Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Ieri, la serbările Cheresigului

Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Sâmbătă, 11 august 2012, la serbările de la Cheresig, primarul Pavel Maier și vicele Gheorghe Șinca au fost onorați de președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea, de primari din comunele vecine, Ioan Pașca, primarul comunei Girișu de Criș, Mircea Crainic, primarul Nojoridului, de fostul primar al Nojoridului și fost finanțist județean, dl Ioan Chivari...

Dacă în 3 august 2012, la ora vizitei noastre în comuna Toboliu, drumul transfrontalier între Cheresig și Korosnagyharsany (localitate vecină din Ungaria) era ca o oglindă, așteptând covorul asfaltic, sâmbătă arăta altfel, își schimbase culoarea, după aplicarea covorului asfaltic.
În cuvântul său, dl primar Pavel Maier i-a mulțumit președintelui C.J. Bihor pentru sprijinul acordat în construirea Căminului Cultural din Cheresig și în ridicarea noii școli din localitate, iar acum trage speranțe că tot domnia sa îi va ajuta să finalizeze „opera” de la noua școală. „Știu că nu-mi rămâne de făcut decât să mai aduc și eu bani către dumneavoastră...”, a confirmat dl președinte Cornel Popa, urând conducerii comunei și cetățenilor realizarea proiectelor transfrontaliere demarate și a celor propuse...
Voința Cheresig – o victorie de palmares (6-2)
După amicalul de la Tileagd, echipa locală, Voința Cheresig, a oferit propriilor suporteri „fotbal pe pâine” și bucuria unei victorii de palmares, 6-2, în partida amicală susținută ieri în compania celor de la Foresta Tileagd.  Punctele gazdelor au fost „semnate” de: Banfi Bogdan, Cristea Ovidiu, Bulzan Ioan, Abrudan Bogdan, Suciu Sebastian și Suciu Ioan, iar oaspeții au marcat de două ori prin Gyuro Teofil (după cum aveam să aflăm de la dl Kiraly Geza, de la Foresta Tileagd).
Poienarii Rominei Nemeș au deschis serbările de la Cheresig
Romina Nemeș, coordonatoarea Asociației Cultural-Sportive „Poienarii”, a deschis serbările cu un cântec de suflet (o priceasnă) de înaltă vibrație sufletească, dedicat tuturor celor care pe 15 august vor sărbători Adormirea Maicii Domnului.
Preț de mai bine de o oră și jumătate, „poienarii” Rominei au cântat și încântat cu muzică aleasă, cântece din Bihor, dar nu numai, interpretate de Flavia Sferle (lăzărista), Mihai Jula (absolvent al Facultății de Muzică din Oradea), doi dintre „Feciorii Bihorului” – Călin Ban și Ciprian Mocan, și (iar) Romina Nemeș (care a cântat dumnezeiește).
În „minutul-retrospectivă”, am aflat de la Romina Nemeș că „poienarii” au cântat în iunie la Festivalul tinereții de la Aiud, iar în 5 august, la serbările de la Ianoșda (Mădăras), fiind invitați pe 25 august la Tăuteu, iar în octombrie, la „Toamna orădeană”.
Ieri, la Cheresig, lor li s-au alăturat elevi de la Liceul de Artă din Oradea: Iulia Blaga și Diana Chetrușcă; artistele dnei Florina Burdaș au interpretat piese de muzică ușoară, iar mai tinerele speranțe, talente care promit mult: Andrada Abrudan din clasa a VI-a, o voce care deja impresionează, și care a debutat de curând la „Muguri de dor”, de la Poieni (Cluj), și Maria Secan, cea mai mică artistă de pe scenă, eleva dnei învățătoare Carmen Bozântan, elevă de clasa a II-a, pe care o intuim ca pe o mare voce a Bihorului, ne-au vrăjit cu nestemate din folclorul bihorean.
Șapte voci de la „Aușana” au încântat Cheresigul!
După majoretele de la Mystique, instruite de Frederika Varga, care au colorat și au înviorat atmosfera în câteva reprize, pe scenă au urcat bărbații din corul „Traian Moșoiu”, dirijat de prof. Ioan Fluieraș, cu un moment muzical de reverberație patriotică.
Greii serii și ai serbărilor de la Cheresig au fost cei șapte profesioniști ai Ansamblului folcloric „Aușana” (coordonat de dl Silviu Botiș – directorul îndrăgitului ansamblu): Claudia Cacuci, Lavinia Chifor, Paula Lezeu, Roxana Ilisie (Missa), gemenele Bihorului – Delia și Adriana Toț și Ciprian Zapota.
De la pupitrul tehnic, serbările au fost coordonate de frații Cristi și Dănuț Ardelean, îndrumați de dl viceprimar Gherghe Șinca.
În 25 august - Paula și Lavinia vor concura la Festivalul tinereții  
În cadrul „minutului-retrospectivă”, dl director Silviu Botiș ne-a făcut o „radiografiere” a prezenței membrilor Ansamblului folcloric „Aușana” pe diferite scene din județ și din țară.
„În 5 august, am cântat la Zilele orașului Chișineu Criș (din județul Arad), aducând 8.000 de spectatori. La ora actuală, avem 15 fan-cluburi  în țară, în Republica Moldova, Spania și Italia. Pe 19 august, vom cânta la Roșia, de la ora 14.00, iar de la ora 20.00, în localitatea Avram Iancu. În 25 august, suntem așteptați la serbările de la Husasău de Tinca, iar în 26, la Tăuteu. În 25 august, Paula Lezeu și Lavinia Chifor vor concura pe scena Festivalului tinereții, în stațiunea Jupiter, iar ansamblul nostru este invitat să susțină un recital la Gala laureaților. Doresc să mai subliniez faptul că Ansamblul folcloric „Aușana” numără la ora actuală 48 de membri și colaboratori, între care opt membri, 10 colaboratori din Bihor, precum și colaboratori din alte județe”, ne-a declarat dl Silviu Botiș, directorul ansamblului.
Așadar, serbările de ieri de la Cheresig au avut de toate: fotbal... „pe pâine”, jocuri distractive, muzică multă și bună, mâncare și băutură... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (113 poze), accesați Galeria foto: Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 9 decembrie 2022