Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În tabăra Casa cu flori din Covasna

O vacanță de vis

În tabăra Casa cu flori din Covasna

În perioada 14 - 22 iulie 2012, am petrecut o vacanță de vis în tabăra Casa cu flori din județul Covasna.

Beneficiarii acestei tabere au fost: șapte elevi din clasa a III-a C de la Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea (Adi, Diana, Aida, Patricia, Sânziana, Casian și Luana) și alți șase copii (Didi - clasa a II-a de la școala noastră, Maya - viitoare elevă în clasa întâi la școala noastră, Carla - viitoare elevă în clasa pregătitoare la Școala nr. 16, Adelina - elevă în clasa a III-a de la Școala din Sânlazăr, Maria - elevă în clasa a II-a de la Școala din Bălnaca, Rareș - elev în clasa a II-a de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”). Tabăra a fost organizată de doamna învățătoare prof.  Toader Monica, la pensiunea Casa cu flori din localitatea Valea Crișului din județul Covasna.
Până la destinație, transportul s-a făcut cu trenul și microbuzul. Grupul a fost însoțit de mămica Alina (psiholog), mămica Ioana (educatoare) și de bunica Onița. Acestea au dat o reală mână de ajutor bunei desfășurări a acestei activități extrașcolare.
La cazare, am realizat de ce tabăra se numea „Casa cu flori”. Fiecare cameră în care am fost cazați purta un nume de flori (margarete, lalele, orhidee, trandafiri, maci, narcise, brândușe), iar curtea era plină de mușcate și plante ornamentale.
Pentru unii dintre ei a fost a treia tabără la care participă de când sunt elevi, pentru alții a fost o premieră, să-și petreacă o parte de vacanță departe de familie. Dar toți cei 13 copii s-au adaptat foarte bine programului de tabără. Toți au fost de nota zece. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru vremea frumoasă și pentru că ne-a ferit de evenimente neplăcute. Am avut parte de o găzduire ireproșabilă - cazare, masă, surprize plăcute, zilnic, fapt pentru care îi suntem recunoscători domnului administrator Csiszer Istvan. Chiar dacă am fost la munte, într-un loc minunat, mirific, o oază de liniște și sănătate în mijlocul naturii, așa ne-am organizat timpul ca să nu se plictisească nimeni, să se simtă bine fiecare, ținând cont de dorințele fiecăruia. Dintre activitățile organizate amintim: program de înviorare în fiecare dimineață, plajă și piscină, jocuri (moară, sticluța, provocare, ping pong, volei, la nisip, dans), parcursuri cu bicicleta, plimbare cu căruța, vizite (la Lacul Sf. Ana, rezervația Tinovul Mohoș, Castelul Szentkereszty din Arcuș, la herghelia din localitate), povestea serii, teste de personalitate și cultură generală, desen, odihnă la amiază, foc de tabără.
Toate au stârnit bucuria copiilor, dar trebuie să amintim în mod deosebit petrecerea surpriză organizată pentru Miclea Maya, la împlinirea celor 7 anișori (cu baloane, ghirlande, tort, șampanie, cadouri și dedicații), jocul din pădure, când fiecare participant și-a ales un copac pe care l-a îmbrățișat. Pe o foaie a scris ceea ce nu-i place la el, ce-l nemulțumește, a transformat foaia în bărcuță și i-a dat drumul pe  „apa Sâmbetei”...
Pe parcursul acestei săptămâni, grupului li s-au alăturat alți copii (Marc, Abel, Abigel și Dia) aflați cu familiile în concediu la pensiune.
Nu putem să negăm greutatea responsabilității pe care am avut-o și faptul că o astfel de tabără implică multe lucruri ce nu se sesizează la prima vedere, dar mulțumiți, bucuroși și încântați, mărturisim că a fost o tabără reușită (și de această dată)!
Dorina Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În tabăra Casa cu flori din Covasna.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:42:24 Ora de vară a Europei de Est