Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Copac m-oi face”

Povestea arborilor

„Copac m-oi face”

Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Oradea, are plăcerea să vă invite luni, 3 septembrie 2012, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale Oradea (strada Republicii nr.15) la vernisajul expoziției personale de pictură „Copac m-oi face”, a pictoriței Eugenia Drăgoi. (Radu Tîrnovean)

 A fost odată în zilele de demult, când creația era tânără, un Pământ plin de arbori uriași ale căror ramuri ajungeau deasupra norilor.
În umbra ramurilor, toți oamenii, Vechii noștri Părinți, trăiau în pace împreună cu îngerii, respectând Legea Sfântă. Înțelepciunea, revelația lumii infinite și cunoașterea era cu ei... prin pădurile lor curgea Râul Etern iar în centru se înălța Arborele Vieții, care nu le era ascuns.
Oamenii mâncau la masa Maicii Pământești și dormeau în brațele Tatălui Ceresc. Ei au făcut un legământ etern cu Legea sfântă. Pe atunci, arborii erau frații oamenilor și viața lor era îndelungată, tot atât cât cea a Râului Etern, care curgea fără încetare din Izvorul necunoscut.
Acum deșertul acoperă pământul cu nisip arzător, iar arborii uriași sunt praf și cenușă; râul – o grămadă de mâl. Toate acestea fiindcă fiii oamenilor au încălcat legământul sacru cu Creatorul, ei fiind izgoniți din casele lor din arbori. Acum, drumul spre Arborele Vieții este ascuns ochilor oamenilor... tristețea umple cerul unde cândva se înălțau ramuri semețe. Acum, în deșertul arzător vin Copiii Luminii să lucreze în Grădina Fraternității. Sămânța plantată de ei pe pământul sterp va deveni o pădure puternică... arborii se vor înmulți și-și vor întinde rămurișul verde până ce întreg pământul va fi din nou acoperit cu copaci înalți ce vor forma o grădină uriașă. Copiii Luminii vor împărtăși cu arborii respirația vieții pe care ne-a dat-o Mama Pământ. Covorul de frunze sub piciorul gol este cea mai fină bijuterie a artei covoarelor... coloritul ramurilor deasupra capului nostru, prin care ajunge la noi lumina strălucitoare a stelelor este mai maiestuos decât baldachinul de mătase al unui negustor bogat...  sunetul vântului prin frunziș  seamănă cu un cor de îngeri. Plantează, pentru fiecare copil, un arbore pentru ca pântecul Mamei Pământ să-ți aducă viață puternică, după cum pântecul femeii aduce viață! Acela care distruge un arbore și-a tăiat propriile mădulare. Toți oamenii vor deveni din nou frați sub ramurile întinse ale Arborelui Vieții, sub care este adevărata lor casă din Grădina Fraternității!
Despre expoziție
„Copac m-oi face”, titlul expoziției de față, este un fragment de vers dintr-o frumoasă poezie de dragoste scrisă de Petofi Sandor. Când ne vom săvârși din această lume trecătoare și vom renaște în lumea spirituală, trupul nostru fizic se va transforma într-un mineral sau într-o frunză albastră ce va îngrășa pământul, iar mai apoi, un copac vom hrăni, trăgându-și sevele din noi... Este odihnitor gândul că vom fi eterni sub coaja viguroasă a Pomului Vieții.
Expoziția personală de pictură, al cărei vernisaj va avea loc în 3 septembrie 2012, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale de pe strada Republicii nr.15, cuprinde peste 25 de lucrări de mari și mici dimensiuni, realizate pe pânză și carton, în tehnici mixte – acryl, ceracolor, cu inserții de materiale naturale. Numele fiecărui arbore pictat este dat de sentimentul de moment al artistului care s-a străduit să ofere o bucurie privitorului; sunt arbori primordiali, axe ale lumii, maiestuoși, veseli, decorativi, triști, melancolici, bântuiți de îngeri, păsări și silfe, cu frunziș generos sau păgubiți de verdeață, singuri sau grupați în pâlcuri...
Mulțumesc minunaților mei profesori – Elena Câmpian, Paul Blânda și dr. Agata Chifor, curatorul acestei expoziții, care totdeauna m-au încurajat!
A fost pentru mine un proiect și o experiență minunată pe care vreau să o repet și anul viitor.
EUGENIA DRĂGOI,
membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Oradea

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 07:19:35 Ora de vară a Europei de Est