Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Proiectele Primăriei Oradea pentru fluidizarea traficului în municipiu

Starea traficului în municipiul Oradea

Proiectele Primăriei Oradea pentru fluidizarea traficului în municipiu

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de miercuri (11 iulie 2012), stadiul lucrărilor la șoseaua de centură, dar și demersul procedurilor necesare realizării celor două pasaje supraterane pe legătura Oradea – Deva, Oradea – Arad.

Primarul Ilie Bolojan a detaliat în deschiderea conferinței starea traficului în municipiu. Conform recensământului circulației, drumurile care intră și ies din Oradea sunt printre cele mai circulate din România. Așa este, de exemplu, porțiunea care leagă Oradea de Cluj-Napoca, dar și relația Oradea – Beiuș sau zona de ieșire către Satu Mare.
Toate proiectele municipalității trebuie să țină cont de aceste realități din teren. Încă, centura are câteva zone cu probleme, cum este legătura dintre șoseaua de centură – Oradea – Cluj. Tocmai de aceea este foarte importantă realizarea pasajului suprateran. Acesta va face legătura între zona CET și drumul către Oșorhei. Proiectul a fost preluat de CNADNR, iar în acest moment proiectul tehnic al acestui pasaj e complet realizat. 80% din terenul necesar construcției este al municipalității, mai rămâne o parte, care cel mai probabil va fi expropriată. Urmează ca săptămâna viitoare să se ia o măsură concretă, care să faciliteze construirea cât mai repede a acestui pasaj de aprox. 1,8 km”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
Pentru ieșirea Oradea-Deva, Oradea-Arad, primăria a realizat deja cele două proiecte tehnice necesare realizării celor două pasaje supraterane. Momentan, aceste proiecte sunt analizate și revizuite. Primăria Oradea a emis o solicitare de finanțare către ADR Nord-Vest, urmând ca probabil săptămâna viitoare să primească un răspuns.
În urma discuțiilor purtate cu CNADNR, se va reabilita și partea de drum de la ieșirea din Oradea spre Nojorid.
În ceea ce privește lucrările de decopertare de la podul Densușianu, acestea stagnează momentan, deoarece se pare că mai sunt necesare lucrări suplimentare la reazeme. Momentan este în curs de finalizare o expertiză, iar săptămâna viitoare vom avea un punct de vedere.
„În ceea ce privește ruta Nojoridului-Apateului-Ciheiului, cele trei intersecții vor fi desființate, urmând să se execute un pasaj suprateran care să facă legătura între oraș și zona Grigorescu-Apateului. Primăria s-a angajat deja să aloce suma de 1,5 milioane euro pentru această zonă, de aprox. 5,2 km. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii august”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Totodată, de săptămâna viitoare vor începe o serie de lucrări în oraș, respectiv reabilitarea străzii Abatorului (actuala Traian Blajovici), care leagă Calea Aradului de Real. De asemenea, se va reabilita rețeaua de apă, inclusiv pe strada O. Goga, după care Primăria Oradea va asfalta această stradă până la finele lunii august.
„Primăria Oradea va începe execuția unei străzi noi, paralelă cu Pârâul Peța, stradă care va fi cuprinsă între str. Universității, după fabrica de confecții și str. Abatorului. Urmează ca, la toamnă, această nouă stradă să fie asfaltată”, a încheiat primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)

Trimite email
sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:27:57 Ora standard a Europei de Est