Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Programul Festivalului „Toamna orădeană”, ediția 2012

Câștigătorii concursului de creație (și)

Programul Festivalului „Toamna orădeană”, ediția 2012

Miercuri, 1 august 2012, Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură Oradea, a anunțat programul oficial al „Toamnei orădene” 2012 (festival urban al orașului Oradea).

„Dorința noastră a fost ca în acest an să lărgim audiența festivalului și să propunem orădenilor un program cât mai variat, organizat astfel pentru a satisface cât mai multe dorințe culturale. Sperăm că vom reuși să-i motivăm pe toți iubitorii de artă și cultură în așa fel încât să umplem sălile de spectacole”, a spus directorul.
În acest an, Casa de Cultură Oradea anunță și o premieră pentru această instituție: prima producție proprie de teatru, momente din trei texte cunoscute ale lui I. L. Caragiale. Spectacolul se va juca într-un spațiu neconvențional, și anume în tramvai, timp de trei zile consecutiv.
De asemenea, odată cu anunțarea programului, au fost desemnați și câștigătorii concursului de creație organizat de Casa de Cultură Oradea. „De la imaginație la creion”  a avut 14 participanți care și-au prezentat creațiile în fața juriului format din: Clarence Ceniza (Strateg – Agenția THEY, Amsterdam), Alex Beltechi (specialist în ilustrație, branding, typography), Cristian Scurtu (copywriter – Agenția GRAFFITI BBDO, BUCUREȘTI) și Alex Mălăescu (Art Direction – Agenția GRAFFITI BBDO, BUCUREȘTI). Aceștia au deliberat timp de câteva zile și au desemnat câștigătorii:
Locul 1 - Maria Lucian - 150 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Locul 2 - Anca Suiugan -
100 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Locul 3 - Mihai Ciprian Mocanu -
50 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Semifinaliști - Cristina Tîrnovean, Mădălina Caciora, Cecilia Maria Lazău, George Hurgoi, Ieronim Moruț, Florin Lazău -
ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Programul festivalului
1 oct, Teatrul Regina Maria, Opera per sempre. Concert cu arii din opere celebre, cu participarea orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea. Cu: dirijor Cristian Sandu, regizor Horia Balint, soliști: Olivia Latina (Italia), Raffaella Battistini (Italia), Daniela Vlădescu, Jose Conception (Spania), Alfredo Pascu, Ștefan Ignat.
2 oct, Casa de Cultură Oradea, Concert: Ada Milea, Bobo Burlăcianu. Ada Milea cântă și ne încântă, împreună cu Bogdan Burlăcianu (Fără Zahăr), cu umor și ironie. Bucăți special alese din albumele artistei și din cele mai reușite spectacole ale sale: Insula (Radu Naum), Nașul (după Gogol), Don Quijote (Miguel de Cervantes).
3 oct, Casa de Cultură Oradea, Obligo. Show de improvizație: Deviza lor este „Nu știm, improvizăm!” Spectacolul se bazează pe interactivitatea cu publicul prezent în sală; cu: Alexandru Mihalache, Alexandru Rizescu, Bogdan Untilă, Dan Murzea, Șerban Trîmbițașu, Teodor Ghiță.
4 oct, Casa de Cultură Oradea, Concert: Trei Parale. Componența:  Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Þăranului Român, Daniel Pop (voce, fluiere, percuție, drâmbă), Beatrice Iordan (voce, cobză) și Dinu Petrescu (percuție).
5 oct, Filarmonică, Concert: Guilty Lemon, Blazzaj.
Guilty Lemon este o formație de Neo Soul care s-a format în ianuarie 2007 la Sibiu. În 2012, Guilty Lemon este premiată la Galele Jazz-ului Românesc cu premiul „Confirmarea anului 2011 în jazz-ul românesc” pentru activitatea concertistică din ultimii ani. Blazzaj e înființată în 1996 de Eddie Neumann și de Florin Barbu sub numele de FunkinLeFree. Componența actuală: Tavi Horvath – vocal, Horea Crișovan – Guitar,  Petrică Ionuțescu - trumpet/ keyboard, Uțu Pascu – bass, Vali Potra – drums.
 6 oct, Filarmonică, spectacol: Lumină lină, cu Grigore Leșe, Victor Rebengiuc. Premiera 2012. LUMINĂ LINĂ este spectacolul care, prin lirica poetului Ioan Alexandru, unește două mari voci ale scenei românești: Victor Rebengiuc și Grigore Leșe.
7 oct, Filarmonică, concert: Gheorghe Gheorghiu, Gabriel Dorobanțu.
8 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Național Tg -Mureș - Carmina Burana. O premieră din 2012 a T.N. Tg. Mureș pusă în scenă de Gigi Căciuleanu. Carmina Burana este o culegere de poezie medievală care a prins viață muzicală în libretul cu același nume al lui Carl Orff, în 1937.
9 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Metropolis București, Love Stories, de Radu F. ALEXANDRU, regia: Claudiu GOGA, cu Maia Morgenstern, Diana Cavaliotti, Micea Rusu și Alexandru Pavel. Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2010”- desemnat de juriul UNITER.
10 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța – Don Quijote. Spectacolul în premieră 2012. „Don Quijote” de Ludwig Minkus.
11, 12, 13 oct. Casa de Cultură Oradea – Caragiale, spectacole în tramvai. Premiera 2012. La 30 ianuarie s-au împlinit 160 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale, unul dintre clasicii literaturii române. Tot în acest an, în luna iunie, s-au marcat 100 de ani de la moartea marelui dramaturg. Cele trei piese puse în „scenă –în tramvai” cuprind momentele cheie și momentele cele mai savuroase din cunoscutele piese „Bubico”, „D-l Goe” și „Vizită” vor fi special adaptate pentru a fi jucate într-un mod inedit, într-un astfel de spațiu neconvențional.
14 oct. Drama Club Botoșani – Teatru - Așteptăm... Premiera 2012. Regia: Nistor Mirela, Sîrbu Alexandru. Participări la festivaluri: I.D. Fest. Bacău, Ideo Ideis Alexandria. Premii câștigate: Cel mai bun spectacol, Cele mai bune lumini, Cea mai bună scenografie, Premiul special al juriului pentru interpretare (Redinciuc Andrei, Pascariu Codrin, Șoptelea Theodor).
11 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu Partizan, Kumm, Les Elephants Bizarres, Polter Guys
12 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu Vama, Direcția 5, Ana Maria Georgescu, Vivere
13 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu O. Lipan-Þăndărică, Bosquito, Ternipe, Red Wine, Meda Music
14 oct, Parc 1 Decembrie, Concert live cu Ansamblul Național Transilvania, Mariana Deac, Maria Ciobanu, Oana Lianu, Fanfara Filadelfia,  Fanfara Tulca, Ansamblul Crișana, Ansamblul Bihorul.
Biletele se vor pune în vânzare la o dată care va fi comunicată ulterior. (F. B)

Trimite email

marţi, 20 aprilie 2021