Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Copilul din spatele ochilor

Luni, în premieră națională, la RadioLynx.ro,

Copilul din spatele ochilor

RadioLynx.ro va transmite live, pe internet, în premieră națională, spectacolul “Copilul din spatele ochilor”, de Nava Semel, luni, 17 decembrie, ora 19.30. RadioLynx.ro, Asociația Femeilor din Teatru, Centrul de proiecte culturale “ARCUB” al Primăriei Capitalei, Asociația “Provita pentru născuți și nenăscuți” București vă invită, luni, 17 decembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Nottara din București, sala George Constantin, la spectacolul “Copilul din spatele ochilor”, de Nava Semel.

“Copilul din spatele ochilor” este povestea unei mame israeliene care are grijă de fiul ei atins de Sindromul Down, și încearcă să-l protejeze de greutățile care-l așteaptă.De-a lungul piesei, copilul “handicapat” devine sursă de iubire pentru toți membrii familiei. De fapt, el este cel care-i învață pe toți ceilalți un nou sens al bucuriei de a trăi.
Regia spectacolului este semnată Liana Ceterchi, scenografia, Adriana Raicu Petre, iar interpretarea aparține actriței Gabriela Popescu.
“În scrierile mele mă surprind din nou și din nou aplecată asupra copiilor”, declară autoarei piesei, Nava Semel. “Felul în care ei observă lumea ciudată și înfricoșătoare a celor mari, încercând să găsească un înțeles sub amenințările și sub umbrele ei. Adulții, de asemenea, observă sufletul copilului; adeseori ei însă nu realizează singuratatea lui și sentimentul de a fi diferit”.
Piesa a fost scrisă în urmă cu 20 de ani și interpretată în 11 țări. În Israel, acolo unde trăiește autoarea, “Copilul din spatele ochilor” a primit numeroase premii, în urma celor peste 1000 de reprezentații.
Autoarea Nava Semel, prezentă la premieră, a scris despre producția românească a piesei sale: “Poate arta schimba realitatea”, am fost întrebată într-un interviu la București. “Poate cu o mică bătaie de inimă”, a fost răspunsul meu. În această producție minunată, am fost norocoasă să aud o mulțime de bătăi de inima.”
Actrița Gabriela Popescu, cucerită de intelesul sensibil al acestui demers artistic spune: “Prin bunătate, generozitate, iubire poți câștiga chiar nemurirea. Mulțumesc tuturor prietenilor care au înțeles că sprijinind un gând ca acesta, sprijină echilibrul atât de fragil al vieții.”
Cu o istorie de douăzeci de ani, piesa a fost pusă în scenă în peste 10 țări, depășind suta de reprezentații și producții radio.
“The Guardian” relatează despre text: “nu e vorba aici despre nici o politică... această piesă este un semn care ne aduce aminte ca mamele, indiferent de convingerile lor politice, religioase, naționale își iubesc fiii”...
Bianca BOITAN

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:25:00 Ora de vară a Europei de Est