Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alte proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oradea

Promovarea turismului, dezvoltare de habitate

Alte proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oradea

Primăria Municipiului Oradea a primit înștiințarea oficială cu privire la faptul că, după cele două proiecte privind dotarea cu echipamente medicale a blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal și Spitalul Județean Bihor, au fost selectate spre finanțare și alte proiecte care vizează dezvoltarea municipiului.

Aceste proiecte au fost depuse în luna ianuarie 2012, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria.
Unul dintre proiectele câștigate se intitulează Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităților evreiești din Oradea – Debrecen”, și are ca obiective reîntroducerea sinagogii Zion – un monument arhitectural cu o deosebită valoare artistică și simbolistică a orașului Oradea și a Sinagogii din Debrecen în circuitul turistic. Totodată, se are în vedere și atribuirea unei funcții noi Sinagogii Zion, compatibilă cu cea de a salva și de a reda comunității un obiectiv arhitectural deosebit de important pentru cultura locală orădeană și regională.
Partenerii proietului sunt Municipiul Oradea (lider de proiect) și Comunitatea evreilor din Debrecen, iar perioada de implementare este de 18 de luni.
Bugetul total al proiectului este de 1.892.150,02 euro din care municipiului Oradea îi revine suma de 1.565.852,02  euro, iar comunității evreilor din Debrecen îi revine suma de 326.298 euro. Fondurile europene obținute sunt în valoare de 1.414.284 euro. 
Un alt proiect câștigat are ca denumire: „Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană și specii de arbori protejați pe Dealul  Ciuperca – Oradea și în Korosszegapati – Hajdu - Bihar”, acronim CBC NATURAL- HAB.
În cadrul proiectului se urmărește realizarea următoarelor obiective:
*Ameliorarea terenului, stabilizarea versantului și reducerea riscului de alunecare de teren pe dealul Ciuperca
*Protejarea florei locale a celor două regiuni menționate.
Durata proiectului este de 20 de luni, partenerii proiectului fiind Primăria Municipiului Oradea și Autoguvernarea Minorității Române din Korosszegapati (Ungaria).
Valoarea totală a investiției este de 1.942.304,41 euro, din care contribuția proprie a municipalității este de 987.253 euro, finanțarea nerambursabilă este de 735.000 euro, iar contribuția Autoguvernării Române din Korosszegapati este de 220.051,41 euro.
Celelalte proiecte câștigate pe această axă sunt „Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru Educație Antreprenorială în municipiul Debrecen” și proiectul: „Decongestionarea traficului rutier și îmbunătățirea mobilității populației pe coridorul de legătură Oradea – Biharkeresztes”.
În timp ce  proiectul „Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru Educație Antreprenorială în municipiul Debrecen” are ca partener de proiect Camera de Comerț și Industrie Hajdu - Bihar, în realizarea celuilalt proiect administrația orădeană a primit finanțare împreună cu Primăria orașului Biharkeresztes.
În cadrul proiectului „Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru Educație Antreprenorială în municipiul Debrecen” se urmărește susținerea mediului de afaceri din cele două localități, creșterea calității serviciilor comerciale și economice în regiunea Bihor – Hajdu - Bihar, creșterea gradului de funcționalitate a Centrului de afaceri pentru micii producători din euroregiune, construirea și dotarea construcției noi în care va funcționa Centrul de afaceri pentru micii producători Rogerius în piața  Rogerius și dezvoltarea Centrului de Educație Antreprenorială și Incubatorului de afaceri în Debrecen.
Valoarea totală a investiției este de 5.706.738 euro din care municipiului Oradea îi revine 4.704.139 euro, iar Camerei de Comerț și Industrie din Hajdu - Bihar 1.002.599 euro.
Proiectul „Decongestionarea traficului rutier și îmbunătățirea mobilității populației pe coridorul de legătură Oradea – Biharkeresztes” are ca obiective decongestionarea traficului rutier din municipiu, prin realizarea unui drum rapid de legătură  între cele două tronsoane ale drumului european E60 care delimitează municipiul Oradea. Prin acest proiect, în valoare de 13.097.409,15 euro din care valoarea fondurilor europene este de 5.949.018,33 euro, se dorește și îmbunătățirea condițiilor pentru dezvoltarea durabilă comună a zonei de cooperare Bihor – Hajdu - Bihar și facilitarea relațiilor comerciale și economice în euroregiunea Bihor – Hajdu - Bihar și promovarea dezvoltării infrastructurii de transport transfrontalier.
Ambele investiții au ca durată 2 ani. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:27:56 Ora de vară a Europei de Est