Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Instruirea diferențiată în cadrul sistemului Step by Step

La Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” Oradea

Instruirea diferențiată în cadrul sistemului Step by Step

Dacă cei mai mulți dintre elevii școlilor orădene au avut bucuria să fie liberi în ziua cercurilor pedagogice (26 noiembrie 2007), la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc”, elevii din clasele de Step by Step au participat la activități cu totul inedite, pe tema “Instruirii diferențiate” în funcție de: nivelurile de cunoaștere ale elevilor (clasele I și a II-a), de inteligențele multiple (clasa a III-a) și de stilurile de învățare (clasa a IV-a) – tema cercului.

La activitățile organizate la această școală au fost prezente toate învățătoarele din sistemul Step by Step din județul Bihor (de la Școala “G. Coșbuc”, Lic. Teologic Greco-Catolic, Șc. “A. Mureșanu” și Școala nr. 8 din Marghita).
Până la ora 10, învățătoarele școlii au susținut activitățile diferențiate cu copiii, după care elevii au fost luați în primire de părinți. Manifestările au continuat cu prezentarea teoretică (în power point) susținută de învățătoarele Liceului Teologic Greco-Catolic, urmată de activitatea pe grupe, în care teoria și practica au mers mână-n mână, tot în cadrul unor activități diferențiate în care a fost creat material didactic atractiv (fiecare echipă realizând câte un poster).
 Inteligențele multiple
În demersul său educațional, datoria fiecărui dascăl este de a folosi acele strategii didactice prin care se poate trezi curiozitatea, interesul elevilor pentru cunoaștere, prin recunoașterea valorii fiecărui individ.
Învățătoarele clasei a III-a, Ioana Cherechianu și Silvana Bistriceanu au lucrat diferențiat, atât la întâlnirea de dimineață (mesajul zilei), cât și la activitatea pe centre. Inițial, li s-a aplicat copiilor Inventarul Inteligențelor Multiple, dar și un  chestionar adaptat pentru copii, în vederea stabilirii profilului de inteligență. Pe baza scorurilor obținute după interpretarea chestionarelor dar și a observațiilor sistematice, cele două învățătoare au împărțit copiii în funcție de tipul de inteligență. S-au constituit astfel opt grupe de copii, în funcție de cele opt  tipuri de inteligență după Howard Gardner (lingvistică, logico-matematică, vizual-spațială, corporal-kinestezică, muzicală, interpersonală, intrapersonală și naturalistă).
În întreaga activitate, un loc important l-au ocupat științele naturii.
În întâlnirea de dimineață, copiii au avut parte de un mesaj deosebit care i-a purtat prin regatul fructelor și legumelor, având diverse sarcini de lucru: lecturarea unor curiozități despre plante carnivore și redarea informațiilor aflate (inteligență lingvistică), realizarea unui joc de rol între o insectă și o plantă carnivoră (inteligență interpersonală), enumerarea motivelor pentru care un copil și-ar dori sau nu să fie: un trandafir, un palmier, o ceapă sau o căpșună (inteligență intrapersonală), elaborarea unui plan de îngrijire a unei flori din clasă - Crăciunița (inteligență naturalistă), măsurarea lungimii rădăcinii, tulpinii, frunzei și stabilirea numărului de flori și frunze ale mușcatei din clasă și înregistrarea datelor într-un tabel (inteligență logico-matematică), asamblarea pe un carton a părților componente ale unei pătlăgele roșii (inteligență vizual-spațială), adaptarea unor melodii cunoscute de copii pe versurile anumitor ghicitori despre plante (inteligență muzicală), realizarea unor mișcări de dans potrivite melodiei pentru ghicitori (inteligență corporal-kinestezică).
A urmat munca la centre unde copiii au fost împărțiți în cinci grupe: matematică, consiliere și orientare profesională, științe, abilități practice și educație olimpică. În cadrul fiecărui centru de activitate, elevii aveau de realizat atât sarcini identice, cât și diferite, în funcție de tipul de inteligență predominant.
La matematică, elevii au rezolvat o fișă de lucru cu exerciții și probleme ale căror rezultate au fost verificate diferențiat: cu ajutorul unei poezii (inteligență lingvistică), al unui grafic  (inteligență matematică) sau cu ajutorul unui desen
(inteligență vizuală).
La consiliere, elevii au comunicat verbal și nonverbal astfel: cei cu inteligență predominant kinestezică și-au transmis mesaje utilizând limbajul mimico-gestual, cei cu inteligență interpersonală au făcut pantomimă, iar cei cu inteligență intrapersonală au avut de recunoscut expresia fețelor din pictogramelor date.
La științe, lingviștii au citit pe roluri un dialog între doi copii despre dezvoltarea plantelor, iar naturaliștii au completat fișe de lucru pe această temă. Cu toții s-au verificat cu ajutorul calculatorului, urmărind slide-urile din prezentarea power point.
În cadrul centrului de educație olimpică, elevii au conceput un scurt program asemănător celui de desfășurare al Jocurilor Olimpice din antichitate în care “lingviștii” erau solii care lansau invitații pentru înscrierea la olimpiade, “muzicienii” cântau “Imnul Jocurilor Olimpice” (compus de elevii clasei a III-a) iar cei cu o bună orientare spațială reconstituiau harta Olimpiei atașând elementelor grafice corespunzătoare clădirilor și imaginile ruinelor.
Centrul adevăraților artiști s-a precocupat de modul în care fructele și legumele pot fi însuflețite. Unii elevi au conturat și decupat fructele și legumele (inteligența kinestezică), alții le-au personificat (inteligența vizual-spațială), iar în final, cei cu inteligență interpersonală au realizat un dialog umoristic între fructe pe de o parte și legume pe de altă parte.
Concluzionând, putem spune că Teoria Inteligențelor Multiple nu schimbă ceea ce avem de predat, ne ajută doar să ne adaptăm modul de lucru cu elevii, ne ajută să înțelegem faptul că elevii pot fi deștepți în diferite feluri și ne instrumentează în a-i ajuta să evolueze în mod personal.
Trebuie să fim convinși de faptul că fiecare copil este capabil să se dezvolte la maximum de capacitate în conformitate cu potențialul propriu. (Ioana CHERECHIANU)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:36:55 Ora de vară a Europei de Est