Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Ieri, la serbările Cheresigului

Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Sâmbătă, 11 august 2012, la serbările de la Cheresig, primarul Pavel Maier și vicele Gheorghe Șinca au fost onorați de președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea, de primari din comunele vecine, Ioan Pașca, primarul comunei Girișu de Criș, Mircea Crainic, primarul Nojoridului, de fostul primar al Nojoridului și fost finanțist județean, dl Ioan Chivari...

Dacă în 3 august 2012, la ora vizitei noastre în comuna Toboliu, drumul transfrontalier între Cheresig și Korosnagyharsany (localitate vecină din Ungaria) era ca o oglindă, așteptând covorul asfaltic, sâmbătă arăta altfel, își schimbase culoarea, după aplicarea covorului asfaltic.
În cuvântul său, dl primar Pavel Maier i-a mulțumit președintelui C.J. Bihor pentru sprijinul acordat în construirea Căminului Cultural din Cheresig și în ridicarea noii școli din localitate, iar acum trage speranțe că tot domnia sa îi va ajuta să finalizeze „opera” de la noua școală. „Știu că nu-mi rămâne de făcut decât să mai aduc și eu bani către dumneavoastră...”, a confirmat dl președinte Cornel Popa, urând conducerii comunei și cetățenilor realizarea proiectelor transfrontaliere demarate și a celor propuse...
Voința Cheresig – o victorie de palmares (6-2)
După amicalul de la Tileagd, echipa locală, Voința Cheresig, a oferit propriilor suporteri „fotbal pe pâine” și bucuria unei victorii de palmares, 6-2, în partida amicală susținută ieri în compania celor de la Foresta Tileagd.  Punctele gazdelor au fost „semnate” de: Banfi Bogdan, Cristea Ovidiu, Bulzan Ioan, Abrudan Bogdan, Suciu Sebastian și Suciu Ioan, iar oaspeții au marcat de două ori prin Gyuro Teofil (după cum aveam să aflăm de la dl Kiraly Geza, de la Foresta Tileagd).
Poienarii Rominei Nemeș au deschis serbările de la Cheresig
Romina Nemeș, coordonatoarea Asociației Cultural-Sportive „Poienarii”, a deschis serbările cu un cântec de suflet (o priceasnă) de înaltă vibrație sufletească, dedicat tuturor celor care pe 15 august vor sărbători Adormirea Maicii Domnului.
Preț de mai bine de o oră și jumătate, „poienarii” Rominei au cântat și încântat cu muzică aleasă, cântece din Bihor, dar nu numai, interpretate de Flavia Sferle (lăzărista), Mihai Jula (absolvent al Facultății de Muzică din Oradea), doi dintre „Feciorii Bihorului” – Călin Ban și Ciprian Mocan, și (iar) Romina Nemeș (care a cântat dumnezeiește).
În „minutul-retrospectivă”, am aflat de la Romina Nemeș că „poienarii” au cântat în iunie la Festivalul tinereții de la Aiud, iar în 5 august, la serbările de la Ianoșda (Mădăras), fiind invitați pe 25 august la Tăuteu, iar în octombrie, la „Toamna orădeană”.
Ieri, la Cheresig, lor li s-au alăturat elevi de la Liceul de Artă din Oradea: Iulia Blaga și Diana Chetrușcă; artistele dnei Florina Burdaș au interpretat piese de muzică ușoară, iar mai tinerele speranțe, talente care promit mult: Andrada Abrudan din clasa a VI-a, o voce care deja impresionează, și care a debutat de curând la „Muguri de dor”, de la Poieni (Cluj), și Maria Secan, cea mai mică artistă de pe scenă, eleva dnei învățătoare Carmen Bozântan, elevă de clasa a II-a, pe care o intuim ca pe o mare voce a Bihorului, ne-au vrăjit cu nestemate din folclorul bihorean.
Șapte voci de la „Aușana” au încântat Cheresigul!
După majoretele de la Mystique, instruite de Frederika Varga, care au colorat și au înviorat atmosfera în câteva reprize, pe scenă au urcat bărbații din corul „Traian Moșoiu”, dirijat de prof. Ioan Fluieraș, cu un moment muzical de reverberație patriotică.
Greii serii și ai serbărilor de la Cheresig au fost cei șapte profesioniști ai Ansamblului folcloric „Aușana” (coordonat de dl Silviu Botiș – directorul îndrăgitului ansamblu): Claudia Cacuci, Lavinia Chifor, Paula Lezeu, Roxana Ilisie (Missa), gemenele Bihorului – Delia și Adriana Toț și Ciprian Zapota.
De la pupitrul tehnic, serbările au fost coordonate de frații Cristi și Dănuț Ardelean, îndrumați de dl viceprimar Gherghe Șinca.
În 25 august - Paula și Lavinia vor concura la Festivalul tinereții  
În cadrul „minutului-retrospectivă”, dl director Silviu Botiș ne-a făcut o „radiografiere” a prezenței membrilor Ansamblului folcloric „Aușana” pe diferite scene din județ și din țară.
„În 5 august, am cântat la Zilele orașului Chișineu Criș (din județul Arad), aducând 8.000 de spectatori. La ora actuală, avem 15 fan-cluburi  în țară, în Republica Moldova, Spania și Italia. Pe 19 august, vom cânta la Roșia, de la ora 14.00, iar de la ora 20.00, în localitatea Avram Iancu. În 25 august, suntem așteptați la serbările de la Husasău de Tinca, iar în 26, la Tăuteu. În 25 august, Paula Lezeu și Lavinia Chifor vor concura pe scena Festivalului tinereții, în stațiunea Jupiter, iar ansamblul nostru este invitat să susțină un recital la Gala laureaților. Doresc să mai subliniez faptul că Ansamblul folcloric „Aușana” numără la ora actuală 48 de membri și colaboratori, între care opt membri, 10 colaboratori din Bihor, precum și colaboratori din alte județe”, ne-a declarat dl Silviu Botiș, directorul ansamblului.
Așadar, serbările de ieri de la Cheresig au avut de toate: fotbal... „pe pâine”, jocuri distractive, muzică multă și bună, mâncare și băutură... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (113 poze), accesați Galeria foto: Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 23:11:24 Ora de vară a Europei de Est