Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Modificări Codul Muncii

Avocatul TV (3)

Modificări Codul Muncii

Noul Cod al Muncii premiază performanța și dă afară ineficiența.

Cum absolvenții ies pe bandă rulantă, locurile de muncă sunt din ce în ce mai puține, iar situația economică actuală favorizează disponibilizările. Rezultatul? Un val de șomeri gata să ia cu asalt ghișeele de somaj…
Piața locurilor de muncă este dictată acum de prevederile Noului Cod al Muncii, care vine cu câteva schimbări vizibile în ceea ce privește modul de desfășurare al perioadelor de probă, situația proaspeților absolvenți sau, la polul opus, a celor concediați.
În cazul perioadelor de probă, viitorul angajator are timp să se decidă timp de 90 de zile pentru cei care au aplicat pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru cele de conducere. Și absolvenții de studii superioare vor trebui să treacă de o inițiere, mai bine zis cea de stagiatură, cam 6 luni de la debutul în viața profesională.
Fișa postului la nevoie se cunoaște
Fișa postului va fi oglinda activității tale de la job și va evidenția atât progresele cât și regresele sau, mai grav, ineficiența. O fișă de post pătată s-ar putea chiar să te coste jobul, mai ales dacă șeful nu se arată prea îngăduitor la greșelile tale. Chiar dacă, din punct de vedere social, conjunctura actuală nu este una prea roz, nu mai miza pe acest lucru. Conform noului Cod, principalul criteriu de selectare a celor rămași în jocul job-ului va fi bazat pe performanță și nu neapărat pe considerente sociale - astfel, fișa postului devine un pion important pe masa de șah a disponibilizărilor.
În cazul în care vei fi concediat din motive ce nu țin strict de tine, preavizul se încadrează în 20 de zile lucrătoare, perioadă în care ai timp să ștergi de praf CV-ul și chiar să organizezi o ședință foto pentru a ieși cât mai bine în poza din dosarul cu aptitudini, experiențe și competențe mai mult sau mai puțin cosmetizate. În schimb, dacă ai trecut de focul concedierilor în masă și ai ochit un alt loc de muncă, atunci trebuie să știi că perioada de preaviz în caz de demisie este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru funcții de execuție și de 45 de zile pentru cele de conducere. În ceea ce privește solidaritatea pe care o manifești față de locul tău de muncă și activitatea pe care o solicită, faptul că prestezi și muncă suplimentară îți aduce un bonus în ore libere plătite, cam în termen de 60 de zile după efectuarea acesteia.
O noutate în ceea ce privește noile prevederi ale Codului ține de activitățile profesionale desfășurate pe timp de noapte și care beneficiază de câteva bonusuri. Astfel, dacă ești o persoană nocturnă și nu te prinde somnul în intervalul 22-6 dimineața, job-ul tău de noapte îți poate aduce fie un bonus salarial de 25%, fie o reducere cu o oră a programului de lucru.
Cum după o perioadă de muncă intensă este binevenită și o vacanță, află că angajatorul va trebui să îți pună deoparte câte 10 zile consecutive de concediu, timp în care să îți reîncarci bateriile și să te întorci cu forțe proaspete de muncă.
Munca în folosul ilegalității
Legea s-a gândit și la angajatorii care preferă să evite ITM-ul și să nu declare contractele de muncă, iritați probabil de plata impozitelor: cei care au până la 5 angajați la negru riscă să primească pentru fiecare în parte o amendă cuprinsă între 10.000-20.000 de lei, iar în situații mai grave se poate ajunge până la 1-2 ani de închisoare.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte.
Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alături de invitatul său, oferă informații interesante legate de noul Cod al Muncii.
Pentru a urmări prima parte a discuției, apăsați AICI
Pentru a urmări a doua parte a discuției, apăsați AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 04:00:55 Ora de vară a Europei de Est