Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Programul Festivalului „Toamna orădeană”, ediția 2012

Câștigătorii concursului de creație (și)

Programul Festivalului „Toamna orădeană”, ediția 2012

Miercuri, 1 august 2012, Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură Oradea, a anunțat programul oficial al „Toamnei orădene” 2012 (festival urban al orașului Oradea).

„Dorința noastră a fost ca în acest an să lărgim audiența festivalului și să propunem orădenilor un program cât mai variat, organizat astfel pentru a satisface cât mai multe dorințe culturale. Sperăm că vom reuși să-i motivăm pe toți iubitorii de artă și cultură în așa fel încât să umplem sălile de spectacole”, a spus directorul.
În acest an, Casa de Cultură Oradea anunță și o premieră pentru această instituție: prima producție proprie de teatru, momente din trei texte cunoscute ale lui I. L. Caragiale. Spectacolul se va juca într-un spațiu neconvențional, și anume în tramvai, timp de trei zile consecutiv.
De asemenea, odată cu anunțarea programului, au fost desemnați și câștigătorii concursului de creație organizat de Casa de Cultură Oradea. „De la imaginație la creion”  a avut 14 participanți care și-au prezentat creațiile în fața juriului format din: Clarence Ceniza (Strateg – Agenția THEY, Amsterdam), Alex Beltechi (specialist în ilustrație, branding, typography), Cristian Scurtu (copywriter – Agenția GRAFFITI BBDO, BUCUREȘTI) și Alex Mălăescu (Art Direction – Agenția GRAFFITI BBDO, BUCUREȘTI). Aceștia au deliberat timp de câteva zile și au desemnat câștigătorii:
Locul 1 - Maria Lucian - 150 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Locul 2 - Anca Suiugan -
100 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Locul 3 - Mihai Ciprian Mocanu -
50 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Semifinaliști - Cristina Tîrnovean, Mădălina Caciora, Cecilia Maria Lazău, George Hurgoi, Ieronim Moruț, Florin Lazău -
ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Programul festivalului
1 oct, Teatrul Regina Maria, Opera per sempre. Concert cu arii din opere celebre, cu participarea orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea. Cu: dirijor Cristian Sandu, regizor Horia Balint, soliști: Olivia Latina (Italia), Raffaella Battistini (Italia), Daniela Vlădescu, Jose Conception (Spania), Alfredo Pascu, Ștefan Ignat.
2 oct, Casa de Cultură Oradea, Concert: Ada Milea, Bobo Burlăcianu. Ada Milea cântă și ne încântă, împreună cu Bogdan Burlăcianu (Fără Zahăr), cu umor și ironie. Bucăți special alese din albumele artistei și din cele mai reușite spectacole ale sale: Insula (Radu Naum), Nașul (după Gogol), Don Quijote (Miguel de Cervantes).
3 oct, Casa de Cultură Oradea, Obligo. Show de improvizație: Deviza lor este „Nu știm, improvizăm!” Spectacolul se bazează pe interactivitatea cu publicul prezent în sală; cu: Alexandru Mihalache, Alexandru Rizescu, Bogdan Untilă, Dan Murzea, Șerban Trîmbițașu, Teodor Ghiță.
4 oct, Casa de Cultură Oradea, Concert: Trei Parale. Componența:  Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Þăranului Român, Daniel Pop (voce, fluiere, percuție, drâmbă), Beatrice Iordan (voce, cobză) și Dinu Petrescu (percuție).
5 oct, Filarmonică, Concert: Guilty Lemon, Blazzaj.
Guilty Lemon este o formație de Neo Soul care s-a format în ianuarie 2007 la Sibiu. În 2012, Guilty Lemon este premiată la Galele Jazz-ului Românesc cu premiul „Confirmarea anului 2011 în jazz-ul românesc” pentru activitatea concertistică din ultimii ani. Blazzaj e înființată în 1996 de Eddie Neumann și de Florin Barbu sub numele de FunkinLeFree. Componența actuală: Tavi Horvath – vocal, Horea Crișovan – Guitar,  Petrică Ionuțescu - trumpet/ keyboard, Uțu Pascu – bass, Vali Potra – drums.
 6 oct, Filarmonică, spectacol: Lumină lină, cu Grigore Leșe, Victor Rebengiuc. Premiera 2012. LUMINĂ LINĂ este spectacolul care, prin lirica poetului Ioan Alexandru, unește două mari voci ale scenei românești: Victor Rebengiuc și Grigore Leșe.
7 oct, Filarmonică, concert: Gheorghe Gheorghiu, Gabriel Dorobanțu.
8 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Național Tg -Mureș - Carmina Burana. O premieră din 2012 a T.N. Tg. Mureș pusă în scenă de Gigi Căciuleanu. Carmina Burana este o culegere de poezie medievală care a prins viață muzicală în libretul cu același nume al lui Carl Orff, în 1937.
9 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Metropolis București, Love Stories, de Radu F. ALEXANDRU, regia: Claudiu GOGA, cu Maia Morgenstern, Diana Cavaliotti, Micea Rusu și Alexandru Pavel. Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2010”- desemnat de juriul UNITER.
10 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța – Don Quijote. Spectacolul în premieră 2012. „Don Quijote” de Ludwig Minkus.
11, 12, 13 oct. Casa de Cultură Oradea – Caragiale, spectacole în tramvai. Premiera 2012. La 30 ianuarie s-au împlinit 160 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale, unul dintre clasicii literaturii române. Tot în acest an, în luna iunie, s-au marcat 100 de ani de la moartea marelui dramaturg. Cele trei piese puse în „scenă –în tramvai” cuprind momentele cheie și momentele cele mai savuroase din cunoscutele piese „Bubico”, „D-l Goe” și „Vizită” vor fi special adaptate pentru a fi jucate într-un mod inedit, într-un astfel de spațiu neconvențional.
14 oct. Drama Club Botoșani – Teatru - Așteptăm... Premiera 2012. Regia: Nistor Mirela, Sîrbu Alexandru. Participări la festivaluri: I.D. Fest. Bacău, Ideo Ideis Alexandria. Premii câștigate: Cel mai bun spectacol, Cele mai bune lumini, Cea mai bună scenografie, Premiul special al juriului pentru interpretare (Redinciuc Andrei, Pascariu Codrin, Șoptelea Theodor).
11 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu Partizan, Kumm, Les Elephants Bizarres, Polter Guys
12 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu Vama, Direcția 5, Ana Maria Georgescu, Vivere
13 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu O. Lipan-Þăndărică, Bosquito, Ternipe, Red Wine, Meda Music
14 oct, Parc 1 Decembrie, Concert live cu Ansamblul Național Transilvania, Mariana Deac, Maria Ciobanu, Oana Lianu, Fanfara Filadelfia,  Fanfara Tulca, Ansamblul Crișana, Ansamblul Bihorul.
Biletele se vor pune în vânzare la o dată care va fi comunicată ulterior. (F. B)

Trimite email

Sunday, 28 May 2023