Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de azi pot deveni speologii de mâine

Invitatul nostru - Cristina Ianc, președinte al Clubului Cristal

Elevii de azi pot deveni speologii de mâine

Școala „Nicolae Bălcescu” Oradea derulează Proiectul internațional Eco- Școala care se desfășoară pe durata a doi ani școlari (2010 - 2012) și prin care dorește să obțină Steagul Verde, ca o recunoaștere a activităților de promovare a vieții într-un mediu sănătos și curat.

În cadrul acestui proiect a fost încheiat un Protocol de colaborare cu Clubul de speologie Cristal Oradea, al cărui președinte este Ianc Cristina. Ea a fost invitată, miercuri, 13 iunie 2012, pentru a le prezenta elevilor câteva aspecte din viața și activitatea unui speolog. Au participat elevii claselor a VIII-a B, a VII-a A și bobocii clasei a II-a A, însoțiți de dl prof. Flore Nicolae, dna prof. Cucer Tatiana, ambii profesori de geografie, și dna Zaha Alina diriginta clasei a VII-a. Cei mici au fost însoțiți de dna prof. Vancea Simona, care este și ea membră a clubului de speologie sus-amintit. Cristina Ianc, președinte al Clubului Cristal a început prin a explica ce înseamnă speologia, cine a fost fondatorul biospeologiei (Emil Racoviță), date despre Institutul de Speologie de la Cluj-Napoca, echipamentul unui speolog, activități: căutarea și explorarea peșterilor, cartarea lor, decolmatarea unor peșteri, studierea faunei din peșteri și a formațiunilor carstice descoperite... Aceste explicații au fost însoțite de prezentarea unor imagini ilustrative prin videoproiecție. De asemenea, au fost prezentate imagini din peșterile din Bihor și importanța descoperirilor efectuate aici: depozite de oase ale urșilor de peșteră, desene din neolitic, urme ale vieții oamenilor preistorici, formațiunile carstice ș.a. Activitatea a continuat cu întrebări adresate drei Cristina Ianc despre peșterile pe care le-a explorat, care a fost cea mai interesantă peșteră parcursă, de cât timp practică speologia, ce trebuie să faci ca să devii speolog...
„Ca să devii speolog trebuie să iubești natura și s-o respecți. Restul vine de la sine...” Elevii au aflat și câteva reguli care trebuie respectate de către cei care merg la munte, în drumeții. Natura se poate întoarce împotriva omului dacă acesta nu îi respectă așa-zisele „legi nescrise”. Iubitorii naturii sunt și ecologi: curăță natura și promovează păstrarea ei curată.
În final, moderatoarea activității, prof. Vancea Simona, a prezentat sigla Clubului Cristal, precum și moto-ul acestuia, care are foarte multe semnificații: „Ajungem acolo unde mâna omului n-a pus niciodată piciorul!” Și-apoi nu se poate ști câți dintre elevii de azi pot deveni speologii de mâine. (Simona Vancea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii de azi pot deveni speologii de mâine.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:17 Ora de vară a Europei de Est