Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Modificări Codul Muncii

Avocatul TV (3)

Modificări Codul Muncii

Noul Cod al Muncii premiază performanța și dă afară ineficiența.

Cum absolvenții ies pe bandă rulantă, locurile de muncă sunt din ce în ce mai puține, iar situația economică actuală favorizează disponibilizările. Rezultatul? Un val de șomeri gata să ia cu asalt ghișeele de somaj…
Piața locurilor de muncă este dictată acum de prevederile Noului Cod al Muncii, care vine cu câteva schimbări vizibile în ceea ce privește modul de desfășurare al perioadelor de probă, situația proaspeților absolvenți sau, la polul opus, a celor concediați.
În cazul perioadelor de probă, viitorul angajator are timp să se decidă timp de 90 de zile pentru cei care au aplicat pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru cele de conducere. Și absolvenții de studii superioare vor trebui să treacă de o inițiere, mai bine zis cea de stagiatură, cam 6 luni de la debutul în viața profesională.
Fișa postului la nevoie se cunoaște
Fișa postului va fi oglinda activității tale de la job și va evidenția atât progresele cât și regresele sau, mai grav, ineficiența. O fișă de post pătată s-ar putea chiar să te coste jobul, mai ales dacă șeful nu se arată prea îngăduitor la greșelile tale. Chiar dacă, din punct de vedere social, conjunctura actuală nu este una prea roz, nu mai miza pe acest lucru. Conform noului Cod, principalul criteriu de selectare a celor rămași în jocul job-ului va fi bazat pe performanță și nu neapărat pe considerente sociale - astfel, fișa postului devine un pion important pe masa de șah a disponibilizărilor.
În cazul în care vei fi concediat din motive ce nu țin strict de tine, preavizul se încadrează în 20 de zile lucrătoare, perioadă în care ai timp să ștergi de praf CV-ul și chiar să organizezi o ședință foto pentru a ieși cât mai bine în poza din dosarul cu aptitudini, experiențe și competențe mai mult sau mai puțin cosmetizate. În schimb, dacă ai trecut de focul concedierilor în masă și ai ochit un alt loc de muncă, atunci trebuie să știi că perioada de preaviz în caz de demisie este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru funcții de execuție și de 45 de zile pentru cele de conducere. În ceea ce privește solidaritatea pe care o manifești față de locul tău de muncă și activitatea pe care o solicită, faptul că prestezi și muncă suplimentară îți aduce un bonus în ore libere plătite, cam în termen de 60 de zile după efectuarea acesteia.
O noutate în ceea ce privește noile prevederi ale Codului ține de activitățile profesionale desfășurate pe timp de noapte și care beneficiază de câteva bonusuri. Astfel, dacă ești o persoană nocturnă și nu te prinde somnul în intervalul 22-6 dimineața, job-ul tău de noapte îți poate aduce fie un bonus salarial de 25%, fie o reducere cu o oră a programului de lucru.
Cum după o perioadă de muncă intensă este binevenită și o vacanță, află că angajatorul va trebui să îți pună deoparte câte 10 zile consecutive de concediu, timp în care să îți reîncarci bateriile și să te întorci cu forțe proaspete de muncă.
Munca în folosul ilegalității
Legea s-a gândit și la angajatorii care preferă să evite ITM-ul și să nu declare contractele de muncă, iritați probabil de plata impozitelor: cei care au până la 5 angajați la negru riscă să primească pentru fiecare în parte o amendă cuprinsă între 10.000-20.000 de lei, iar în situații mai grave se poate ajunge până la 1-2 ani de închisoare.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte.
Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alături de invitatul său, oferă informații interesante legate de noul Cod al Muncii.
Pentru a urmări prima parte a discuției, apăsați AICI
Pentru a urmări a doua parte a discuției, apăsați AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email

marţi, 11 august 2020