Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Copac m-oi face”

Povestea arborilor

„Copac m-oi face”

Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Oradea, are plăcerea să vă invite luni, 3 septembrie 2012, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale Oradea (strada Republicii nr.15) la vernisajul expoziției personale de pictură „Copac m-oi face”, a pictoriței Eugenia Drăgoi. (Radu Tîrnovean)

 A fost odată în zilele de demult, când creația era tânără, un Pământ plin de arbori uriași ale căror ramuri ajungeau deasupra norilor.
În umbra ramurilor, toți oamenii, Vechii noștri Părinți, trăiau în pace împreună cu îngerii, respectând Legea Sfântă. Înțelepciunea, revelația lumii infinite și cunoașterea era cu ei... prin pădurile lor curgea Râul Etern iar în centru se înălța Arborele Vieții, care nu le era ascuns.
Oamenii mâncau la masa Maicii Pământești și dormeau în brațele Tatălui Ceresc. Ei au făcut un legământ etern cu Legea sfântă. Pe atunci, arborii erau frații oamenilor și viața lor era îndelungată, tot atât cât cea a Râului Etern, care curgea fără încetare din Izvorul necunoscut.
Acum deșertul acoperă pământul cu nisip arzător, iar arborii uriași sunt praf și cenușă; râul – o grămadă de mâl. Toate acestea fiindcă fiii oamenilor au încălcat legământul sacru cu Creatorul, ei fiind izgoniți din casele lor din arbori. Acum, drumul spre Arborele Vieții este ascuns ochilor oamenilor... tristețea umple cerul unde cândva se înălțau ramuri semețe. Acum, în deșertul arzător vin Copiii Luminii să lucreze în Grădina Fraternității. Sămânța plantată de ei pe pământul sterp va deveni o pădure puternică... arborii se vor înmulți și-și vor întinde rămurișul verde până ce întreg pământul va fi din nou acoperit cu copaci înalți ce vor forma o grădină uriașă. Copiii Luminii vor împărtăși cu arborii respirația vieții pe care ne-a dat-o Mama Pământ. Covorul de frunze sub piciorul gol este cea mai fină bijuterie a artei covoarelor... coloritul ramurilor deasupra capului nostru, prin care ajunge la noi lumina strălucitoare a stelelor este mai maiestuos decât baldachinul de mătase al unui negustor bogat...  sunetul vântului prin frunziș  seamănă cu un cor de îngeri. Plantează, pentru fiecare copil, un arbore pentru ca pântecul Mamei Pământ să-ți aducă viață puternică, după cum pântecul femeii aduce viață! Acela care distruge un arbore și-a tăiat propriile mădulare. Toți oamenii vor deveni din nou frați sub ramurile întinse ale Arborelui Vieții, sub care este adevărata lor casă din Grădina Fraternității!
Despre expoziție
„Copac m-oi face”, titlul expoziției de față, este un fragment de vers dintr-o frumoasă poezie de dragoste scrisă de Petofi Sandor. Când ne vom săvârși din această lume trecătoare și vom renaște în lumea spirituală, trupul nostru fizic se va transforma într-un mineral sau într-o frunză albastră ce va îngrășa pământul, iar mai apoi, un copac vom hrăni, trăgându-și sevele din noi... Este odihnitor gândul că vom fi eterni sub coaja viguroasă a Pomului Vieții.
Expoziția personală de pictură, al cărei vernisaj va avea loc în 3 septembrie 2012, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale de pe strada Republicii nr.15, cuprinde peste 25 de lucrări de mari și mici dimensiuni, realizate pe pânză și carton, în tehnici mixte – acryl, ceracolor, cu inserții de materiale naturale. Numele fiecărui arbore pictat este dat de sentimentul de moment al artistului care s-a străduit să ofere o bucurie privitorului; sunt arbori primordiali, axe ale lumii, maiestuoși, veseli, decorativi, triști, melancolici, bântuiți de îngeri, păsări și silfe, cu frunziș generos sau păgubiți de verdeață, singuri sau grupați în pâlcuri...
Mulțumesc minunaților mei profesori – Elena Câmpian, Paul Blânda și dr. Agata Chifor, curatorul acestei expoziții, care totdeauna m-au încurajat!
A fost pentru mine un proiect și o experiență minunată pe care vreau să o repet și anul viitor.
EUGENIA DRĂGOI,
membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Oradea

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 06:25:12 Ora de vară a Europei de Est