Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ioana Dzițac a participat la școala de vară de la Oxford Cheltenham

Un vis împlinit

Ioana Dzițac a participat la școala de vară de la Oxford Cheltenham

Ioana Dzițac, o minune de copil, care impresionează prin sensibilitate, imaginație și creativitate, cumințenie și frumusețe morală, cultură și eleganță în gândire, și-a dorit mult să ajungă sus, dincolo de nori, spre a privi și „de sus în jos, nu numai de jos în sus”.

Iar vara aceasta, visul ei s-a împlinit, atunci când a zburat către Anglia, la Oxford Cheltenham, pentru a participa la o „minunată școală de vară”, după aprecierea Ioanei.
La Școala Dean Close a avut plăcerea să-și petreacă 15 zile, participând la cursuri de limba engleză, 15 ore pe săptămână (acreditate British Council și English U) și predate de profesori vorbitori nativi de limbă engleză; acolo a avut șansa să aibă drept colegi de grupă copii din China, Olanda, Spania, Coreea de Sud, Germania,
Franța și Portugalia...
„Cursurile au fost interactive și dinamice; am avut diferite proiecte, discuții libere pentru îmbunătățirea vocabularului, iar noțiunile de gramatică au fost abordate prin diferite jocuri; dezbaterile pe teme impuse au constituit un punct forte pentru mine, deoarece, de exemplu, s-au purtat discuții despre astronomie, sfârșitul lumii, Nostradamus și extratereștri, teme de care eu sunt pasionată și la care m-am remarcat”.
Ambițioasă, perseverentă, calculată și plină de calități, Ioana nu putea să nu strălucească și cu această ocazie. Ne-o dovedesc aprecierile scrise, documentele: certificatul de absolvire și raportul de evaluare a progresului, diploma pentru foarte buna contribuție la clasă, diplomă pe care au mai primit-o doar doi cursanți.
Dincolo de uriașul bagaj de cunoștințe dobândit, rămân amintirile și prieteniile câștigate, emoțiile interiorizate la vederea acelor ținuturi de legendă.
„Am mers la Alton Towers, unul dintre cele mai mari parcuri de distracție din Anglia, unde am încercat diferite curse extreme; am făcut o excursie la Cadbury World, fabrica de ciocolată din Birmingham, unde am primit dulciuri, am vizitat muzeul și am făcut un tur interactiv al fabricii, unde am aflat istoria acesteia și modalitatea prin care se obține ciocolata; am ajuns în cel mai mare centru comercial din Europa, Birmingham City Centre, un loc în care se găsesc peste 160 de magazine și restaurante, toate sub un singur acoperiș; am avut parte de un Treasure Hunt, unde a trebuit să răspundem la ghicitori pentru a ajunge într-o locație secretă; altădată ne-am încercat talentul de a găti cu un curs de Cooking (iar prăjiturelele au ieșit de minune).
De-a dreptul antologică a fost vizita faimosul și frumosului oraș Oxford unde am văzut Carfax Tower, Christ-Church College (de unde s-au inspirat cei care au realizat seria filmelor „Harry Potter”), Merton College, University Church of St Mary the Virgin, Hertford Bridge, Bodleian Library (unde se află un număr impresionant de cărți) și Sheldonian Theatre, precum și Grădină Botanică din Oxford. Ultima zi nu o puteam petrece decât la Londra, evident, unde am vizitat Westminster Abbey, Big Ben, Houses of Parliament, Downing Street and Nelsons Column, am ieșit la picnic în St. James Park, am vizitat Buckingham Palace, Trafalgar Square, the National Gallery, Piccadilly Circus…
Pe mine, școala internațională de vară m-a încărcat pozitiv: am cunoscut locuri și culturi noi, oameni noi și m-am întors cu un bagaj de cunoștințe îmbogățit. Primul meu zbor a coincis cu visul meu de a ajunge la o școală renumită din Anglia; a fost un zbor înalt, lin, care-mi doresc să se repete; e frumos acolo sus, atât în înaltul cerului, cât și în miezul școlarității englezești”.
Aceasta este Ioana Dzițac și visul său împlinit de a ajunge sus, dincolo de nori, spre a privi și „de sus în jos, nu numai de jos în sus”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ioana Dzițac a participat la școala de vară de la Oxford Cheltenham.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:46:19 Ora de vară a Europei de Est