Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria demarează lucrările de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru

Lucrările încep săptămâna viitoare

Primăria demarează lucrările de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi, 10 septembrie 2012, o conferință de presă în care a prezentat stadiul de implementare a proiectului privind Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru și iluminatul arhitectural al acestuia.

La conferință a mai participat șeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din Primăria Oradea, dl. Dumitru Sim, managerul proiectului - Anca Trifan, arhitectul Anemari Szabo, coordonatoarea tehnică Dorina Bolojan, dar și consilierul local Lucian Popa ca reprezentant al societăților comerciale care desfășoară activități în acest perimetru.
Săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare
„De săptămâna viitoare în Pasajul Vulturul Negru vor începe lucrări de reabilitare de mare anvergură, lucrări care sunt convins că vor aduce pasajului frumusețea de odinioară. Această clădire este un monument foarte important atât din punct de vedere turistic, arhitectonic, cât și economic, monument care a fost ales de orădeni să fie simbolul orașului nostru”, a spus viceprimarul Mircea Mălan în deschiderea conferinței.
„Pasajul Vulturul Negru este cea mai reprezentativă clădire în stil secession nu numai din Oradea, ci și din România, fiind inclusă în lista monumentelor istorice de categorie A”, a completat dl. Dumitru Sim - șeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din Primăria Oradea.
Proiectul de reabilitare este finanțat prin fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului fiind de 4.036.196 lei, din care contribuția proprie a administrației locale este de 587.085 lei.
Primăria va supraveghea îndeaproape toate etapele lucrările
„Până acum am purtat discuții cu reprezentanții firmei executante și i-am rugat să dea dovadă de seriozitate pe parcursul întregii lucrări. Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea tuturor lucrărilor care se realizează în oraș și nu vom deroga de la acest principiu nici acum, când vom urmări îndeaproape toate etapele lucrărilor pentru a ne asigura că acestea se desfășoară în parametrii corespunzători”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.
Lucrările de reabilitare care vor începe săptămâna viitoare sunt cu atât mai importante cu cât este vorba de un monument istoric.
Lucrările care se vor desfășura aici vor consta în reabilitarea sistemului de canalizare, reabilitarea sistemului de pavaj și în realizarea iluminatului arhitectural în pasaj.
Modelul mozaicului ales pentru pavajul pasajului datează din anul 1907
„Lucrări de asemenea anvergură nu s-au realizat în Oradea de cel puțin 30 de ani. Lucrarea de realizare a mozaicului turnat este o lucrare extrem de complexă și migăloasă. Un astfel de mozaic de o asemenea complexitate nu a fost realizat în Oradea din perioada antebelică”, a spus dl. Dumitru Sim.
Arhitectul proiectului, Anemari Szabo, a precizat că pentru pavarea Pasajului Vulturul Negru se va executa un model de mozaic, existent în anul 1907 în holul Hotelului Vulturul Negru, dar care azi este acoperit cu un alt pavaj și nu se mai poate vedea. Actualul pavaj din Pasajul Vulturul Negru datează din 1980.
Tot arhitectul Anemari Szabo a mai precizat că cel mai probabil în primăvara anului viitor, undeva în luna martie, se va trece la turnarea mozaicului. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:05:54 Ora de vară a Europei de Est