Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în vizită în Oradea

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein a făcut azi, 12 septembrie o vizită în Oradea în cadrul evenimentului de inaugurare a unui amplu proiect constând în finanțarea de către Ambasada SUA prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim”, situată pe str. Primăriei, nr. 25.

Finanțarea are ca scop reabilitarea acestei sinagogii, aflată momentan într-o stare avansată de degradare și transformarea ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Sinagoga Zion va fi reabilitată de Primăria Oradea printr-un proiect european
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein însoțit de președintele Comunității Evreilor, ing. Teodor Felix Koppelmann a făcut un prim popas la Sinagoga Neologă Zion din str. Independenței, unde a fost întâmpinat de primarul Ilie Bolojan.
Acesta le-a prezentat starea actuală a sinagogii de pe malul Crișului Repede, dar și proiectul realizat de Primăria Oradea pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectul câștigat de Primăria Oradea, precizând că acesta se va implementa printr-o linie de finanțare asigurată din fonduri europene pentru zonele de graniță, obiectivul principal fiind conservarea valorilor culturale și apropierea acestora.
Titlul proiectului este „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităților evreiești din Oradea și Debrecen”
În urma câștigării de către Primăria Oradea prin specialiștii Direcției de Mangement Proiecte cu Finanțare Internațională a acestui proiect pe fonduri europene, Sinagoga Zion, aflată azi în stare de deteriorare va fi reabilitată total și redată circuitului cultural.
 „În această toamnă vom demara procedurile de licitație a lucrărilor de reabilitare, după care în primăvara anului viitor vom începe execuția, urmând ca până în luna aprilie a anului 2014 să avem o sinagogă, un monument de arhitectură complet reabilitat”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Valoarea totală a proiectului câștigat este de 1.583.852 de euro, din care contribuția proprie a Primăriei Oradea va fi  aprox 30%, respectiv 433.852 euro.
Această sinagogă este un monument arhitectural cu o deosebită valoare artistică și simbolistică, fiind un obiectiv deosebit de important pentru identitatea culturală orădeană, dar și regională, sinagoga fiind inclusă în Lista Monumentelor Istorice.
Sinagoga „Hinech Neorim” va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina însoțit de președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman, primarul Ilie Bolojan și coordonatorul proiectului de restaurare a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” a participat la inaugurarea proiectului de reabilitare a Sinagogii (de pe str. Primăriei, nr. 25).
În urma unei competiții anuale la care participă proiecte din întrega lume, Departamentul de Stat al SUA a acordat proiectului Comunității Evreilor din Oradea fonduri în valoare de 129.585 USD în vederea restaurării Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” și transformării ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina a amintit în discursul său despre bogăția și diversitatea culturii evreiești în acest oraș, despre urmele unei civilizații înfloritoare, lucruri pe care le-a remarcat încă de la prima vizită făcută în Oradea. El a mai adăugat: „Știu că uneori se întâmplă ca politicienii să facă promisiuni pe care nu le onorează, dar vă asigur că eu știu să îmi respect promisiunea făcută față de acest oraș”.
„Mă bucură nespus venirea dlui ambasador pentru realizarea acestui vis nesperat: salvarea acestui monument de arhitectură. Această sinagogă este una dintrele cele 29 de sinagogi care existau în Oradea. Aici era un loc sfânt unde evreii se întâlneau în fiecare zi sau la marile sărbători. Cultura poporului evreu merită refacerea amprentelor culturale de altădată”, a spus președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman.
„Mulțumesc comunității evreiești pentru colaborarea pe care am avut-o în toți acești ani. Reabilitarea sinagogilor este un semn de respect pentru comunitatea evreiască, care a avut o contribuție culturală importantă în dezvoltarea orașului nostru în perioada ante și interbelică. Mă bucur că alături de finanțarea pe care o asigură Ambasada SUA pentru reabilitarea Sinagogii Ortodoxe, Primăria Oradea a reușit să câștige un proiect important prin care vom reabilita și Sinagoga Neologă de pe malul Crișului Repede”, a spus primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 5 martie 2021