Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ieri, la Re-creația de vară, elevii și dascălii s-au aflat față-n față cu Adrian Cioroianu

În perioada 9-13 iulie, specialiști IT țin cursuri la Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea

Ieri, la Re-creația de vară, elevii și dascălii s-au aflat față-n față cu Adrian Cioroianu

Dna Adina Nicoleta RADA, director general CG&GC Hitech Solutions SRL, a adus, luni (9 iulie 2012) pentru prima oară în Oradea și județul Bihor, specialiști IT de la CG&GC Hitech Solutions, HP, Microsoft și Intel care să interacționeze cu elevii și cadrele didactice, ținându-le cursuri de informatică și aplicații informatice, prezentându-le soluții educaționale inovatoare în utilizarea echipamentelor, programelor și a aplicațiilor care li se adresează.

Salutând elevii, cadrele didactice și distinșii invitați, doamna director prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu s-a arătat onorată de prezența în școală a specialiștilor IT de la respectivele companii, declarându-se câștigătoare pentru a doua oară. Prima oară a fost anul trecut când a participat la cursuri susținute de specialiști Microsoft. „Atunci mi-am dorit foarte mult ca și colegii mei, elevii școlii noastre, dar și alți elevi și copii, oricine din județul Bihor să aibă această șansă pe care am avut-o și eu...”
La rândul său, directorul general CG&GC Hitech Solutions, dna Adina Nicoleta RADA, a felicitat-o pe dna director Gheorghina Bîrlădeanu pentru inițiativă. „Este prima inițiativă de acest fel în Bihor. Nu știm dacă alții au avut-o în țară. Ce am încercat noi astăzi este să aducem în fața dumneavoastră cele mai noi aplicații în educație, care sunt și gratuite, Intel România, Microsoft România, HP, special destinate educației. Este o oportunitate extraordinară de a lega un parteneriat între școală, noi, ca și companie privată, și dumnealor ca și corporații implicate în tot ceea ce înseamnă educație...
Eu îl las pe Adrian Cioroianu de la Intel România să vă povestească și să vă arate ce înseamnă aplicațiile Intel pentru educație, cum se pot ele folosi, ce înseamnă acest mini laptop făcut pentru copii și ce conține el, în ce programe se achiziționează...”
Adrian Cioroianu de la Intel România nu este istoricul Adrian Cioroianu, fostul ministru de Externe al României, ci un distins reprezentat al corporației Intel, Business Development Manager pentru România, Bulgaria, Croația, Albania și Kosovo, un profesionist în arta conversației, un veritabil dascăl, un apropiat și un „vrăjitor” al copiilor, care și-a fascinat auditoriul...
 Multe am aflat de la Adrian. Mai întâi despre Intel – „De ce Intel vrea să se implice în educație. De ce Intel în ultimii 10 ani a investit un miliard de dolari pentru educație, în lume”; ne-a povestit apoi despre programele pentru profesori și pentru copii, iar în partea a doua, ne-a prezentat aplicații gratuite de care toată lumea poate să beneficieze.”  
Prezentarea a fost presărată cu povestioare interesante și cu întrebări adresate copiilor, iar cele mai bune răspunsuri au fost premiate pe loc (cu stick-uri); vorbind despre tehnologia în educație, despre curricula digitală, despre metode noi în educație și despre o nouă concepție - aceea de a pune elevul în centrul sistemului educațional („Elevul să învețe de la profesor, dar în același timp să aibă instrumentele necesare să învețe și de la ceilalți copii din clasă, să învețe de la copii din alte școli și din alte organizații, pentru că în momentul în care este conectat, el poate să vorbească cu un elev dintr-o altă școală), să aibă acces la librării digitale, la internet, la portalul de cunoștințe...”; vorbind despre programe, Adrian s-a oprit și la celebrul program din Portugalia, Magellan, prin care „toți copiii din clasele I-V au primit laptopuri, toți profesorii au primit laptopuri, iar seara, copiii puteau să ia laptopurile acasă, își făceau temele, iar dimineața le aduceau înapoi...”
avea o primă invitație pentru dumneavoastră"
Și pentru profesori există un program celebru - vorba lui Adrian; se numește „Intel Teach” – „unul din cele mai bune programe pentru profesori din lume (un program făcut de profesori pentru profesori). Prin Intel Teach, am pregătit până în momentul de față 10 milioane de profesori în întreaga lume. În România, programul a fost lansat în 2007 și avem în momentul de față 16.000 de profesori care au urmat acest curs Intel Teach. Există două module, față-n față, dar avem și un modul online, pe care anul trecut, în decembrie l-am lansat. Am semnat un Memorandum cu Ministerul Educației, în care noi ne luăm angajamentul să pregătim 60.000 de profesori, în următorii trei ani. Și cum îi pregătim? Noi nu o să venim să vă învățăm pe dumnevoastră cum să folosiți calculatorul. Cum să-l deschideți, cum să-l închideți, cum să mutați mouse-ul la stânga și la dreapta. Nu. Vrem să vă învățăm să folosiți calculatorul să vă construiți lecțiile într-un fel anume. Să puteți să utilizați diferite resurse; să vă construiți lecțiile și-apoi să livrați lecțiile către copii... Dorim astfel să-i facem pe profesori să se simtă confortabili cu tehnologia... Aici aș avea o primă invitație pentru dumneavoastră. Faptul că lucrul acesta se întâmplă acum în Oradea și că sunteți aici, putem să facem o clasă specială numai cu profesori din această școală, din școlile care sunt prezente astăzi aici. Oricine dorește. Cursul este gratuit. Și putem să punem practic o clasă online în care dumneavoastră să participați și să aveți parte de acest curs, care face parte din curricula Ministerului Educației, adică primiți și puncte pentru el, care să vă ajute la grad la un salariu mai bun...”
Tot de la Adrian am mai aflat, în premieră, despre multe alte programe. Ne vom opri și vom încheia cu cel mai mare program educațional din lume. „În momentul de față, în Turcia, se desfășoară cu ajutorul nostru cel mai mare program educațional din lume – proiectul Fatih, unde, practic, guvernul Turciei va da 12 milioane de tablete către copiii din școli și către profesori pe care să le folosească în procesul de educație...”
Astăzi, la Re-creația de vară, vin specialiștii Microsoft
Astăzi (marți, 10 iulie), de la ora 9.00, în fața participanților la Re-creația de vară se vor afla specialiști de la Microsoft care vor prezenta avantajele unora dintre cele mai populare programe și aplicații utilizate și în mediul educațional, precum SkyDrive, Microsoft®  Mathematics 4.0, Security Essentials, Microsoft® Academic Search, Math Worksheet Generator, Interactive Classroom sau Windows Live™ Movie Maker 2011... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ieri, la Re-creația de vară, elevii și dascălii s-au aflat față-n față cu Adrian Cioroianu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:12:04 Ora de vară a Europei de Est