Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Oradea ocupă locul al 3-lea

În competiția națională de dezvoltare urbană Orașul20.20, organizată de Siemens

Oradea ocupă locul al 3-lea

„Oradea, capitala verde, sufletul verde”, este filmul care a impresionat juriul!

București, 9 iulie 2012 - Competiția de dezvoltare urbană Orașul20.20, organizată de Siemens, a atras până la ora actuală 61 de înscrieri valide, reprezentând filme care prezintă cele mai importante zone din orașele românești și idei pentru dezvoltarea lor în viitor.
Desfășurat în perioada 1 – 31 mai 2012 pe platforma 220.ro, concursul Orașul20.20 i-a încurajat pe tineri să identifice sufletele orașelor lor, acele zone cu un rol social important, care au capacitatea de a stimula vitalitatea urbană. Viziunea proiectului este că dezvoltarea sustenabilă a orașelor este cheia prin care acestea își pot seduce locuitorii.
Juriul, format din Cristian Secoșan, CEO Siemens SRL,  Joachim Wiesner – CFO Siemens SRL,  Tiberiu Florescu – decanul Facultății de Urbanism București și Costas Ivanov – regizor film, a evaluat înscrierile după următoarele criterii: artistice (poveste, scenariu, interpretare),  cât de bine reflectă filmul tema competiției, prezentarea orașului, creativitatea soluției propuse, viziunea asupra dezvoltării urbane și implicare online (comentarii și like-uri obținute).
„Brașovul își recapătă aripile” este filmul care a reușit să câștige locul 1 în cadrul competiției Orașul20.20. Filmul prezintă povestea Turnului și Hangarului fostei fabrici de avioane IAR Brașov și viziunea de a transforma acest loc într-un Muzeu al Aviației, cu panouri solare integrate în acoperișul hangarului și un parc aviatic în jurul complexului muzeal.
Locul 2 a fost acordat clipului „București – superstarul eco al Europei”, o viziune integrată asupra modului în care tehnologiile și soluțiile verzi de dezvoltare urbană pot îmbunătăți calitatea vieții în capitală. Pe locul al 3-lea se află filmulețul „Oradea, capitala verde, sufletul verde”, ce prezintă importanța zonelor verzi pentru orădeni și pașii ce ar trebui urmați pentru păstrarea lor.
Filmul „Parcul RFN, un loc demn în Orașul 2020” a fost premiat cu mențiune și prezintă povestea celui mai modern parc din Baia Mare și modul în care acesta s-ar putea dezvolta sustenabil în viitor. „Lacustru”, cea de-a doua mențiune din concurs, propune exploatarea Spaiului Dâmboviței și dezvoltarea unui centru cultural pentru tineri, un loc liniștit departe de zgomotul și agitația orașului.
Orașul cel mai bine reprezentat în competiție a fost București, care a adunat 17 filme înscrise. Moara lui Assan, Centrul Vechi, Parcul Izvor, Gara de Nord sunt doar câteva dintre zonele din capitală unde tinerii ar vrea să vadă schimbări în viitor.
Cluj-Napoca este reprezentat de șase filme, care scot în evidență rolul unor zone precum: Hotelul Continental (fostul New York), parcul Cetățuia sau Strada Napoca numărul 1, fostul sediu al revistei culturale „Gândirea”. Cele patru filme din Constanța prezintă Cazinoul sau Piața Ovidiu ca suflete rămase în paragină ale orașului de la malul mării, în timp ce Iași scoate în evidență poveștile unor zone precum: Parcul Copou, Galeriile Ștefan cel Mare sau Piața Unirii.
Alte orașe înscrise în concurs sunt: Timișoara, Oradea, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Dej, Tulcea, Brașov, Sibiu, Ploiești, Pitești, Botoșani, Turnu Severin, Galați, Beclean, Râmnicu Vâlcea și Piatra Neamț. Doi studenți români au înscris chiar povestea unor orașe din Polonia (Wroclaw) sau Franța (Limoges).
Proiectul Orasul20.20 a plecat de la problema migrației masive a tinerilor dintr-un oraș în altul. În condițiile în care aceștia sunt nemulțumiți de nivelul de trai oferit de orașele de provincie, migrează spre orașe mari, care le oferă mai multe oportunități de dezvoltare personală și de petrecere a timpului liber. De aceea, pe termen lung, dezvoltarea orașelor mari ar trebui să ia în calcul aceste valuri de migrație, în timp ce orașele mici trebuie să găsească soluții pentru a-și crește atractivitatea în ochii tinerilor. (Anda Copăceanu)
Urmăriți aici filmul despre Oradea: http://www.220.ro/concurs/Oradea-Capitala-Verde-Sufletul-Verde-Al-Orasului/cMBFXvgXGS/
Toate filmele premiate:
Locul I http://www.220.ro/concurs/Brasovul-Isi-Recapata-Aripile/HBLJFJgCT1/
Locul al 2-leahttp://www.220.ro/concurs/Bucuresti-Superstarul-Eco-Al-Europei/9VdwFO5J2A/
Mențiune 1 http://www.220.ro/concurs/Parcul-RFN-Un-Loc-Demn-In-Orasul-2020/XFcvHvwoiD/
Mențiune 2 http://www.220.ro/concurs/Bucuresti-20-20-Lacustru/1A6yOkVVYr/

Trimite email

Sunday, 28 May 2023