Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Expertiza psihologică, o premieră

Avocatul TV

Expertiza psihologică, o premieră

Cum mintea umană este toposul tuturor gândurilor bune sau mai puțin bune, acțiunile noastre sunt judecate fie în vreo instituție judecătorească, fie pe la biserică sau într-un cabinet de expertiză psihologică, asta depinde de cât de chinuit și turmentat ne-a fost discernământul.

Trebuie să știm că țara noastră nu stă foarte bine cu expertiza psihologică. Dacă la mai toate capitolele europene suntem în urmă, de ce să nu confirmăm și la capitolul expertiza psihologică, acolo unde suntem cu câteva sute de ani în spatele SUA sau Germaniei. Mai contează că țările respective aveau laboratoare psihologice încă din anii 1800 și că furnizau servicii de evaluare instituțiilor de drept?
Corpul execută ce dictează mintea
Ce ne diferențiază pe noi, exponenții rasei umane, de regnul animal este acel element magic numit rațiune, tradus prin discernamânt atunci când avem de executat o anumită decizie. Acest discernământ are și el parte de probleme tehnice, la un moment dat, iar tehnicianul psiholog acreditat să îl repună în funcțiune sau să identifice cauza defecțiunii nu are o sarcină prea ușoară.
Dacă e să ne raportăm la mediul legal și la multitudinea de fapte ilicite care abundă în dosarele judecătorești, comportamentul uman ușor deviat al personajelor principale își prinde tentaculele și pe cele secundare sau episodice, transformând viața într-o telenovelă lacrimogenă, de multe ori fără celebrul happy-end.
Psihologia judiciară din România se cam plictisește
Nu, nu este o glumă proastă, este realitatea cotidiană tristă, care ar merita să fie puțin resuscitată și hrănită cu mai multă glucoză psihologică. Experții psihologi care ar trebui să emită profesional și pe plan judiciar păr să fie afectați de o anumită reticență și teamă cu privire la această practică, inevitabil populată de delincvenți, recidiviști sau martori traumatizați.
Un dialog purtat în condițiile specifice acestei practici poate scoate la iveală anumite comportamente și poate soluționa nenumărate „apucături” antisociale, procesul de recuperare psihică fiind mai greu și mult mai dureros decât o durere fizică pricinuită de vreo intervenție chirurgicală. Handicapul de ordin mintal, cauzat de lipsa discernamântului sau de o fisură în dimensiunea sa, are repercusiuni grave în contextul acțiunilor externe, de multe ori iremediabile.
Sistemul sanitar privat pare să devină un trend la care aderă tot mai mulți pacienți, speriați pe de-o parte de costuri, dar liniștiți pe partea de tratament și vindecare. Știm cu toții că sănătatea e scumpă, iar amanetarea ei în vreun spital de stat s-ar putea să atragă de la sine comisioane usturătoare – ei, cam așa stă treaba și cu expertizele psihologice. Cum sunt niște produse vandabile, încadrate în majoritatea țărilor civilizate în sistemul privat, de acestea beneficiază un lung șir de consumatori de sănătate psihică. Probabil că va mai dura ceva până când țara noastră se va alinia trendului din țările civilizate și sănătoase mintal și va introduce practica de expertiză psihologică în sistemul privat.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana Ștefănescu, alături de invitatul său, Ștefan Iulian Laurențiu, oferă informații interesante legate de expertiza psihologică.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:25:47 Ora de vară a Europei de Est