Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tradiții și obiceiuri de iarnă

Sara Crăciunului nost’ la Școala “Dacia”

Tradiții și obiceiuri de iarnă

Învățătoarea Lucia Leț de la Școala cu clasele I-VIII “Dacia” din Oradea e de părere că “cine vrea să cunoască sufletul românului este invitat să intre în casa lui.” Învățătoarea și elevii săi (din clasa a II-a E) ne-au invitat joi (20 decembrie), în sala de sport, la o seară autentic bihoreană de Crăciun, cu un obicei neoș de pe Valea Crișului Repede, din Luncșoara, comuna Aușeu.

Un obicei de Crăciun din Luncșoara
“Suntem un popor  bogat spiritual. Multe tradiții și obiceiuri de o rară frumusețe și o deosebită valoare spirituală sunt concentrate în jurul celor două mari sărbători de iarnă: Crăciunul și Anul Nou. Astă-seară, ne-am propus să prezentăm un obicei de Crăciun de pe Valea Crișului Repede, pe care l-am cules, filmat și înregistrat în satul Lunșoara”, ne-a declarat înv. Lucia Leț.  
“Această serbare, intitulată “Tradiții și obiceiuri de iarnă”, s-a născut la un concurs de idei la care au participat membrii Consiliului elevilor, ne-a spus consilierul educativ, Claudia Trifa, psihologul școlii. Mi s-a părut oportună organizarea unei serbări cu această tematică, în speranța de a ajunge mai aproape de rădăcinile spirituale românești care ne definesc ca entitate națională și care reprezintă certificatul nostru de naștere. Colinda este o reflectare a sufletului românesc, de existență perenă în spațiul mioritic în care ne-am format ca națiune”. “Prin colindă, devenim și noi vestitori ai Nașterii Domnului Iisus și mărturisim lumii că Dumnezeu se coboară în lume, ca lumea să se urce la El”, adaugă învățătoarea clasei a II-a E.
La final, dansatorii claselor a II-a D și F (înv. Maria Floruț și Gabriela Negruț) au prezentat un buchet de dansuri populare din aceeași zonă, pe ritmurile dictate de taragotul dlui prof. Marius Marcu, iar gimnastele clasei a II-a G (înv.Teodora Sâncelean) au excelat într-un număr de gimnastică ritmică cu cercuri. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: Tradiții și obiceiuri de iarnă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019