Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Carnavalul poveștilor la Grădinița nr. 53 din Oradea

Miercuri,

Carnavalul poveștilor la Grădinița nr. 53 din Oradea

Miercuri, 13 iunie 2012, am asistat pentru prima oară la o serbare la Grădinița nr. 53, răspunzând invitației lansate de educatoarele grupei mari A, prof. Adina Fodor și Ramona Pușcaș.

-Adina, de ce un carnaval al poveștilor?
-„Pentru că poveștile și basmele au încântat întotdeauna copilăria tuturor generațiilor. Acestea constituie un mijloc important de lărgire a orizontului  copilului. Basmele, ca și poveștile scot în evidență trăsăturile personajelor, dându-i copilului posibilitatea să deosebească frumosul de urât, binele de rău și să urmeze exemplul personajelor pozitive...”
-În partea a II-a ați rememorat, prin vers și cânt, cei trei ani de grădiniță. Câte proiecte nu s-au întâmplat în trei ani. Poate vă opriți la cele mai importante.
-Ne amintim cu drag de excursiile pe care le-am făcut la Pescăria Cefa și Băile Felix, de întâlnirea cu medicul stomatolog, de vizita la bibliotecă și ieșirea în parc, vizitele la pompieri și brutărie, la biserică și la școală, precum și la teatrul de păpuși, dar să nu uităm nici de participarea la numeroase concursuri...”
Până să înceapă carnavalul, părinții au fost încântați să-și asculte odraslele recitând și cântând în limba engleză, cu profesoara lor, Antonia Ilea, iar la finalul serbării, s-au delectat cu un dans țigănesc, pregătit împreună cu antrenoarea lor de dans de la Club „Exclusive”, Oana Veszi.
În lumea minunată a poveștilor
Revenind la lumea minunată a poveștilor, dorim să vă prezentăm protagoniștii: Prințesa povestitoare a fost Cioara Alexia, Zâna Veseliei - Deac Larisa, Zâna Poveștilor - Pașca Iulia, Făt-Frumos - Dumitrescu Antonio, Ileana Cosânzeana - Gros Rebeca, Scufița Roșie - Sălăjan Estera, Cenusăreasa - Tâmpu Crina, Prințul - Negrean Darius, Greuceanul - Crăciun Antonio, Iepurașul  Puf (gri) - Kabai Luca, Iepurașul Puf (alb) - Miheș Secara Lucas, Împărăteasa - Bandila Sonia, Alba-ca-Zăpada - Fazekas Sonia, Prințul - Mocan Sebastian, Piticul - Fodor Raul, Piticul - Cioara Nicolas, Capra - Avram Daria, Iezișorul mijlociu - Tirpe Teodora, Iezișorul cel mare - Kovacs Levente, Iezișorul cel mic: Mocanu Beniamin, Lupul - Demian David, Ursul - Bot Larisa, Vulpea - Sîrbu Ștefania, Motanul Încălțat - Solyom Roland, Lizuca - Chereji Iasmina, Mica Sirenă - Drugaș Sarah, Zâna Prieteniei - Mărcuțiu Oana, Zâna Florilor - Zgârd Eliza, Zâna Zorilor - Canalas Elisa.
Concluzionând, vom spune că 80 la sută din efectivul grupei au evoluat de nota 10, dovedindu-se apți pentru a ajunge la toamnă școlari, iar felicitările pentru performanță le merită cele două educatoare, prof. Adina Fodor și Ramona Pușcaș, dar și părinții, pentru felul în care și-au sprijinit copiii, colaborând foarte bine cu doamnele educatoare! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Carnavalul poveștilor la Grădinița nr. 53 din Oradea. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 27 noiembrie 2020