Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele școlii la "Constantin Brâncuși"

De luni până vineri

Zilele școlii la "Constantin Brâncuși"

A intrat în tradiția școlii, ca în fiecare an, la început de primăvară, dascălii și elevii Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuși" să-și sărbătorească patronul spiritual, pe marele sculptor născut la Hobița, lângă Târgu-Jiu. La actuala ediție a Zilelor școlii, au fost marcați 131 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși, și 41 de ani de existență a școlii. Manifestările au debutat luni, 5 martie, cu întreceri sportive, iar marți, s-au desfășurat două activități tradiționale, concursul tematic "Din viața lui Brâncuși", și sesiunea de comunicări științifice ale elevilor și profesorilor. Programul zilei de miercuri a cuprins demonstrații "Kenjutsu" (la sala de sport), concurs de desene, sceneta "O oră cu Brâncuși", montajul literar-muzical "Gânduri închinate mamei", moment folk și recital de orgă, precum și o manifestare de suflet dedicată foștilor profesori ai colegiului. Joi, manifestările au continuat cu tradiționalul concurs de torturi, intitulat "Opere brâncușiene", parada modei "Fata cu chibrituri", moment folk, lansarea revistei școlii "Febra liceenilor", adunarea festivă "Omagiu patronului spiritual", și masa festivă.


  Din viața lui Constantin Brâncuși
 
Concursul tradițional, aflat la cea de-a IX-a ediție, a reunit la start zece echipaje (de câte doi elevi) din tot atâtea clase, care au fost chestionați în legătură cu viața și operele lui Constantin Brâncuși. La proba de recunoaștere a unor opere brâncușiene, concurenții au trebuit să recunoască diferite lucrări ale sculptorului, pe baza imaginilor din album, lucrări expuse pe coridoarele și în holul școlii.
În urma jurizării, Andrei Mărcuș și Răzvan Andor (echipajul clasei a XI-a C) s-au situat pe locul I (cu 43 de puncte), urmați de Emanuel Þârlea și Cristian Faur (X C, 38 p.) - loc.II, Paul Negrău și Isai Filip (XI D,37 p.), Claudiu Cantor și Natanael Heredea (XI E, 37 p.) – locul III (ambele echipaje având același număr de puncte), Alina Buda și Gianina Man (XI B, 36 p.) – mențiune. Câștigătorii au fost răsplătiți cu diplome și importante sume de bani (loc I - 700.000 de lei vechi, loc.II - 500.000, iar loc. III – 300.000). Organizatorii (ing. Florica Avrămuț, Cătălin Șușu, Virgil Petruț și Victoria Filip) apreciază faptul că de la o ediție la alta, elevii sunt tot mai motivați, iar nivelul de competitivitate este substanțial ridicat.
 
Sesiunea de comunicări, și omagiu dascălilor pensionari
 
În cadrul celor patru secțiuni, structurate pe arii curriculare (limbă și comunicare, matematică și științe ale naturii, om și societate, tehnologii), s-au înscris cu lucrări nu mai puțin de 27 de profesori și ingineri, reprezentând toate cele opt catedre, și 22 de elevi. În cele mai multe cazuri, autorii au adus noutăți și curiozități în domeniu. Nu au lipsit însă nici problemele de legislație, de  integrare și descentralizare a învățământului preuniversitar, după cum nu au fost ocolite nici problemele lumii contemporane în educație.
La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, dascălii au prețuire și căutare și după pensionare, ceea ce nu este puțin lucru. Anul trecut, am crezut că a fost doar o întâmplare, fericită, ceea ce văzusem, dar constat cu bucurie că și în acest an a fost la fel. Mihai Crețu și Tabacu Aurora, ca directori, dar și ca dascăli, nu uită de cei plecați. Și Doamne, cât de bine se simt cei chemați la Zilele școlii. Destul sunt marginalizați în restul zilelor bieții dascăli pensionari, care nu-și găsesc locul în afara clasei și a școlii după o viață petrecută la catedră, printre copii și tineri. Diploma și florile sunt pentru ei al 13-lea salariu, iar cât privește emoția reîntâlnirii, aceasta nu poate fi cuantificată. Prețuirea e semn de educație, ce ține de caracter, care strălucește ca aurul și încălzește ca soarele verii. Caratele sale sunt emoțiile firești trăite la cote ridicate care dau lumină în ochi și căldură în suflet pentru reîncărcarea bateriilor. Să nu credeți cumva că spunem vorbe mari. Pe un dascăl e mai ușor să-l citești. Ochii și fața îi trădează arderile interioare. Iar dacă în colțul ochiului s-a umezit de-a binelea e semn că înlăuntru a lăcrimat fără voie.
 
Gânduri închinate mamei
 
Fiind în ajun de 8 Martie, gândurile celor care au pus la cale momentele artistice au avut o direcție și un scop -  crearea de emoții prin vers și cântec, cu profesionalism și sinceritate. Flautul fermecat, orga și chitara au acompaniat voci plăcute ce exprimau adevăruri în „Cântec de iubire”, „Ființei iubite, cu dragoste”.  Prof. Anamaria Pușcaș, Diana Rad, Crina Ghergheleș ori Ana Ciortin s-au îngrijit ca totul să iasă ca la carte, exploatând și extrapolând coarda sensibilă. Și ca un bonus,  bobocii clasei a IX-a A ne-au oferit „O oră cu Constantin Brâncuși”, întru cinstirea memoriei patronului spiritual, la 131 de ani de la naștere, și 50 de ani de la înălțarea sa la ceruri.
Înaintea lor, artiștii plastici s-au străduit, din răsputeri, să creeze opere care să se apropie cât mai mult de lucrările brâncușiene (Rugăciune, Nou născut, Domnișoara Pogany, Pasărea în văzduh, Cap de femeie, Pasărea măiastră…).  Cel mai bine au făcut-o Noemi Rusu și George Maghiar (câștigătorii premiului I), Delia Șandro (pr. II), și Ana-Maria Tașnadi (premiul III și un premiu special pentru tehnica Vazarely).
 
Joi - „Ziua cea mai dulce”
 
Ziua de joi a fost decretată „Ziua cea mai dulce” nu pentru că era 8 Martie, ci pentru că joi avea să se desfășoare mult așteptatul concurs de torturi, inspirate din operele brâncușiene. Andrei Mărcuș a ridicat din blat și cremă de ciocolată „Poarta sărutului” (cu care a ocupat locul I, și a câștigat  400.000 de lei vechi), alături de Alexandra Ardelean, Ruxana Ștefan, Adela Buciuman și Carmen Gongolea (cu a lor „Domnișoară Pogany”). Pentru „Coloana infinitului” și „Pasărea în văzduh”, Alina Buda, Noemi Rusu și Ana-Maria Tașnadi au luat premiul II (și câte 300.000), iar Bako Anamaria (cu „Autoportret”), Adrian Bere și Radu Popa (cu „Masa tăcerii” ) s-au clasat pe locul III (câștigând câte 250.000). Autorii celelalte opt lucrări (din 14) au obținut mențiuni (și câte 150.000), după cum ne-a asigurat prof. Daniela Ghiuro, coordonatorul concursului.
Momentul artistic ce a urmat a repetat la o altă scară momentul de miercuri, închinat mamei, în și de Ziua femeii. Manechinele școlii au readus în actualitate povestea „Fetița cu chibrituri” printr-o prezentare de modă (pusă în scenă de prof. Felicia Burcia), în care Ioana Foghiș (fetița) visează în timp ce se încălzește aprinzând chibrituri. Ea se vede pe rând în ipostazele de mireasă (precum Adela Caba), profesoară (ca Edina Simon), zâna morții (Adina Asproiu), țărăncuță (precum Bako Andrea, Gianina Man și Alina Buda) ori Barbie (ca și Carmen Gongolea).  
 
Schimbarea la față a clădirii…
 
Privind doar fațada clădirii, am putea greși estimându-i vârsta, pentru că, așa după cum arată acum, nimeni nu i-ar da o sută de ani. Și totuși…
„Funcționăm într-o clădire veche de  peste o sută de ani, proaspăt reabilitată (prin programul de reabilitare a școlilor din zona  Nord-Vest a țării), cu bani de la Banca Mondială. Lucrările au vizat opt săli de clasă, biblioteca, sala profesorală, sala de sport, grupurile sanitare și birourile. În toate sălile de clasă, au fost înlocuite dușumelele, rețeaua electrică și mobilierul, clădirea nemaifiind reparată capital de 25 de ani”, așa după cum ne-a declarat prof. Mihai Crețu, directorul colegiului.
În cuvântul rostit la adunarea festivă, însă, directorul a insistat pe dezvoltarea bazei materiale și pe rezultatele obținute de olimpicii școlii în decursul anilor (nu mai puțin de 22 de premii întâi pe țară), nominalizându-i pe actualii olimpici, cu rezultate excepționale și cu șanse la premii naționale.
 
Cinste și onoare
 
La adunarea festivă de joi, conducerea colegiului a fost onorată de prezența unor distinși invitați (viceprimarul Mihai Groza, cosilierii Ioan Bârsan și Florian Pantea, inspectorii școlari Ilie Crăciun și Daniel Negrean, președintele S.L.I. Bihor, prof. Ioan Þenț, directorul Arhivelor Statului, Mihai Apan, și prof. univ. dr. Cornel Durgheu, decanul Facultății de Arte Vizuale). Despre mentorul spiritual, decanul a vorbit câteva zeci de minute, parcurgând „drumul între naștere și moarte”, citând din analiști și critici, oprindu-se la complexul arhitectural de la Târgu-Jiu (apropo de Pasărea măiastră, s-a subliniat faptul că genialul sculptor a creat nu mai puțin de 27 de asemenea exemplare).
Viceprimarul a vorbit ca din carte, iar inspectorul școlar Ilie Crăciun, parafrazându-l pe Brâncuși. Cu toții s-au ridicat la înălțimea momentului.
Ziua de joi, și manifestările dedicate sărbătoririi patronului spiritual s-au încheiat cu o masă festivă în cinstea Zilei femeii, la care reprezentantele sexului frumos au fost felicitate și răsfățate…
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:22:51 Ora de vară a Europei de Est