Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecte transfrontaliere în lucru

Luni, la Primăria Oradea

Proiecte transfrontaliere în lucru

În cadrul zilei de luni, 9 iulie 2012, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, reprezentanții Parcului Industrial, ai Zonei Metropolitane Oradea și ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională s-au întâlnit cu domnul Sebastian Boniș – directorul adjunct al Secretariatului Tehnic Comun - al Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013 și domnul Adrian Foghiș – manager de program în cadrul aceleiași organizații, pentru a analiza stadiul implementării proiectelor pe fonduri transfrontaliere derulate de Primăria Oradea.

În cadrul întrevederii s-a discutat mai ales despre proiectul Centrului Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima”, despre pista internațională de biciclete dintre Oradea și localitatea ungară Berettyoujfalu, precum și despre
Proiectul „Centru de suport nonprofit din județele Hajdu-Bihar și Bihor: dezvoltarea facilităților de funcționare și cooperare”.
Proiectul Centrului Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” are ca rezultat înființarea și dotarea Centrului Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, instruirea timp de un an a 20 de cadre medicale la Clinica Auguszta a Universității din Debrețin, precum și elaborarea unei Strategii Euroregionale în Cardiologie care va întări colaborarea dintre comunitatea română și maghiară.
La finalul acestei luni se vor deschide ofertele anunțului postat pe SEAP, realizarea proiectului poate fi începută la finalul lunii august și se poate termina încă în acest an. Valoarea totală a proiectului este de 2.029.581 euro, din care contribuția părții române reprezintă 2%, iar a părții maghiare 5%, restul fiind finanțare FEDR și guvernele celor două state partenere.
Legat de pista de biciclete, participanții la întrevedere au menționat faptul că în aceste zile vor fi contractate serviciile de dirigenție, iar după semnarea contractului de dirigenție și verificările necesare se organizează licitația pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor. Licitația va dura aproximativ două luni, în toamnă se va semna contractul pentru efectuarea lucrărilor, care astfel vor putea fi realizate în decursul anului viitor.
Pista de biciclete se va construi paralel cu drumul național E60, pe o lungime totală de 35.020 metri. Bugetul total al proiectului este de 6.248.607,66 euro, din care bugetul alocat Primăriei Oradea este de 1.347.178,70 euro. Pista va porni din Piața Ferdinand și va atinge în mod direct comunele: Berettyoujfalu, Mezopeterd, Biharkeresztes, Artand, Borș.
În ceea ce privește proiectul „Centru de suport nonprofit din județele Hajdu-Bihar și Bihor: dezvoltarea facilităților de funcționare și cooperare” – documentația pentru realizarea lucrărilor de construcție urmează să fie postată pe SEAP în această săptămână, estimându-se că această procedură va fi finalizată în cursul acestei luni sau începutul lunii august.
Sebastian Boniș a solicitat Primăriei Oradea să urgenteze lucrările, să trimită cereri de rambursare validate cel mai târziu până la 15 octombrie, în acest fel existând posibilitatea rambursării finanțărilor încă în acest an.
„Cererile trimise după această dată vor fi decontate foarte probabil doar la începutul anului viitor”, a menționat Sebastian Boniș.
„În ceea ce privește proiectele noi pe care le-am depus la începutul acestui an, în data de 19 iulie, va fi organizată ședința Comitetului Comun de Selecție la care se vor stabili proiectele care vor fi finanțate. După aprobarea procesului verbal de la această ședință (circa 20 de zile), vom primi comunicarea oficială privind proiectele care au fost aprobate. La începutul lunii august vom ști care proiecte vor fi finanțate, vom putea obține autorizațiile de construcție, vom putea semna contractele de finanțare și vom putea organiza licitațiile necesare începerii lucrărilor”, a declarat primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:20:55 Ora de vară a Europei de Est