Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

În acest weekend la ERA Shopping Park

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

Vineri (31 august 2012), în parcarea de la ERA Park a debutat cea de-a IV-a ediție a Târgului Agro Bihor – Târgul Fermierilor Bihoreni.

La deschiderea oficială a târgului, au participat: prefectul Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel Popa, vicepreședintele C.J. Bihor, dl Ioan Mang, secretarul Primăriei Oradea, dl Ionel Vila și Ștefan Marius Francisc, președintele Camerei Agricole. Distinsele oficialități și-au făcut apariția în fața scenei într-un mod inedit, în calești luxoase, trase de cai de rasă, atelaje pe care le-am mai văzut doar la concursurile de atelaje.
Invitați pe scenă, fiecare au răspuns întrebărilor adresate de Victor Mihalcea, „starostele” târgului. E ingrată și grea munca în agricultură, o recunosc cu toții, cu fiecare guvern care apare, țăranul, agricultorul român tot așteaptă să răsară soarele și în gospodăria sa...
În raidul pe care l-am făcut printre producători și comercianți, am întâlnit și tineri producători plini de speranțe, care vin pentru prima oară la târg. E cazul familiei Radu Popovici, orădean cu pământ și proprietate la Făncica. „Toți trei am veni astăzi la târg, cu struguri de vin și de masă, cu porumb zaharat și cu speranțe mari”, ne-a spus Radu Popovici.
Dl Popa Nicolae deține 9,5 hectare cu măr la Homorog, comuna Mădăras, iar din cele 10-12 soiri a adus la târg doar Prima și Gala, două soiuri căutate, deși nu sunt mari, dar a promis că la anul va aduce mere mari. Nici dl Popa nu a venit singur la târg, ci însoțit de Amalia, nepoata, și fiul Mirel, care se simt ca „acasă”, chiar dacă Oradea nu e Vălani de Pomezeu.
Dna Vaida Mariana din Finiș a adus vinete, ardei, gogoșari și fasole. Fasolea a avut mare căutare și s-a epuizat. Vecina de alături, dna Benedek Katalin din Grădinari, Tărcaia, a adus roșii și ardei. Dna Dobai Ana din Nojorid avea expusă brânză telemea, iar dl Micloș Petre reprezenta Asociația Humanitas Pro Vita din Hunedoara. „Vă rog să gustați brânză maturată de vacă „Sambrunia”, așa ceva cred că nu ați mai mâncat, nu e mucegăită. E un produs unic românesc, un produs natural ecologic”, ne-a explicat dl Micloș. Dl Budar Laslo vine la târg din Buduslău, pentru a treia oară, cu ceapă, vinete, ardei și roșii. Alături admirăm pepenii verzi și pepenii galbeni care îți trag cu ochiul, marfă de marcă din Avram Iancu (Bihor) adusă de dna Magda Marioara Dana. Pe dl Ioan Oros din Oradea l-am mai întâlnit și pe la alte târguri și expoziții. E un împătimit apicultor și pasionat, până la „urechi”, de arta fotografică, un „microb” care i s-a cuibărit la suflet din tinerețe. Dl Oros e omniprezent la târgul fermierilor, de la prima ediție. „Am aici expuse vreo opt sortimente de produse apicole, miere de salcâm, polen, fagure, tinctură de propolis, fructe exotice combinate cu miere de salcâm.
Dl Chișe Florian din Tulca are pălincă veritabilă, marcă înregistrată la OSIM, „brand românesc – pălincă tradițională „Trămuța”, care vine de la porecla noastră din sat, ni se spune a Trami. Din 2003, sunt autorizat, cu licență de fabricație și atestat cu acest produs tradițional”. Nici dl Florian nu era singur la târg, ci cu nepoata Selina și fiul Ciprian, elev la C.N. „Iosif Vulcan”. „Priviți aici: sunt invitat la târgul „Meșteșug și tradiție”, la Muzeul Þăranului Român din București, în 8-9 septembrie. Pe lângă plinca noastră tradițională vom participa și cu plăcinta bihorenilor, cu ciolan și bograci la secțiunea „Mâncare povestită”, ne-a mai spus interlocutorul nostru.
Dacă sunteți curioși sau nu, merită o ieșire la Târgul Fermierilor Bihoreni; seara, pe scenă, vor urca artiști de artiști, care vă vor încânta auzul cu cântece din folclorul nostru tradițional, iar dănțăușii vă vor aprinde călcâile.
Aruncând o privire și dincolo de „gard”, în sectorul mașinilor agricole și animalelor, am fost plăcut impresionați de ceea ce am văzut: mașini și utilaje agricole de ultimă generație, cum le place unora să spună, românești și străine, îngrășăminte, pesticide, semințe și accesorii pentru legumicultură de la S.C. Glissando. Meseriașii sunt meseriași, dar și buni comercianți... de la portar la director, vorba aceea. Firma din Timișoara are trei magazine de prezentare și chiar depozit în Episcopia Bihor, Salonta și Valea lui Mihai. La unul din standuri i-am cunoscut pe patru dintre reprezentanții firmei: directorul Corneliu Mocanu, ing. Ana-Maria Șuteu, Lencso Iosif și Martin Mihai.
Dragi orădeni și bihoreni, târgul vă așteaptă cu de toate, îndrăzniți! (Ovidiu DAN)
 Programul târgului
Vineri, 31 august
*ora 11.00 - Deschiderea oficială a târgului
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Crișana”
Sâmbătă, 1 septembrie
*ora 11.00: Demonstrație în câmp cu mașini agricole
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Nuntașii Bihorului” și Monica Blaga
Duminică, 2 septembrie 
*ora 11.00 - Concurs de atelaje cu cai
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Bărdăuța” și Ansamblul „Þara Crișurilor”.
P.S. Pentru mai multe poze (104 poze), accesați Galeria foto: Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 martie 2020