de către un reprezentant al M.E.C.T.S., inspectori școlari și directori de unități de învățământ. Noutatea este că și în centrele de examen pentru competențe au fost montate camere video”, ne-a declarat vicepreședintele comisiei județene, dl prof. insp. Ilie Crăciun.
În Bihor nu am avut cazuri de fraudă
Pentru a lua pulsul examenului de maturitate, am trecut pe la trei centre de examen, unde am stat de vorbă cu președinții centrelor, respectiv directorii colegiilor (prof. Dorel Șaitoș, la C.T. „Traian Vuia”, prof. dr. Ruben Filimon, la C.T. „Mihai Viteazul” și doamna prof. Maria Onița la C.N. „Mihai Eminescu”).
„Anul acesta avem înscriși pentru susținerea examenului de bacalaureat 491 de candidați, din care 160 de restanțieri; în acest sens au fost constituite patru comisii cu opt profesori de specialitate, la română, de exemplu, iar la limba maghiară, doar o comisie pentru cei 40 de candidați”, ne-a spus dl director Dorel Șaitoș.
La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” s-au înscris pentru proba de competențe la limba română 264; au susținut proba 263, unul nu s-a prezentat (262 la zi și un restanțier); la limba maghiară s-au înscris 36 de candidați, după cum am aflat de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
„Dorința mea este de a nu se răsturna valorile”
„Candidații trebuie să dovedească faptul că bacalaureatul este un examen de absolvire, de evaluare a cunoștințelor  achiziționate în patru ani de liceu și 12 ani de școală, și dorința mea este de a nu se răsturna valorile, să se păstreze ierarhia valorilor din anii de școală.
La limba și literatura română, subiectele li s-au părut potrivite ca și nivel de dificultate. Rezultatele sunt foarte bune. La nivelul centrului nostru, comisiile sunt formate din profesorii: Veronica Marton, Petronela Moldovan, Ramona Tătar, Roxana Vac, Patricia Bodea și Sorina Duică, pentru limba și literatura română, respectiv Agoston Emese și Somarjai Eniko la limba maghiară. Am fost monitorizați de doamna director Simona Martin, directorul Colegiului Național „Iosif Vulcan”, în calitate de delegat din partea comisiei județene”, ne-a declarat directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, dna profesor Maria Onița.  
La C.N. „Mihai Eminescu”, proba de competențe la limba și literatura română a fost susținută de 287 de candidați (toți la zi), iar la limba maghiară s-au înscris 80 de candidați.
Pentru probele scrise sunt 400 de candidați înscriși, 287 de la C.N. „Mihai Eminescu”, iar restul de la Liceul de Artă. (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:12:20 Ora de vară a Europei de Est