Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sufletul omului este singura cetate ce nu poate fi cucerită cu sila

Gânduri de vară

Sufletul omului este singura cetate ce nu poate fi cucerită cu sila

„Pentru ce ești mâhnit suflete al meu, și de ce mă tulburi?”

În liniștea absolută și tăcerea acestei duminici arzătoare de vară, trăiesc mai mult ca oricând sentimentul căutării... De bună seamă, cea mai prețioasă călătorie pentru fiecare dintre noi este sau ar trebui să fie cea către sufletul nostru, către noi înșine, călătorie pe care o facem în singurătate, cu speranța că vom găsi acel „acasă” după care tânjim, locul în care să fim mai noi înșine ca nicăieri altundeva... Este o călătorie lungă, anevoioasă, pentru că e greu să lupți cu tine însăți! Te afli de fiecare dată în ambele tabere...
Fiecare suflet este o taină, o lume ascunsă pentru cei din jur, o enigmă greu de descifrat chiar și pentru noi înșine, pentru că e greu să ne recunoaștem și să ne acceptăm propriile slăbiciuni, patimi, răul pe care încercăm să-l ascundem privirii în străfunduri de suflet, de unde răbufnește de cele mai multe ori fără să-i putem pune zăgaz...
Sufletul omului este singura cetate ce nu poate fi cucerită cu sila, nimeni nu-ți poate lua ce ai în suflet, oricât ar trudi pentru asta, iar sufletul nu merită să ți-l dai decât aceluia ce-ți dăruiește o părticică din sufletul său, altfel tu rămâi fără nimic... Ne-am obișnuit ca dezgolirea sufletului până la rană să o socotim vulnerabilitate, dar nu este nimic rușinos în a fi vulnerabil, e doar încă o dovadă a faptului că ești om și nimic din ceea ce este omenesc nu îți este străin... Când sunt lovite, sufletele tari nu sângerează, ci dimpotrivă, strălucesc și luminează lumea din jurul lor, dăruind forță și statornicie...
Trebuie să înveți să ții mult la sufletul tău, pentru că sufletul omului îndură amărăciune, îndură umilință, îndură jigniri de tot felul, dar mai greu decât orice este să înduri golul, pustiul, dar mai ales golirea... nu te omoară, dar te sleiește...
Arșița verii și-a așternut dogoarea pe străzile sufletului meu... Nu știu dacă sunt unul din acele suflete tari, dar în timp, am învățat să nu fug de întrebări și am descoperit că uneori Dumnezeu mi-a răspuns la întrebări pe care nu le-am pus... am învățat să fac pace cu trecutul, asta ca să nu-mi încurce prezentul... am învățat să încep fiecare zi de la capăt și să mă iert pentru ce-a fost ieri...
Timpul este singura stradă cu sens unic de la cap la coadă... Asta m-a făcut să vreau să-mi umplu mintea și sufletul nu cu tristețe, ci cu bucurie, nu cu singurătate, ci cu comunicare cu ceilalți, nu cu ură și invidie, ci cu bucuria de a fi pentru ceilalți... Suntem vremelnici prin ceea ce luăm din jurul nostru, dar rămânem veșnici prin ceea ce dăruim...
Mi-am purtat pașii pe sub atâtea stele, mi-am umplut de-atâtea ori căușul palmelor cu binecuvântate clipe, mi-am împletit de nenumărate ori lacrimile cu cele ale cerului, în încercarea de a-mi ostoi durerea sau dorul... mi-am cântat iubirea cu credința că e tot ce am mai de preț, am dăruit bucăți din mine cu gândul că doar așa voi putea primi cu împăcare ceea ce viața îmi oferă... Am ales să trăiesc și nu mi-a fost ușor, dar a meritat fiecare clipă...
Sufletul e asemenea unei cărți, trebuie să fie bun, foarte bun, ca să-l citești de două ori... Se spune cel mai adesea că iarba e plină de flori. Mulți dintre noi nu văd acest lucru. Spun doar că iarba-i înflorită. Foarte rar ne plecăm în fața florilor! Există însă și oameni care văd iarba înflorind, iar atunci când ne iau de mână ca să ne arate întreaga strălucire a sufletului lor, ar trebui să le fim recunoscători. Prin ei reușim să vedem partea nevăzută a lucrurilor, prin ei prindem contur, prin ei vom gusta bucurii nebănuite învățând să fim frumoși... Poate că vom învăța să iubim acești oameni rari, asemeni ierbii înflorite... Anna Cotro

Trimite email
sâmbătă, 5 iulie 2025, 19:23:05 Ora de vară a Europei de Est