Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Expertiza psihologică, o premieră

Avocatul TV

Expertiza psihologică, o premieră

Cum mintea umană este toposul tuturor gândurilor bune sau mai puțin bune, acțiunile noastre sunt judecate fie în vreo instituție judecătorească, fie pe la biserică sau într-un cabinet de expertiză psihologică, asta depinde de cât de chinuit și turmentat ne-a fost discernământul.

Trebuie să știm că țara noastră nu stă foarte bine cu expertiza psihologică. Dacă la mai toate capitolele europene suntem în urmă, de ce să nu confirmăm și la capitolul expertiza psihologică, acolo unde suntem cu câteva sute de ani în spatele SUA sau Germaniei. Mai contează că țările respective aveau laboratoare psihologice încă din anii 1800 și că furnizau servicii de evaluare instituțiilor de drept?
Corpul execută ce dictează mintea
Ce ne diferențiază pe noi, exponenții rasei umane, de regnul animal este acel element magic numit rațiune, tradus prin discernamânt atunci când avem de executat o anumită decizie. Acest discernământ are și el parte de probleme tehnice, la un moment dat, iar tehnicianul psiholog acreditat să îl repună în funcțiune sau să identifice cauza defecțiunii nu are o sarcină prea ușoară.
Dacă e să ne raportăm la mediul legal și la multitudinea de fapte ilicite care abundă în dosarele judecătorești, comportamentul uman ușor deviat al personajelor principale își prinde tentaculele și pe cele secundare sau episodice, transformând viața într-o telenovelă lacrimogenă, de multe ori fără celebrul happy-end.
Psihologia judiciară din România se cam plictisește
Nu, nu este o glumă proastă, este realitatea cotidiană tristă, care ar merita să fie puțin resuscitată și hrănită cu mai multă glucoză psihologică. Experții psihologi care ar trebui să emită profesional și pe plan judiciar păr să fie afectați de o anumită reticență și teamă cu privire la această practică, inevitabil populată de delincvenți, recidiviști sau martori traumatizați.
Un dialog purtat în condițiile specifice acestei practici poate scoate la iveală anumite comportamente și poate soluționa nenumărate „apucături” antisociale, procesul de recuperare psihică fiind mai greu și mult mai dureros decât o durere fizică pricinuită de vreo intervenție chirurgicală. Handicapul de ordin mintal, cauzat de lipsa discernamântului sau de o fisură în dimensiunea sa, are repercusiuni grave în contextul acțiunilor externe, de multe ori iremediabile.
Sistemul sanitar privat pare să devină un trend la care aderă tot mai mulți pacienți, speriați pe de-o parte de costuri, dar liniștiți pe partea de tratament și vindecare. Știm cu toții că sănătatea e scumpă, iar amanetarea ei în vreun spital de stat s-ar putea să atragă de la sine comisioane usturătoare – ei, cam așa stă treaba și cu expertizele psihologice. Cum sunt niște produse vandabile, încadrate în majoritatea țărilor civilizate în sistemul privat, de acestea beneficiază un lung șir de consumatori de sănătate psihică. Probabil că va mai dura ceva până când țara noastră se va alinia trendului din țările civilizate și sănătoase mintal și va introduce practica de expertiză psihologică în sistemul privat.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana Ștefănescu, alături de invitatul său, Ștefan Iulian Laurențiu, oferă informații interesante legate de expertiza psihologică.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email

duminică, 9 august 2020