Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Proiecte transfrontaliere în lucru

Luni, la Primăria Oradea

Proiecte transfrontaliere în lucru

În cadrul zilei de luni, 9 iulie 2012, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, reprezentanții Parcului Industrial, ai Zonei Metropolitane Oradea și ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională s-au întâlnit cu domnul Sebastian Boniș – directorul adjunct al Secretariatului Tehnic Comun - al Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013 și domnul Adrian Foghiș – manager de program în cadrul aceleiași organizații, pentru a analiza stadiul implementării proiectelor pe fonduri transfrontaliere derulate de Primăria Oradea.

În cadrul întrevederii s-a discutat mai ales despre proiectul Centrului Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima”, despre pista internațională de biciclete dintre Oradea și localitatea ungară Berettyoujfalu, precum și despre
Proiectul „Centru de suport nonprofit din județele Hajdu-Bihar și Bihor: dezvoltarea facilităților de funcționare și cooperare”.
Proiectul Centrului Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” are ca rezultat înființarea și dotarea Centrului Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, instruirea timp de un an a 20 de cadre medicale la Clinica Auguszta a Universității din Debrețin, precum și elaborarea unei Strategii Euroregionale în Cardiologie care va întări colaborarea dintre comunitatea română și maghiară.
La finalul acestei luni se vor deschide ofertele anunțului postat pe SEAP, realizarea proiectului poate fi începută la finalul lunii august și se poate termina încă în acest an. Valoarea totală a proiectului este de 2.029.581 euro, din care contribuția părții române reprezintă 2%, iar a părții maghiare 5%, restul fiind finanțare FEDR și guvernele celor două state partenere.
Legat de pista de biciclete, participanții la întrevedere au menționat faptul că în aceste zile vor fi contractate serviciile de dirigenție, iar după semnarea contractului de dirigenție și verificările necesare se organizează licitația pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor. Licitația va dura aproximativ două luni, în toamnă se va semna contractul pentru efectuarea lucrărilor, care astfel vor putea fi realizate în decursul anului viitor.
Pista de biciclete se va construi paralel cu drumul național E60, pe o lungime totală de 35.020 metri. Bugetul total al proiectului este de 6.248.607,66 euro, din care bugetul alocat Primăriei Oradea este de 1.347.178,70 euro. Pista va porni din Piața Ferdinand și va atinge în mod direct comunele: Berettyoujfalu, Mezopeterd, Biharkeresztes, Artand, Borș.
În ceea ce privește proiectul „Centru de suport nonprofit din județele Hajdu-Bihar și Bihor: dezvoltarea facilităților de funcționare și cooperare” – documentația pentru realizarea lucrărilor de construcție urmează să fie postată pe SEAP în această săptămână, estimându-se că această procedură va fi finalizată în cursul acestei luni sau începutul lunii august.
Sebastian Boniș a solicitat Primăriei Oradea să urgenteze lucrările, să trimită cereri de rambursare validate cel mai târziu până la 15 octombrie, în acest fel existând posibilitatea rambursării finanțărilor încă în acest an.
„Cererile trimise după această dată vor fi decontate foarte probabil doar la începutul anului viitor”, a menționat Sebastian Boniș.
„În ceea ce privește proiectele noi pe care le-am depus la începutul acestui an, în data de 19 iulie, va fi organizată ședința Comitetului Comun de Selecție la care se vor stabili proiectele care vor fi finanțate. După aprobarea procesului verbal de la această ședință (circa 20 de zile), vom primi comunicarea oficială privind proiectele care au fost aprobate. La începutul lunii august vom ști care proiecte vor fi finanțate, vom putea obține autorizațiile de construcție, vom putea semna contractele de finanțare și vom putea organiza licitațiile necesare începerii lucrărilor”, a declarat primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)

Trimite email

marţi, 11 mai 2021