Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Legea 544/2001 - accesul la informația publică

Avocatul TV (4)

Legea 544/2001 - accesul la informația publică

Instituțiiile publice dau frâu liber informațiilor.
Din oficiu sau la cererea cetățeanului, instituțiile statului sunt obligate să informeze publicul cu privire la activitatea lor.

Instituțiile de stat, împinse de la spate de cererile personale ale cetățenilor, sunt obligate, conform Constituției, să ofere informațiile relavante cu privire la activitatea lor sau la angajații care deservesc publicul. Orice cetățean trebuie să aibă la dispoziție, din oficiu, informații cu privire la adrese, nume ale angajaților, orare de funcționare, bilanțuri contabile sau orice alte documente de acest fel.
Toate aceste date sunt updatate periodic, fiecare instituție având obligația de a prezenta din oficiu prețioasele informații - totul trebuie menținut proaspăt, nealterat și gata de folosire la cererea cetățeanului.
Adoptarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de ordin public a creat premisele pentru ca cetățeanul să beneficieze de transparența instituțiilor publice, implicit de informațiile gestionate sau produse de către acestea, inclusiv și de către regiile autonome.
10 ani de acces la informația publică
În cei 10 ani de existență, textul legii cu privire la accesul cetățenilor la informația publică nu a suferit prea multe modificări sau corecturi, mesajul său principal spunând că instituțiile sunt obligate să furnizeze două tipuri de informații: cele din oficiu și cele exprimate la cererea cetățenilor.
Dacă la capitolul „din oficiu” autoritățile sunt darnice în privința informațiilor, fiind mai mult decât interesate să aloce spațiu pe site-urile oficiale, în Monitorul Oficial sau în mijloacele de informare în masă, atunci când se pune problema să scotocească în arhivele bine păstrate, securizate și deloc încântate de deranj din partea cetățeanului, lucrurile se mai schimbă.
Trebuie știut că, fără să completeze vreo cerere specifică, fiecare cetățean poate beneficia de informațiile oferite din oficiu de către autorități, aici încadrându-se actele normative care reglementează organizarea și funcționarea instituției, structura organizatorică, numele persoanelor din conducerea unității sau sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil. Toate aceste informații ar trebui să fie oferite pe tavă cetățeanului, acesta fiind invitat să aleagă din buchetul informativ ce are nevoie.
Ai chef de informare? Trimite cererea!
Raportându-ne la informațiile dezvăluite la cerere, excepție făcând secretele de stat sau de serviciu, de precizat este faptul că cererea înaintată de către solicitant, fie ea scrisă sau verbală, nu trebuie motivată ca la școală.
Practic, dacă te-ai trezit de dimineață cu chef de informare, poți să te adresezi fără grijă instituției cu pricina fără să oferi nicio explicație. Solicitarea ta va fi evidențiată într-un registru special, iar dacă informația cerută este exceptată de la liberul acces sau nu este disponibilă în instituția respectivă, obligația autorităților este ca în termen de 5 zile să îți comunice și să îți motiveze de ce nu ai putut să intri în posesia informațiilor dorite. Dacă totul este în regulă și informația se dovedește a fi publică și poate fi comunicată, atunci în 10 zile ar trebui să poți beneficia de ea.
Statul nu are voie să perceapă taxe pentru furnizarea acestor informații, însă poate emite pretenții în ceea ce privește contravaloarea serviciului de copiere a documentelor.
Dacă accesul la informația publică începe să devină mai anevoios sau chiar interzis, fără a fi oferite prea multe explicații sau motivații pertinente, atunci ai tot dreptul de a redacta o reclamație administrativă, unde vei înșirui succint de ce te-ai simțit lezat în procesul de informare publică.
Lucrurile pot merge chiar mai departe și ești liber să acționezi și în instanță autoritatea/instituția publică având și opțiunea de a-i solicita acesteia despăgubiri.
Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Georgiana Ștefănescu, alături de invitatul său, Septimius Pârvu, discută pe larg despre accesul la informația publică.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 04:35:40 Ora de vară a Europei de Est