Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Gojdiștii... la Sarmizegetusa Regia

După expediția de la Tășad

Gojdiștii... la Sarmizegetusa Regia

Elevii gojdiști din clasele a IX-a, având cu ei un steag cu simbolul dacilor „Lupul cu corp de șarpe” pe care l-au avut și la Tășad în mai 2011, când au călcat pe urmele dacilor liberi, însoțiți de profesorii Camelia și Traian Adrian Ursuța, au pornit de data aceasta pe urmele dacilor în județul Hunedoara.

Expediția s-a desfășurat între 15 și17 iunie 2012 și a permis elevilor gojdiști să aducă omagiul lor lui Avram Iancu la mormântul acestuia de la Þebea, unde au văzut și gorunul lui Horea; au urcat apoi cu cabina în cetatea Devei, care domină valea Mureșului. S-au plimbat în parcul dendrologic de la Simeria, care acoperă o suprafață de 67 de hectare cu o vegetație de pe toate continentele. Seara am poposit la Geoagiu Băi /Germisara, cunoscută încă de pe vremea romanilor pentru apele sale tămăduitoare, la fel ca Felixul nostru.
A doua zi, am urcat la Sarmizegetusa Regia, capitala lui Decebal, și îndrumați de Vladimir Brilinski, un împătimit al civilizației dacice, am admirat incinta fortificată, drumul sacru, via sacră și mai ales zona sancutarelor care demonstrează nivelul atins de civilizația dacă.
Am vizitat apoi Rezervația de zimbri de la Hațeg, după care, pentru a nu se crea nicio confuzie în legătură cu locația Sarmizegetusei, am vizitat și capitala Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa, cunoscută pentru amfiteatrul roman, forul, templele și termele sale.
În cea de a treia zi, am vizitat castelul Corvineștilor, loc ce evocă personalitatea lui Iancu de Hunedoara. Castelul vechi de câteva secole este pus în valoare prin armuri și arme de epocă, mobilier, creând o impresie deosebită.
În cursul acestei expediții, participanții au cunoscut istoria pe viu, au putut să verifice ceea ce știau de la orele de istorie și s-au putut delecta într-un peisaj de neuitat. La „Gojdu”, școala se îmbină în mod fericit cu cunoașterea concretă. În această vacanță, ne așteaptă noi proiecte și tot atâtea provocări care ne încântă! (Dragomir Balotă)  

Trimite email

joi, 17 octombrie 2019