Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecte transfrontaliere câștigate de municipalitate

Două proiecte cu Universitatea și Clinica din Debrecen

Proiecte transfrontaliere câștigate de municipalitate

În cursul acestei săptămâni Primăria Municipiului Oradea a primit înștiintarea oficială referitoare la selectarea pentru finanțare a două proiecte care au fost depuse în luna ianuarie 2012, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria.

Primul proiect câștigat se intitulează „Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanță a blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale” (Blocuri operatorii Spitalul Municipal „Gavril Curteanu”) – nr. înreg. HURO1101/036/2.4.1 - acronim JOR_DO, și are ca obiective: realizarea unui bloc operator în Oradea, achiziția de echipamente medicale pentru partenerul maghiar și diferite activități menite să faciliteze transferul de know-how în domeniul medical între Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” și Universitatea Debrecen. În ceea ce privește construcția blocului operator conform proiectului acesta se va compune din următoarele categorii de spații: spații medicale (sală operații ortopedie, trei săli operații generale), spații gospodărești, spații control și filtrare accese, spațiile tehnice pentru instalațiile aferente blocului operator.
Proiectul include amenajarea spațiilor (167.161 euro cu TVA) și dotarea lor cu echipamente medicale (1.416.103 euro cu TVA).
Partenerii proietului sunt Municipiul Oradea (lider de proiect) și Universitatea din Debrecen - Clinica din Debrecen, iar perioada de implementare este de 24 de luni, respectiv din  01.09.2012 până la 31.08.2014.
Buget (Euro cu TVA) – estimat
 
 
Fonduri nerambursabile
Contributie proprie
Total
Mun. Oradea
1.412.054,00
 
249.186,00
 
1.661.240,00
Clinica Debrecen
558.750,00
 
0,00
 
558.750,00
 
Total
1.970.804,00
249.186,00
2.219.990,00
 
 
 
 
 
Cel de-al doilea proiect câștigat are ca denumire: „Dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanță a blocurilor operatorii de la Spitalul Județean Bihor în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale” (Blocuri operatorii Spitalul Județean Bihor) nr. înreg. HURO1101/051/2.4.1 - acronim BHB_OR, având ca parteneri de asemenea Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Debrecen.
În cadrul proiectului se urmărește realizarea următoarelor obiective:
Realizarea Blocului Operator:
Reabilitarea spațiilor existente cu aducerea lor la standarde și normativele în vigoare, crearea fluxurilor pentru medici, personal bloc operator și al pacienților
Blocul operator va cuprinde:
1.sălile de operații, care vor avea - sală pregătire medici, spălător și pregătire instrumente, săli preoperator și postoperator pacient,
-sală operații urgențe
-sală operație chirurgie plastică și reparatorie
-sală neurochirurgie și oftalmologie
-sală chirurgie generală I și II
-sală operație ORL și BMF
-sală operații ortopedie
-completare cu echipamente sală operații cardio-vasculare
-filtre sanitare - vestiar negru cu grup sanitar pentru personal separat pe sexe
-filtre sanitare - vestiar alb pentru personal separat pe sexe
-încăperi pentru: rufe curate, rufe murdare, boxe curățenie, camere personal
2.Dotarea cu set neuronavigator a Universității Debrecen
3. Reabilitarea din punct de vedere constructiv va fi realizată în regim propriu
4. Crearea de protocoale comune în domeniul chirurgiei între Spitalul Județean Bihor și Clinica din Debrecen
5. Crearea unei secțiuni comune româno-maghiare în cadrul website-ului www.oradea.ro în care va fi prezentată evoluția proiectului
6. Organizarea a două intervenții chirurgicale cu echipe mixte româno-maghiare
Buget (Euro cu TVA)
 
 
Fonduri nerambursabile
Contributie proprie
Total
Mun. Oradea
1.326.252,99
 
163.918,91
 
1.490.171,90
Clinica Debrecen
544,750.00
 
0.00
 
544.750,00
 
Total
1.871.002,99
163.918,91
2.034.921,90
 
Perioada de implementare a proiectului este: 01.09.2012 – 31.08.2014.
În cursul acestei săptămâni vom primi și alte înștiințări oficiale referitoare la celelalte proiecte transfrontaliere câștigate de municipalitate, urmând a le comunica public. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:08:20 Ora de vară a Europei de Est