Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

În acest weekend la ERA Shopping Park

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

Vineri (31 august 2012), în parcarea de la ERA Park a debutat cea de-a IV-a ediție a Târgului Agro Bihor – Târgul Fermierilor Bihoreni.

La deschiderea oficială a târgului, au participat: prefectul Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel Popa, vicepreședintele C.J. Bihor, dl Ioan Mang, secretarul Primăriei Oradea, dl Ionel Vila și Ștefan Marius Francisc, președintele Camerei Agricole. Distinsele oficialități și-au făcut apariția în fața scenei într-un mod inedit, în calești luxoase, trase de cai de rasă, atelaje pe care le-am mai văzut doar la concursurile de atelaje.
Invitați pe scenă, fiecare au răspuns întrebărilor adresate de Victor Mihalcea, „starostele” târgului. E ingrată și grea munca în agricultură, o recunosc cu toții, cu fiecare guvern care apare, țăranul, agricultorul român tot așteaptă să răsară soarele și în gospodăria sa...
În raidul pe care l-am făcut printre producători și comercianți, am întâlnit și tineri producători plini de speranțe, care vin pentru prima oară la târg. E cazul familiei Radu Popovici, orădean cu pământ și proprietate la Făncica. „Toți trei am veni astăzi la târg, cu struguri de vin și de masă, cu porumb zaharat și cu speranțe mari”, ne-a spus Radu Popovici.
Dl Popa Nicolae deține 9,5 hectare cu măr la Homorog, comuna Mădăras, iar din cele 10-12 soiri a adus la târg doar Prima și Gala, două soiuri căutate, deși nu sunt mari, dar a promis că la anul va aduce mere mari. Nici dl Popa nu a venit singur la târg, ci însoțit de Amalia, nepoata, și fiul Mirel, care se simt ca „acasă”, chiar dacă Oradea nu e Vălani de Pomezeu.
Dna Vaida Mariana din Finiș a adus vinete, ardei, gogoșari și fasole. Fasolea a avut mare căutare și s-a epuizat. Vecina de alături, dna Benedek Katalin din Grădinari, Tărcaia, a adus roșii și ardei. Dna Dobai Ana din Nojorid avea expusă brânză telemea, iar dl Micloș Petre reprezenta Asociația Humanitas Pro Vita din Hunedoara. „Vă rog să gustați brânză maturată de vacă „Sambrunia”, așa ceva cred că nu ați mai mâncat, nu e mucegăită. E un produs unic românesc, un produs natural ecologic”, ne-a explicat dl Micloș. Dl Budar Laslo vine la târg din Buduslău, pentru a treia oară, cu ceapă, vinete, ardei și roșii. Alături admirăm pepenii verzi și pepenii galbeni care îți trag cu ochiul, marfă de marcă din Avram Iancu (Bihor) adusă de dna Magda Marioara Dana. Pe dl Ioan Oros din Oradea l-am mai întâlnit și pe la alte târguri și expoziții. E un împătimit apicultor și pasionat, până la „urechi”, de arta fotografică, un „microb” care i s-a cuibărit la suflet din tinerețe. Dl Oros e omniprezent la târgul fermierilor, de la prima ediție. „Am aici expuse vreo opt sortimente de produse apicole, miere de salcâm, polen, fagure, tinctură de propolis, fructe exotice combinate cu miere de salcâm.
Dl Chișe Florian din Tulca are pălincă veritabilă, marcă înregistrată la OSIM, „brand românesc – pălincă tradițională „Trămuța”, care vine de la porecla noastră din sat, ni se spune a Trami. Din 2003, sunt autorizat, cu licență de fabricație și atestat cu acest produs tradițional”. Nici dl Florian nu era singur la târg, ci cu nepoata Selina și fiul Ciprian, elev la C.N. „Iosif Vulcan”. „Priviți aici: sunt invitat la târgul „Meșteșug și tradiție”, la Muzeul Þăranului Român din București, în 8-9 septembrie. Pe lângă plinca noastră tradițională vom participa și cu plăcinta bihorenilor, cu ciolan și bograci la secțiunea „Mâncare povestită”, ne-a mai spus interlocutorul nostru.
Dacă sunteți curioși sau nu, merită o ieșire la Târgul Fermierilor Bihoreni; seara, pe scenă, vor urca artiști de artiști, care vă vor încânta auzul cu cântece din folclorul nostru tradițional, iar dănțăușii vă vor aprinde călcâile.
Aruncând o privire și dincolo de „gard”, în sectorul mașinilor agricole și animalelor, am fost plăcut impresionați de ceea ce am văzut: mașini și utilaje agricole de ultimă generație, cum le place unora să spună, românești și străine, îngrășăminte, pesticide, semințe și accesorii pentru legumicultură de la S.C. Glissando. Meseriașii sunt meseriași, dar și buni comercianți... de la portar la director, vorba aceea. Firma din Timișoara are trei magazine de prezentare și chiar depozit în Episcopia Bihor, Salonta și Valea lui Mihai. La unul din standuri i-am cunoscut pe patru dintre reprezentanții firmei: directorul Corneliu Mocanu, ing. Ana-Maria Șuteu, Lencso Iosif și Martin Mihai.
Dragi orădeni și bihoreni, târgul vă așteaptă cu de toate, îndrăzniți! (Ovidiu DAN)
 Programul târgului
Vineri, 31 august
*ora 11.00 - Deschiderea oficială a târgului
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Crișana”
Sâmbătă, 1 septembrie
*ora 11.00: Demonstrație în câmp cu mașini agricole
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Nuntașii Bihorului” și Monica Blaga
Duminică, 2 septembrie 
*ora 11.00 - Concurs de atelaje cu cai
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Bărdăuța” și Ansamblul „Þara Crișurilor”.
P.S. Pentru mai multe poze (104 poze), accesați Galeria foto: Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:36 Ora de vară a Europei de Est