Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

„Atenție la hoții din buzunare!”

Campania preventivă

„Atenție la hoții din buzunare!”

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni previn cetățenii pentru a nu cădea victime hoților din buzunare.

În perioada 15 mai  - 30 august  2012, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor derulează, în municipiul Oradea, Campania preventivă „Atenție la hoții din buzunare!”
Campania se încadrează în prioritatea de acțiune a Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității pentru anul 2012, privind prevenirea infracțiunilor de furt.
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de proximitate din cadrul I.P.J. Bihor și de voluntari ai Poliției bihorene desfășoară o serie de activități preventive, menite să contribuie la prevenirea furturilor din buzunare.
Activitățile circumscrise acestei inițiative vizează întâlniri cu grupurile țintă, transmiterea de recomandări cu caracter preventiv și distribuirea unor materiale informativ - preventive, precum și promovarea campaniei prin intermediul mass – media, pentru informarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la factorii favorizanți și măsurile preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni acest gen de infracțiune.
Polițiștii bihoreni vor distribui în cadrul acțiunilor desfășurate 300 de afișe și 5.000 de pliante cu recomandări educativ – preventive. Afișele vor fi postate în locuri publice aglomerate, în stațiile și mijloacele de transport în comun, piețe, gară și autogară, centre multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia, centre comerciale și în alte locuri intens circulate. 
Totodată, a fost realizat un spot audio care va fi difuzat în piețele agroalimentare din municipiul Oradea.
În interacțiunea lor cu cetățenii, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor sublinia importanța adoptării unei conduite preventive, în vederea protejării bunurilor personale. Demersul preventiv trebuie să înceapă la nivel individual, un simplu gest fiind suficient pentru a ne feri de infractori. Cetățenii vor fi sfătuiți de polițiști să manifeste mai multă atenție față de propriile bunuri, și, totodată, să dezvolte în educația copiilor spiritul protejării vieții și a bunurilor.
De la începutul campaniei, polițiștii bihoreni au organizat, săptămânal, acțiuni preventive în stațiile de tramvai și în mijloacele de transport în comun din zona Parcului 1 Decembrie, zona statuii lui Mihai Viteazul și la Piața Mare din municipiul Oradea.
Polițiștii bihoreni au beneficiat, pe parcursul acțiunilor preventive desfășurate, de sprijinul a 10 voluntari, elevi din cadrul Colegiului Tehnic „Vasile Voiculescu” și din cadrul Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”.
În perioada imediat următoare, polițiștii bihoreni se vor întâlniri cu orădenii în cadrul centrelor multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia din municipiul Oradea și în alte locuri intens circulate în sezonul estival, precum parcuri, mall-uri și ștranduri, pentru a preveni furturile din buzunare, genți și din locurile de petrecere a timpului liber. (Ioana INDRIEȘ)
 
Prevenirea furturilor din buzunare
Hoții din buzunare acționează numai în locuri aglomerate (piețe, mijloace de transport în comun, magazine etc.) unde cetățenii sunt mai puțin vigilenți.  
Victimele sunt alese cu predilecție din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poșeta într-o poziție favorabilă furtului.
Pentru a nu deveni victimele hoților din buzunare polițiștii de prevenire vă recomandă:
Când urcați într-un mijloc de transport în comun nu lăsați geanta sau bagajele nesupravegheate în timp ce compostați biletul de călătorie;
Acordați mai mare atenție poșetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoții speculează această neglijență;
O geantă atârnată de umăr este întotdeauna la dispoziția hoților. Þineți poșeta foarte strâns și cât mai aproape de corp, imobilizată cu brațul;
Nu păstrați sume de bani în buzunarele laterale ale vestimentației, genților sau sacoșelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentației, poșete sau borsete care au închizători sigure;
În aglomerație, dacă vă simțiți atinși sau bruscați de persoanele din jurul dumneavoastră, controlați-vă geanta sau portofelul chiar în acel moment și priviți-le cu atenție;
Dacă sesizați că un hoț atentează la buzunarul dumneavoastră, alertați persoanele din jur și nu-l lăsați să vă scape chiar dacă a abandonat portmoneul sustras;
Când efectuați diverse plăți, nu expuneți întreaga sumă de care dispuneți. Banii se manevrează în interiorul poșetei sau a buzunarului și se scoate doar suma necesară;
Nu numărați banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dvs. Printre cetățeni pot fi și infractori cărora le oferiți singuri „pontul”;
Dacă ați ridicat de la bancă o sumă importantă de bani, evitați cu desăvârșire locurile aglomerate, mediul favorabil furturilor din buzunare;
Când ridicați sume importante de bani, este recomandat să fiți însoțiți de o persoană de încredere, iar deplasarea spre casă să o efectuați cu un taxi autorizat;
Nu păstrați în același loc banii, actele personale și cheile locuinței.
112 Poliția – apel de urgență!
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Atenție la hoții din buzunare!”

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 18:47:31 Ora standard a Europei de Est