Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Vin de bunăvoie la reîmprospătarea cunoștințelor”

Tradiția bunelor rânduieli la Școala Gimnazială „Dacia”

„Vin de bunăvoie la reîmprospătarea cunoștințelor”

Vineri (7 septembrie 2012), la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea, am dat cu ochii de copii chiar în fața școlii, în holul de la intrare, dar și în unele săli de clasă.

„Dacă veneați mai devreme, ne găseați în clasă. Elevii mei sunt cei pe care i-ați văzut în fața școlii. Acum pleacă acasă. Toată săptămâna au fost prezenți la recapitulări. Vin de bunăvoie la reîmprospătarea cunoștințelor. Fiind absolvenți de clasa a IV-a, ne-am propus să recapitulăm materia la matematică și gramatică. Zicem noi că este un bun obicei încetățenit în școala noastră. S-ar putea ca în clasa a IV-a D, la doamna Costin Maria, să-i mai găsiți în sala de clasă”, ne spune doamna profesor Florica Hava, pe care am găsit-o în hol, ieșise să-și petreacă elevii.
Tot în hol, am dat de Giulia Romocsa din clasa a V-a, eleva dnei profesor Meda Horjan, pe care am admirat-o mai zilele trecute pe scena Festivalului „Suflet de stea”. Acum Giulia își mângâia frumusețea de cățelușă pe care o ținea în brațe, pe Bella (care are doar 3 luni). Alături, lângă geam, așteptau doi frați, Anastasia și Andrei Șaguna. „O așteptăm pe mami să vină de la domnul director, ne-a explicat Anastasia. Eu merg în clasa a V-a și vreau să mă fac artistă, de aceea mă transfer la Liceul de Artă; doresc să învăț să cânt la flaut. Andrei, fratele meu, e în clasa a IV-a”.
Pe coridorul din dreapta, doamna profesor Lia Popovici ne întâmpină cu găleata plină cu apă. E semn bun: ne va merge bine! O lăsăm să-și ducă apa în clasă și intrăm în a IV-a B, unde o găsim pe Bia și pe doamna învățătoare prof. Diana Zlibuț. Bianca Rada Petruț ținea în mâini un desen și o diplomă. „Îmi pare rău că trebuie să vă dau o veste proastă, ne întâmpină doamna învățătoare. Bianca ne va părăsi cât de curând. Pleacă cu părinții în Statele Unite ale Americii. I-am dat să-și ducă acasă premiul I pe care l-a câștigat cu acest desen la cea de-a II-a ediție a concursului național de creație „Culorile copilăriei”, derulat în cadrul proiectului național „Dulce Românie, suflet românesc”.
În sala clasei a II-a E, doamna învățătoare prof. Aurelia Popovici își făcea ordine, selecție printre planșe, materiale și desene, ordonându-le pe categorii. Cam aceleași preocupări le aveau și doamnele învățătoare Cheregi Felicia (din a II-a B), Fabian Simona (a IV-a A) și Feier Aurora (a IV-a C). „Îmi selectez materialul. Având clasa a IV-a acum, pregătesc hărțile; în a IV-a avem două materii noi, istorie și geografie, iar aceste planșe ne vor fi de un real folos”, ne explică doamna Aurora Feier, prezentându-ne planșe și ilustrații cu Decebal și Burebista...
„Suntem o clasă de olimpici și vedete”
Intrând în sala clasei a IV-a D (D de la „deștept”, vorba doamnei învățătoare prof. Maria Costin), suntem avertizați din start: „Suntem o clasă de olimpici și vedete, ne-o spune verde în față doamna învățătoare. Olimpicii sunt în clasă, vedetele, pe stadion!”
Elevii clasei a IV-a D erau în bănci și se luptau cu matematica: Andrei Vlad și Marius Bubui sunt cei mai tari, dar nici ceilalți nu se lasă: Iulia Pop, Maria Albu, Alex Sabău (locul I la Lumina Math), Darian Tirla, Alexandru Lascu, Daria Ardelean, Alisa Leucuța, Andra Cloștorfeanu – liderul clasei, Carina Cîmpianu – campioană națională la înot, Alexia Tonț și Alexandra Fetea. „Ieri am avut și mai mulți în clasă. Vin de bunăvoie la pregătiri. Le-am spus la sfârșitul clasei a IV-a să vină să recapitulăm la matematică și gramatică, iar acum mă bucur să-i văd preocupați de a-și aminti ceea ce au învățat în a IV-a. Ceilalți sunt la fotbal și la polo: Silaghi Ray, Reti-Gheți Flaviu, Mureșan Paul și Chiș Alexandru sunt la fotbal; ei joacă la F.C. Bihor; Vilciuc David și Marius Budurean fac polo...
V-am avertizat din start că aveți de a face cu o clasă de olimpici și vedete. Acești copii au obținut circa 100 de premii naționale, dar nu numai la matematică. Teodora Poșta e printre cei mai buni din școală la limba română, la evaluarea națională, la barajul pe țară, a câștigat un aparat foto; foarte bune la română sunt și Adriana Boroș și Julia Pop. La fel de bine mă pot mândri și cu foștii mei elevi care în acest an au absolvit clasa a VIII-a D: Victor Balaj, Carina Pere și Alex Mărculescu au luat 10 la mate, iar Maria Ungur – 10 la română; în plus, Maria Ungur și Carina Pere au absolvit gimnaziul cu media generală 10”.
„Începem anul școlar cu o inaugurare”
Ultimul cuvânt în cadrul reportajului de față îl are directorul școlii, dl prof. dr. Florian Hava.
-Dle director, cu ce noutăți veniți la început de nou an școlar, după cel „vechi”, încheiat cu succes, gândindu-ne la cele 1.497 de premii și mențiuni?
-După un asemenea bilanț strălucitor, nu pot fi decât optimist. Am încredere deplină în forța și puterea colectivului de cadre didactice și elevi că și în acest an școlar suntem în stare de aceleași performanțe notabile.
Cât privește capitolul noutăți, nu putem să nu confirmăm, pentru că și în vară s-a muncit. Au continuat lucrările la noua sală de sport, iar inaugurarea o așteptăm chiar în prima zi de școală. Tot în vară s-a făcut licitația pentru reabilitarea clădirii, în cadrul unui proiect în parteneriat cu Primăria Oradea, pentru refacerea canalizării, schimbarea pardoselii și a instalației electrice; amenajarea unui parc de joacă în curtea laterală, spre muzeu, unde se lucrează deja, iar parcul începe să prindă contur.
În plan didactic, noutățile țin de cele trei clase pregătitoare, cu trei cadre noi: Amalia Ciorba, Liliana Alexandra Luțaș și Gheorghina Letiția Buzlea. Pentru aceste clase am achiziționat mobilier special, compus din măsuțe și scaune care pot fi reglate în funcție de copil. Și tot o noutate a acestui an școlar ar fi cele patru unități de învățământ preșcolar care ne-au fost arondate, grădinițele nr. 5, 9, 12 și 43, cu un efectiv de circa 200 de copii și 18 educatoare.
Revenind la ceea ce spuneam la începutul discuției noastre, succesul repurtat de acest colectiv minunat de dascăli și elevi nu poate să nu nască noi izbânzi, de care să ne bucurăm și în acest an școlar”. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Vin de bunăvoie la reîmprospătarea cunoștințelor”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:10:31 Ora de vară a Europei de Est