Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gojdiștii... la Sarmizegetusa Regia

După expediția de la Tășad

Gojdiștii... la Sarmizegetusa Regia

Elevii gojdiști din clasele a IX-a, având cu ei un steag cu simbolul dacilor „Lupul cu corp de șarpe” pe care l-au avut și la Tășad în mai 2011, când au călcat pe urmele dacilor liberi, însoțiți de profesorii Camelia și Traian Adrian Ursuța, au pornit de data aceasta pe urmele dacilor în județul Hunedoara.

Expediția s-a desfășurat între 15 și17 iunie 2012 și a permis elevilor gojdiști să aducă omagiul lor lui Avram Iancu la mormântul acestuia de la Þebea, unde au văzut și gorunul lui Horea; au urcat apoi cu cabina în cetatea Devei, care domină valea Mureșului. S-au plimbat în parcul dendrologic de la Simeria, care acoperă o suprafață de 67 de hectare cu o vegetație de pe toate continentele. Seara am poposit la Geoagiu Băi /Germisara, cunoscută încă de pe vremea romanilor pentru apele sale tămăduitoare, la fel ca Felixul nostru.
A doua zi, am urcat la Sarmizegetusa Regia, capitala lui Decebal, și îndrumați de Vladimir Brilinski, un împătimit al civilizației dacice, am admirat incinta fortificată, drumul sacru, via sacră și mai ales zona sancutarelor care demonstrează nivelul atins de civilizația dacă.
Am vizitat apoi Rezervația de zimbri de la Hațeg, după care, pentru a nu se crea nicio confuzie în legătură cu locația Sarmizegetusei, am vizitat și capitala Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa, cunoscută pentru amfiteatrul roman, forul, templele și termele sale.
În cea de a treia zi, am vizitat castelul Corvineștilor, loc ce evocă personalitatea lui Iancu de Hunedoara. Castelul vechi de câteva secole este pus în valoare prin armuri și arme de epocă, mobilier, creând o impresie deosebită.
În cursul acestei expediții, participanții au cunoscut istoria pe viu, au putut să verifice ceea ce știau de la orele de istorie și s-au putut delecta într-un peisaj de neuitat. La „Gojdu”, școala se îmbină în mod fericit cu cunoașterea concretă. În această vacanță, ne așteaptă noi proiecte și tot atâtea provocări care ne încântă! (Dragomir Balotă)  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:01:19 Ora de vară a Europei de Est