Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Proba cu martori

Avocatul TV (2)

Proba cu martori

Ai nevoie de un martor? Nu te baza pe rude, medic sau preot!

Poți să îți îndeplinești visul de a intra într-o sală de judecată și fără să comiți o infracțiune!
Rolul de martor este unul foarte important în stabilirea verdictului, astfel că mărturia ta mincinoasă cu mâna pe Biblie e un păcat creștinesc pedepsit cu închisoarea.
Tribunalele au mereu intenția de a fi populate de personaje „cheie”, de obicei bine informate cu privire la spețele analizate în dosare. Dacă mulți închid ochii și cască gura la anumite evenimente de natura juridică, alții vin dotați cu carnețele de notițe și trec algoritmic toate etapele unui act mai puțin prieten cu legalul.
Deschideți poarta surprizelor: L-am adus pe martor!
Credeai că ai scapat cu cămașa neșifonată din delictul ce tocmai l-ai comis? Află că vecinul de la 4 nu avea ce face în după-amiaza ta de acțiune model Jackie Chan și a văzut cum ai aplicat loviturile specifice eroului tău în sacul de box numit nevastă.
Bineînțeles că, datorită spiritului civic ce îl caracterizează, acceptă cu plecăciune invitația judecătorului de a face un rezumat al filmului de acțiune regizat chiar de dumneavoastră, infractorul luptător. Benevol, el va descrie cu acuratețe tehnica de luptă, va prezenta o statistică a loviturilor aplicate pe chipul soției, eventual, în caz că deține, și date legate de timpul alocat sesiunii de bătaie, reacția soției sau a copiilor.
Lista neagră a martorilor
Deși ar deține informații prețioase în legătură cu problema juridică dezbătută, unele persoane, datorită statutului de care se bucură, primesc certificat de scutire, astfel că pot să lipsească de la audieri.
La tribunal nu e ca la sărbători, unde se adună toată familia și se fac mărturisiri reciproce. În cazul audierii martorilor, rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv sunt, cum s-ar zice, persona non grata, și asta nu din cauza lipsei de charismă sau inteligență, ci pentru că e risc de subiectivitate mare, plăcile tectonice ale relației de rudenie fiind sensibile când vine vorba de procese.
 În categoria scutită mai intră și cei condamnați pentru mărturie mincinoasă, un pic încurcați de poruncile lui Moise, mai precis la capitolul „Să nu minți”. Dacă în cazul categoriilor mai sus menționate, scutirea se face de către autoritățile legale, urmează o categorie mai specială, care își poate permite luxul de a refuza invitația la proces.
Astfel, dacă ești preot, avocat, medic, notar, actual sau fost funcționar public, află că îți poți rezerva dreptul de a păstra confidențialitatea delictelor care ți-au parvenit, profesia ta fiind ca un burete pentru păcatele altora. Rămâne doar la latitudinea ta dacă storci buretele de spuma delictelor urât mirositoare sau dacă îl păstrezi în condițiile insalubre; prin urmare, dacă ți-e frică de disprețul public sau de o pedeapsă penală, poți păstra tăcerea cu privire la anumite evenimente, conștiința fiind singurul companion în frământările tale de ordin juridic.
Mărturiile unui martor
Cum ai fost declarat eligibil la rolul de martor, să nu crezi că instanța nu te poate obliga să o onorezi cu prezența dacă o refuzi. În caz contrar, pregătește-te să îi oferi un cadou în cuantum de 50 până la 300 de lei, acest cadou repetându-se ori de câte ori refuzi citația cu iz de invitație la proces, și asta până vei fi pregătit să-i răspunzi la interfon instanței judecătorești.
Dialogul cu judecătorul începe în mod firesc, nu sunt adresate întrebări de genul „Vrei să fii miliardar”, gradul de dificultate fiind zero. Va trebui să îți confirmi numele din buletin, să precizezi natura relației pe care o ai cu una dintre părți, iar apoi vei depune un jurământ în acordurile creștine ale dreptății, adevărului și nepărtinirii, Biblia fiind instrumentul validator de morală. Vei avea parte și de exclusivitate, fiecare martor fiind ascultat separat, asta pentru a nu asculta și face uz de depozițiile martorului concurent. Examenul este unul oral, nu ai voie cu fițuici, eventual poți să deții anumite înscrisuri privitoare la cifre sau denumiri. După ce s-a terminat proba cu pricina, vei avea de semnat rodul muncii tale ca martor, grefierul având grijă să scrie după dictare tot ce ai povestit tu.
Despăgubiri de martor
Faptul că ți-ai rupt din timpul tău prețios și aproape că te-ai certat cu șeful din cauza zilei pierdute la tribunal, îți permite să redactezi o cerere de despăgubire prin care să ți se plătească eventualele cheltuieli de drum și suma corespunzătoare eventualului profit pe care l-ai pierdut în perioada respectivă.
Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitatul său, avocat Mihail C. Barbu, discută pe larg despre proba cu martori.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email

vineri, 18 iunie 2021