Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în vizită în Oradea

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein a făcut azi, 12 septembrie o vizită în Oradea în cadrul evenimentului de inaugurare a unui amplu proiect constând în finanțarea de către Ambasada SUA prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim”, situată pe str. Primăriei, nr. 25.

Finanțarea are ca scop reabilitarea acestei sinagogii, aflată momentan într-o stare avansată de degradare și transformarea ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Sinagoga Zion va fi reabilitată de Primăria Oradea printr-un proiect european
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein însoțit de președintele Comunității Evreilor, ing. Teodor Felix Koppelmann a făcut un prim popas la Sinagoga Neologă Zion din str. Independenței, unde a fost întâmpinat de primarul Ilie Bolojan.
Acesta le-a prezentat starea actuală a sinagogii de pe malul Crișului Repede, dar și proiectul realizat de Primăria Oradea pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectul câștigat de Primăria Oradea, precizând că acesta se va implementa printr-o linie de finanțare asigurată din fonduri europene pentru zonele de graniță, obiectivul principal fiind conservarea valorilor culturale și apropierea acestora.
Titlul proiectului este „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităților evreiești din Oradea și Debrecen”
În urma câștigării de către Primăria Oradea prin specialiștii Direcției de Mangement Proiecte cu Finanțare Internațională a acestui proiect pe fonduri europene, Sinagoga Zion, aflată azi în stare de deteriorare va fi reabilitată total și redată circuitului cultural.
 „În această toamnă vom demara procedurile de licitație a lucrărilor de reabilitare, după care în primăvara anului viitor vom începe execuția, urmând ca până în luna aprilie a anului 2014 să avem o sinagogă, un monument de arhitectură complet reabilitat”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Valoarea totală a proiectului câștigat este de 1.583.852 de euro, din care contribuția proprie a Primăriei Oradea va fi  aprox 30%, respectiv 433.852 euro.
Această sinagogă este un monument arhitectural cu o deosebită valoare artistică și simbolistică, fiind un obiectiv deosebit de important pentru identitatea culturală orădeană, dar și regională, sinagoga fiind inclusă în Lista Monumentelor Istorice.
Sinagoga „Hinech Neorim” va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina însoțit de președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman, primarul Ilie Bolojan și coordonatorul proiectului de restaurare a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” a participat la inaugurarea proiectului de reabilitare a Sinagogii (de pe str. Primăriei, nr. 25).
În urma unei competiții anuale la care participă proiecte din întrega lume, Departamentul de Stat al SUA a acordat proiectului Comunității Evreilor din Oradea fonduri în valoare de 129.585 USD în vederea restaurării Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” și transformării ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina a amintit în discursul său despre bogăția și diversitatea culturii evreiești în acest oraș, despre urmele unei civilizații înfloritoare, lucruri pe care le-a remarcat încă de la prima vizită făcută în Oradea. El a mai adăugat: „Știu că uneori se întâmplă ca politicienii să facă promisiuni pe care nu le onorează, dar vă asigur că eu știu să îmi respect promisiunea făcută față de acest oraș”.
„Mă bucură nespus venirea dlui ambasador pentru realizarea acestui vis nesperat: salvarea acestui monument de arhitectură. Această sinagogă este una dintrele cele 29 de sinagogi care existau în Oradea. Aici era un loc sfânt unde evreii se întâlneau în fiecare zi sau la marile sărbători. Cultura poporului evreu merită refacerea amprentelor culturale de altădată”, a spus președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman.
„Mulțumesc comunității evreiești pentru colaborarea pe care am avut-o în toți acești ani. Reabilitarea sinagogilor este un semn de respect pentru comunitatea evreiască, care a avut o contribuție culturală importantă în dezvoltarea orașului nostru în perioada ante și interbelică. Mă bucur că alături de finanțarea pe care o asigură Ambasada SUA pentru reabilitarea Sinagogii Ortodoxe, Primăria Oradea a reușit să câștige un proiect important prin care vom reabilita și Sinagoga Neologă de pe malul Crișului Repede”, a spus primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 31 ianuarie 2023