Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Să mâncăm sănătos!

La Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea

Să mâncăm sănătos!

În cadrul proiectului național „Viața”, miercuri (20 iunie 2012), elevii dnei profesor Florina Zach, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, au pregătit gustări reci, salate și alte bunătăți...

„La nivelul școlii noastre, 13 clase din cadrul ciclului primar derulează proiectul național „Viața”, lansat pe 28 februarie 2012, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Astăzi (miercuri – n.n.), fiecare elev, din proprie inițiativă, și-a adus de-acasă cele trebuincioase pentru a pregăti o gustare („un mic dejun”) care poate fi consumată la școală în pauza mare sau o salată, după preferință!”, ne-a explicat învățătoarea clasei a III-a E, doamna prof. Florina Zach.
Timp de o oră, bucătarii și patiserii au pregătit gustări și salate, în deplină ordine și curățenie, gustând mereu, pentru a-și stinge pofta. Cei mai mulți s-au înarmat și cu o ținută corespunzătoare, un șort de bucătărie...
Demne de remarcat sunt plăcerea și îndemânarea de a felia și a asorta, de a combina cele mai felurite fructe, precum și preocuparea pentru ca produsul final să-ți ia ochii și să-ți producă poftă!
O admirabilă lecție de viață și o adevărată „publicitate” pentru a mânca sănătos și ecologic, pe bază de fructe și legume proaspete.
Proiectul se desfășoară pe patru ani
Proiectul național „Viața” este inițiat de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică și centrele regionale de sănătate publică, fiind finanțat din fonduri acordate de Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului norvegian de cooperare pentru creștere economică și dezvoltare sustenabilă în România și cofinanțat de Ministerul Sănătății din România.
În cadrul acestui proiect, la nivelul unităților de învățământ școlar și preșcolar și al unor ONG-uri este încurajată și sprijinită derularea unor microproiecte axate pe adoptarea unui comportament sănătos, prin: mișcare zilnică susținută (cel puțin o oră), consum zilnic crescut de apă, consum zilnic de legume și fructe (de cinci ori pe zi) și servirea zilnică a micului dejun.
La nivelul Școlii cu clasele I-VIII „Dacia”, echipa de proiect este coordonată de directorul școlii, dl prof. dr. Florian Hava, care consideră importantă implicarea în programe de prevenție primară la nivelul comunității, ținând cont de faptul că „școala reprezintă locul ideal pentru formarea și consolidarea de deprinderi corecte la copii și adolescenți, în legătură cu alimentația și activitatea fizică”.
Pe parcursul semestrului al doilea, la nivelul claselor implicate în proiect s-au desfășurat activități bogate și variate cuprinse în calendarul proiectului:
*la clasele I A și D, prof. Cîmpean Maria și Murg Viorica – activități privind consumul zilnic de apă
*la clasele a II-a A și E, prof. Cobe Simona și Leț Lucia - Consumul zilnic de legume și fructe
*la clasa a III-a C, prof. Feier Aurora -Consumul zilnic de apă
*la clasele a III-a A, E și F, prof. Fabian Simona, Zach Florina și Iagăr Maria – Pregătirea și servirea zilnică a micului dejun
*la clasa a IV-a C, prof. Florica Hava -  Consumul zilnic de apă și promovarea mișcării zilnice susținute
*la clasa a IV-a B, prof. Sîncelean Teodora - Consumul zilnic de apă
*la clasele a IV-a A, D și E, prof. Heteș Elena, Costin Maria și Bucșa Georgeta - Consumul zilnic de fructe și legume.
Activitățile școlare și extrașcolare derulate la nivelul celor 13 clase au fost bine primite de copii, care s-au arătat interesați și încântați, dar și de părinții acestora.
Să mai spunem că proiectul se desfășoară în cadrul Acordului de parteneriat cu echipa Promovarea Sănătății a D.S.P. Bihor. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Să mâncăm sănătos!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 21 iulie 2019