Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Proba cu martori

Avocatul TV (2)

Proba cu martori

Ai nevoie de un martor? Nu te baza pe rude, medic sau preot!

Poți să îți îndeplinești visul de a intra într-o sală de judecată și fără să comiți o infracțiune!
Rolul de martor este unul foarte important în stabilirea verdictului, astfel că mărturia ta mincinoasă cu mâna pe Biblie e un păcat creștinesc pedepsit cu închisoarea.
Tribunalele au mereu intenția de a fi populate de personaje „cheie”, de obicei bine informate cu privire la spețele analizate în dosare. Dacă mulți închid ochii și cască gura la anumite evenimente de natura juridică, alții vin dotați cu carnețele de notițe și trec algoritmic toate etapele unui act mai puțin prieten cu legalul.
Deschideți poarta surprizelor: L-am adus pe martor!
Credeai că ai scapat cu cămașa neșifonată din delictul ce tocmai l-ai comis? Află că vecinul de la 4 nu avea ce face în după-amiaza ta de acțiune model Jackie Chan și a văzut cum ai aplicat loviturile specifice eroului tău în sacul de box numit nevastă.
Bineînțeles că, datorită spiritului civic ce îl caracterizează, acceptă cu plecăciune invitația judecătorului de a face un rezumat al filmului de acțiune regizat chiar de dumneavoastră, infractorul luptător. Benevol, el va descrie cu acuratețe tehnica de luptă, va prezenta o statistică a loviturilor aplicate pe chipul soției, eventual, în caz că deține, și date legate de timpul alocat sesiunii de bătaie, reacția soției sau a copiilor.
Lista neagră a martorilor
Deși ar deține informații prețioase în legătură cu problema juridică dezbătută, unele persoane, datorită statutului de care se bucură, primesc certificat de scutire, astfel că pot să lipsească de la audieri.
La tribunal nu e ca la sărbători, unde se adună toată familia și se fac mărturisiri reciproce. În cazul audierii martorilor, rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv sunt, cum s-ar zice, persona non grata, și asta nu din cauza lipsei de charismă sau inteligență, ci pentru că e risc de subiectivitate mare, plăcile tectonice ale relației de rudenie fiind sensibile când vine vorba de procese.
 În categoria scutită mai intră și cei condamnați pentru mărturie mincinoasă, un pic încurcați de poruncile lui Moise, mai precis la capitolul „Să nu minți”. Dacă în cazul categoriilor mai sus menționate, scutirea se face de către autoritățile legale, urmează o categorie mai specială, care își poate permite luxul de a refuza invitația la proces.
Astfel, dacă ești preot, avocat, medic, notar, actual sau fost funcționar public, află că îți poți rezerva dreptul de a păstra confidențialitatea delictelor care ți-au parvenit, profesia ta fiind ca un burete pentru păcatele altora. Rămâne doar la latitudinea ta dacă storci buretele de spuma delictelor urât mirositoare sau dacă îl păstrezi în condițiile insalubre; prin urmare, dacă ți-e frică de disprețul public sau de o pedeapsă penală, poți păstra tăcerea cu privire la anumite evenimente, conștiința fiind singurul companion în frământările tale de ordin juridic.
Mărturiile unui martor
Cum ai fost declarat eligibil la rolul de martor, să nu crezi că instanța nu te poate obliga să o onorezi cu prezența dacă o refuzi. În caz contrar, pregătește-te să îi oferi un cadou în cuantum de 50 până la 300 de lei, acest cadou repetându-se ori de câte ori refuzi citația cu iz de invitație la proces, și asta până vei fi pregătit să-i răspunzi la interfon instanței judecătorești.
Dialogul cu judecătorul începe în mod firesc, nu sunt adresate întrebări de genul „Vrei să fii miliardar”, gradul de dificultate fiind zero. Va trebui să îți confirmi numele din buletin, să precizezi natura relației pe care o ai cu una dintre părți, iar apoi vei depune un jurământ în acordurile creștine ale dreptății, adevărului și nepărtinirii, Biblia fiind instrumentul validator de morală. Vei avea parte și de exclusivitate, fiecare martor fiind ascultat separat, asta pentru a nu asculta și face uz de depozițiile martorului concurent. Examenul este unul oral, nu ai voie cu fițuici, eventual poți să deții anumite înscrisuri privitoare la cifre sau denumiri. După ce s-a terminat proba cu pricina, vei avea de semnat rodul muncii tale ca martor, grefierul având grijă să scrie după dictare tot ce ai povestit tu.
Despăgubiri de martor
Faptul că ți-ai rupt din timpul tău prețios și aproape că te-ai certat cu șeful din cauza zilei pierdute la tribunal, îți permite să redactezi o cerere de despăgubire prin care să ți se plătească eventualele cheltuieli de drum și suma corespunzătoare eventualului profit pe care l-ai pierdut în perioada respectivă.
Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitatul său, avocat Mihail C. Barbu, discută pe larg despre proba cu martori.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 03:33:42 Ora de vară a Europei de Est