Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Atenție la hoții din buzunare!”

Campania preventivă

„Atenție la hoții din buzunare!”

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni previn cetățenii pentru a nu cădea victime hoților din buzunare.

În perioada 15 mai  - 30 august  2012, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor derulează, în municipiul Oradea, Campania preventivă „Atenție la hoții din buzunare!”
Campania se încadrează în prioritatea de acțiune a Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității pentru anul 2012, privind prevenirea infracțiunilor de furt.
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de proximitate din cadrul I.P.J. Bihor și de voluntari ai Poliției bihorene desfășoară o serie de activități preventive, menite să contribuie la prevenirea furturilor din buzunare.
Activitățile circumscrise acestei inițiative vizează întâlniri cu grupurile țintă, transmiterea de recomandări cu caracter preventiv și distribuirea unor materiale informativ - preventive, precum și promovarea campaniei prin intermediul mass – media, pentru informarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la factorii favorizanți și măsurile preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni acest gen de infracțiune.
Polițiștii bihoreni vor distribui în cadrul acțiunilor desfășurate 300 de afișe și 5.000 de pliante cu recomandări educativ – preventive. Afișele vor fi postate în locuri publice aglomerate, în stațiile și mijloacele de transport în comun, piețe, gară și autogară, centre multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia, centre comerciale și în alte locuri intens circulate. 
Totodată, a fost realizat un spot audio care va fi difuzat în piețele agroalimentare din municipiul Oradea.
În interacțiunea lor cu cetățenii, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor sublinia importanța adoptării unei conduite preventive, în vederea protejării bunurilor personale. Demersul preventiv trebuie să înceapă la nivel individual, un simplu gest fiind suficient pentru a ne feri de infractori. Cetățenii vor fi sfătuiți de polițiști să manifeste mai multă atenție față de propriile bunuri, și, totodată, să dezvolte în educația copiilor spiritul protejării vieții și a bunurilor.
De la începutul campaniei, polițiștii bihoreni au organizat, săptămânal, acțiuni preventive în stațiile de tramvai și în mijloacele de transport în comun din zona Parcului 1 Decembrie, zona statuii lui Mihai Viteazul și la Piața Mare din municipiul Oradea.
Polițiștii bihoreni au beneficiat, pe parcursul acțiunilor preventive desfășurate, de sprijinul a 10 voluntari, elevi din cadrul Colegiului Tehnic „Vasile Voiculescu” și din cadrul Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”.
În perioada imediat următoare, polițiștii bihoreni se vor întâlniri cu orădenii în cadrul centrelor multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia din municipiul Oradea și în alte locuri intens circulate în sezonul estival, precum parcuri, mall-uri și ștranduri, pentru a preveni furturile din buzunare, genți și din locurile de petrecere a timpului liber. (Ioana INDRIEȘ)
 
Prevenirea furturilor din buzunare
Hoții din buzunare acționează numai în locuri aglomerate (piețe, mijloace de transport în comun, magazine etc.) unde cetățenii sunt mai puțin vigilenți.  
Victimele sunt alese cu predilecție din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poșeta într-o poziție favorabilă furtului.
Pentru a nu deveni victimele hoților din buzunare polițiștii de prevenire vă recomandă:
Când urcați într-un mijloc de transport în comun nu lăsați geanta sau bagajele nesupravegheate în timp ce compostați biletul de călătorie;
Acordați mai mare atenție poșetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoții speculează această neglijență;
O geantă atârnată de umăr este întotdeauna la dispoziția hoților. Þineți poșeta foarte strâns și cât mai aproape de corp, imobilizată cu brațul;
Nu păstrați sume de bani în buzunarele laterale ale vestimentației, genților sau sacoșelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentației, poșete sau borsete care au închizători sigure;
În aglomerație, dacă vă simțiți atinși sau bruscați de persoanele din jurul dumneavoastră, controlați-vă geanta sau portofelul chiar în acel moment și priviți-le cu atenție;
Dacă sesizați că un hoț atentează la buzunarul dumneavoastră, alertați persoanele din jur și nu-l lăsați să vă scape chiar dacă a abandonat portmoneul sustras;
Când efectuați diverse plăți, nu expuneți întreaga sumă de care dispuneți. Banii se manevrează în interiorul poșetei sau a buzunarului și se scoate doar suma necesară;
Nu numărați banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dvs. Printre cetățeni pot fi și infractori cărora le oferiți singuri „pontul”;
Dacă ați ridicat de la bancă o sumă importantă de bani, evitați cu desăvârșire locurile aglomerate, mediul favorabil furturilor din buzunare;
Când ridicați sume importante de bani, este recomandat să fiți însoțiți de o persoană de încredere, iar deplasarea spre casă să o efectuați cu un taxi autorizat;
Nu păstrați în același loc banii, actele personale și cheile locuinței.
112 Poliția – apel de urgență!
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Atenție la hoții din buzunare!”

Trimite email
sâmbătă, 10 mai 2025, 09:44:17 Ora de vară a Europei de Est