Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în vizită în Oradea

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein a făcut azi, 12 septembrie o vizită în Oradea în cadrul evenimentului de inaugurare a unui amplu proiect constând în finanțarea de către Ambasada SUA prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim”, situată pe str. Primăriei, nr. 25.

Finanțarea are ca scop reabilitarea acestei sinagogii, aflată momentan într-o stare avansată de degradare și transformarea ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Sinagoga Zion va fi reabilitată de Primăria Oradea printr-un proiect european
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein însoțit de președintele Comunității Evreilor, ing. Teodor Felix Koppelmann a făcut un prim popas la Sinagoga Neologă Zion din str. Independenței, unde a fost întâmpinat de primarul Ilie Bolojan.
Acesta le-a prezentat starea actuală a sinagogii de pe malul Crișului Repede, dar și proiectul realizat de Primăria Oradea pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectul câștigat de Primăria Oradea, precizând că acesta se va implementa printr-o linie de finanțare asigurată din fonduri europene pentru zonele de graniță, obiectivul principal fiind conservarea valorilor culturale și apropierea acestora.
Titlul proiectului este „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităților evreiești din Oradea și Debrecen”
În urma câștigării de către Primăria Oradea prin specialiștii Direcției de Mangement Proiecte cu Finanțare Internațională a acestui proiect pe fonduri europene, Sinagoga Zion, aflată azi în stare de deteriorare va fi reabilitată total și redată circuitului cultural.
 „În această toamnă vom demara procedurile de licitație a lucrărilor de reabilitare, după care în primăvara anului viitor vom începe execuția, urmând ca până în luna aprilie a anului 2014 să avem o sinagogă, un monument de arhitectură complet reabilitat”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Valoarea totală a proiectului câștigat este de 1.583.852 de euro, din care contribuția proprie a Primăriei Oradea va fi  aprox 30%, respectiv 433.852 euro.
Această sinagogă este un monument arhitectural cu o deosebită valoare artistică și simbolistică, fiind un obiectiv deosebit de important pentru identitatea culturală orădeană, dar și regională, sinagoga fiind inclusă în Lista Monumentelor Istorice.
Sinagoga „Hinech Neorim” va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina însoțit de președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman, primarul Ilie Bolojan și coordonatorul proiectului de restaurare a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” a participat la inaugurarea proiectului de reabilitare a Sinagogii (de pe str. Primăriei, nr. 25).
În urma unei competiții anuale la care participă proiecte din întrega lume, Departamentul de Stat al SUA a acordat proiectului Comunității Evreilor din Oradea fonduri în valoare de 129.585 USD în vederea restaurării Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” și transformării ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina a amintit în discursul său despre bogăția și diversitatea culturii evreiești în acest oraș, despre urmele unei civilizații înfloritoare, lucruri pe care le-a remarcat încă de la prima vizită făcută în Oradea. El a mai adăugat: „Știu că uneori se întâmplă ca politicienii să facă promisiuni pe care nu le onorează, dar vă asigur că eu știu să îmi respect promisiunea făcută față de acest oraș”.
„Mă bucură nespus venirea dlui ambasador pentru realizarea acestui vis nesperat: salvarea acestui monument de arhitectură. Această sinagogă este una dintrele cele 29 de sinagogi care existau în Oradea. Aici era un loc sfânt unde evreii se întâlneau în fiecare zi sau la marile sărbători. Cultura poporului evreu merită refacerea amprentelor culturale de altădată”, a spus președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman.
„Mulțumesc comunității evreiești pentru colaborarea pe care am avut-o în toți acești ani. Reabilitarea sinagogilor este un semn de respect pentru comunitatea evreiască, care a avut o contribuție culturală importantă în dezvoltarea orașului nostru în perioada ante și interbelică. Mă bucur că alături de finanțarea pe care o asigură Ambasada SUA pentru reabilitarea Sinagogii Ortodoxe, Primăria Oradea a reușit să câștige un proiect important prin care vom reabilita și Sinagoga Neologă de pe malul Crișului Repede”, a spus primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:24:24 Ora de vară a Europei de Est