Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

În acest weekend la ERA Shopping Park

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

Vineri (31 august 2012), în parcarea de la ERA Park a debutat cea de-a IV-a ediție a Târgului Agro Bihor – Târgul Fermierilor Bihoreni.

La deschiderea oficială a târgului, au participat: prefectul Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel Popa, vicepreședintele C.J. Bihor, dl Ioan Mang, secretarul Primăriei Oradea, dl Ionel Vila și Ștefan Marius Francisc, președintele Camerei Agricole. Distinsele oficialități și-au făcut apariția în fața scenei într-un mod inedit, în calești luxoase, trase de cai de rasă, atelaje pe care le-am mai văzut doar la concursurile de atelaje.
Invitați pe scenă, fiecare au răspuns întrebărilor adresate de Victor Mihalcea, „starostele” târgului. E ingrată și grea munca în agricultură, o recunosc cu toții, cu fiecare guvern care apare, țăranul, agricultorul român tot așteaptă să răsară soarele și în gospodăria sa...
În raidul pe care l-am făcut printre producători și comercianți, am întâlnit și tineri producători plini de speranțe, care vin pentru prima oară la târg. E cazul familiei Radu Popovici, orădean cu pământ și proprietate la Făncica. „Toți trei am veni astăzi la târg, cu struguri de vin și de masă, cu porumb zaharat și cu speranțe mari”, ne-a spus Radu Popovici.
Dl Popa Nicolae deține 9,5 hectare cu măr la Homorog, comuna Mădăras, iar din cele 10-12 soiri a adus la târg doar Prima și Gala, două soiuri căutate, deși nu sunt mari, dar a promis că la anul va aduce mere mari. Nici dl Popa nu a venit singur la târg, ci însoțit de Amalia, nepoata, și fiul Mirel, care se simt ca „acasă”, chiar dacă Oradea nu e Vălani de Pomezeu.
Dna Vaida Mariana din Finiș a adus vinete, ardei, gogoșari și fasole. Fasolea a avut mare căutare și s-a epuizat. Vecina de alături, dna Benedek Katalin din Grădinari, Tărcaia, a adus roșii și ardei. Dna Dobai Ana din Nojorid avea expusă brânză telemea, iar dl Micloș Petre reprezenta Asociația Humanitas Pro Vita din Hunedoara. „Vă rog să gustați brânză maturată de vacă „Sambrunia”, așa ceva cred că nu ați mai mâncat, nu e mucegăită. E un produs unic românesc, un produs natural ecologic”, ne-a explicat dl Micloș. Dl Budar Laslo vine la târg din Buduslău, pentru a treia oară, cu ceapă, vinete, ardei și roșii. Alături admirăm pepenii verzi și pepenii galbeni care îți trag cu ochiul, marfă de marcă din Avram Iancu (Bihor) adusă de dna Magda Marioara Dana. Pe dl Ioan Oros din Oradea l-am mai întâlnit și pe la alte târguri și expoziții. E un împătimit apicultor și pasionat, până la „urechi”, de arta fotografică, un „microb” care i s-a cuibărit la suflet din tinerețe. Dl Oros e omniprezent la târgul fermierilor, de la prima ediție. „Am aici expuse vreo opt sortimente de produse apicole, miere de salcâm, polen, fagure, tinctură de propolis, fructe exotice combinate cu miere de salcâm.
Dl Chișe Florian din Tulca are pălincă veritabilă, marcă înregistrată la OSIM, „brand românesc – pălincă tradițională „Trămuța”, care vine de la porecla noastră din sat, ni se spune a Trami. Din 2003, sunt autorizat, cu licență de fabricație și atestat cu acest produs tradițional”. Nici dl Florian nu era singur la târg, ci cu nepoata Selina și fiul Ciprian, elev la C.N. „Iosif Vulcan”. „Priviți aici: sunt invitat la târgul „Meșteșug și tradiție”, la Muzeul Þăranului Român din București, în 8-9 septembrie. Pe lângă plinca noastră tradițională vom participa și cu plăcinta bihorenilor, cu ciolan și bograci la secțiunea „Mâncare povestită”, ne-a mai spus interlocutorul nostru.
Dacă sunteți curioși sau nu, merită o ieșire la Târgul Fermierilor Bihoreni; seara, pe scenă, vor urca artiști de artiști, care vă vor încânta auzul cu cântece din folclorul nostru tradițional, iar dănțăușii vă vor aprinde călcâile.
Aruncând o privire și dincolo de „gard”, în sectorul mașinilor agricole și animalelor, am fost plăcut impresionați de ceea ce am văzut: mașini și utilaje agricole de ultimă generație, cum le place unora să spună, românești și străine, îngrășăminte, pesticide, semințe și accesorii pentru legumicultură de la S.C. Glissando. Meseriașii sunt meseriași, dar și buni comercianți... de la portar la director, vorba aceea. Firma din Timișoara are trei magazine de prezentare și chiar depozit în Episcopia Bihor, Salonta și Valea lui Mihai. La unul din standuri i-am cunoscut pe patru dintre reprezentanții firmei: directorul Corneliu Mocanu, ing. Ana-Maria Șuteu, Lencso Iosif și Martin Mihai.
Dragi orădeni și bihoreni, târgul vă așteaptă cu de toate, îndrăzniți! (Ovidiu DAN)
 Programul târgului
Vineri, 31 august
*ora 11.00 - Deschiderea oficială a târgului
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Crișana”
Sâmbătă, 1 septembrie
*ora 11.00: Demonstrație în câmp cu mașini agricole
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Nuntașii Bihorului” și Monica Blaga
Duminică, 2 septembrie 
*ora 11.00 - Concurs de atelaje cu cai
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Bărdăuța” și Ansamblul „Þara Crișurilor”.
P.S. Pentru mai multe poze (104 poze), accesați Galeria foto: Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 00:10:56 Ora de vară a Europei de Est