Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La „Oltea Doamna”, sălile de clasă încep să înflorească

Se împart manualele, elevii au ieșit pe baricade

La „Oltea Doamna”, sălile de clasă încep să înflorească

La Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, toate motoarele s-au pus în funcțiune. În sălile de clasă, pe coridoare, în curtea școlii, la bibliotecă, în sala profesorală, peste tot e activitate febrilă.

Dl director Mircea Mitran fiind prins cu problemele organizatorice, pornim într-un raid prin școală însoțiți de dl Adorian Săbăduș, administratorul școlii. În clasele a II-a B, I E, a II-a D, doamnele învățătoare sunt în săli; doamna Doina Sabău a început să împartă manualele, Daniela Dohotariu e deja emoționată la gândul că 25 de luminițe se vor ivi curând în sala de clasă, pentru a deprinde tainele citit-scrisului, Luciana Morlocan se arată încântată de starea manualelor primite. „Am primit manuale frumoase, bine îngrijite!” În a II-a A, la Cristiana Vidican în clasă, băncile au o configurație aparte, iar femeia de serviciu e în misiune. Băncile arată impecabil. „Din această vară, avem mobilier nou în cinci săli, ține să ne informeze dl administrator, într-o sală de la gimnaziu, în două săli de la ciclul primar, iar în cele două clase pregătitoare avem mobilier special”. Pe unul dintre coridoare, la etaj, aveam să întâlnim doi elevi, pe Sebastian Creț și Eugen Dițiu, din a VIII-a D, care au venit să-i dea o mână de ajutor doamnei profesor Claudia Zbârcea, dirigintele clasei, în laboratorul de biologie, noua lor sală de clasă. Alături, în laboratorul de chimie, am găsit-o pe doamna profesor Mariana Mocan, care nu se aștepta să o pozăm. Coborând în curte pentru a ajunge în celălalt corp de clădirea, dăm cu ochii de multipla „campioană” Diana Musca, din a IV-a C, despre care ne-a tot vorbit doamna învățătoare Rodica Foltuț.
„Diana, ești chiar atât de grozavă pe cât ni te-a descris doamna învățătoare? Ia spune repede câte medalii deții în palmares? Începe să numere, ajutată de mămica, doamna profesor de matematică Florina Musca... „Vreo 17”, vine răspunsul. „Plus cupa de excelență în educație, primită doar de 20 de copii din țară”, adaugă doamna învățătoare.
-Pe unde ți-ai petrecut vacanța?
-La mare, în Deltă, la munte, la Boga și la Padiș, dar m-am și antrenat la dans cu doamna Maris Pușcov. „S-a mai antrenat și la matematică”, ține să completeze mămica.
Trecând pe la bibliotecă, aveam să găsim o mulțime de profesori care au venit să preia manualele: Teședan Dana, Bocoi Liliana (noul director adjunct), Claudia Zbârcea, cu cei doi elevi, dar și alții care au sosit între timp, Mariana Mocan, Crăciun Scumpa, Juhasz Elisabeta, Iosa Ana... Pe alți profesori și pe domnul director i-am surprins în sala profesorală. Pe terenul de sport, antrenorii Călin Pop și Botos Roland conduceau primele antrenamente cu baschetbaliștii din clasele a III-a și a IV-a.
Domnul director Mircea Mitran era încântat de activitatea febrilă din școală. „Deci, ați văzut realitatea din școala noastră. Dacă vă povesteam eu despre tot ce se întâmplă, poate credeați că exagerez”.
-Cu ce efective porniți la drum în noul an școlar?
-Cu vreo 980 de elevi, 60 de învățători și profesori, cu 15 clase la gimnaziu și 23 la ciclul primar, cu cinci cadre noi, între care Popazov Larisa și Ciuciu Alina, profesoarele de la clasele pregătitoare. Dar să nu uităm că mai avem patru grădinițe arondate (grădinițele nr. 10, 16, 23 și 47), cu un efectiv de vreo 350 de copii și 17 educatoare...”
Așadar, aceasta este atmosfera și situația la „Oltea Doamna”! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Oltea Doamna”, sălile de clasă încep să înflorească.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:45:53 Ora de vară a Europei de Est