Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii sârguincioși pot câștiga biciclete, jocuri și enciclopedii!

Concursul județean „Învață bine”

Elevii sârguincioși pot câștiga biciclete, jocuri și enciclopedii!

Marți (18 septembrie 2012), la Hotel Ramada, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Asociației Piticot, organizatorii concursului județean „Învață bine”, ne-au asigurat că elevii sârguincioși pot câștiga biciclete, jocuri și enciclopedii!

Lavinia Catrinar – președinte, Dorel Puchianu – director, Ariadna Macrea – asistent director, Flavia Iulia Oprean și Claudia Vidican și-au propus să ne ofere mai multe detalii legate de acest concurs.
Referitor la cei 20 de lei care se percep ca taxă de participare, organizatorii au dorit să sublinieze faptul că aceștia vor fi folosiți nu în organizare sau la premiere, ci vor avea un scop nobil, acela de a-i ajuta pe copiii cu probleme, care este de fapt menirea acestei asociații, de a întinde o mână copiilor care au nevoie de sprijin. Legat de premii, s-a mai precizat faptul că premiile importante, constând în biciclete, jocuri și enciclopedii, vor fi câte șapte din fiecare, câte un premiu I, II și III la fiecare din cele șapte discipline (secțiuni): matematică, limba și literatura română, limba engleză, istorie, geografie și cultură civică, respectiv la secțiunea „Este afacerea mea”.  
Despre concurs
Așadar, Asociația Piticot răsplătește pasiunea elevilor pentru studiu, prin concursul județean „Învață bine”, recompensat cu premii în valoare de peste 5.000 de lei.
Prima zi de școala coincide cu prima zi de înscrieri la concursul care își propune să stimuleze logica, memoria și spiritul antreprenorial al elevilor de gimnaziu din întreg județul Bihor.
Pasiunea pentru învățătură le-ar putea aduce elevilor bihoreni, pe lângă prestigiu și satisfacția cunoașterii, cadouri consistente, chiar înainte de Moș Nicolae. Elevii sârguincioși pot câștiga o bicicletă de ultimă generație (premiul întâi), un joc de masă  (premiul II) și o enciclopedie completă pentru copii (premiul III), dacă participă la concursul școlar județean „Învață bine” și demonstrează că sunt cei mai buni din Bihor la una dintre disciplinele: matematică, limba și literatura română, limba engleză, istorie, geografie și cultură civică - sau arată că au simț antreprenorial, la secțiunea: „Este afacerea mea”. Concursul județean „Învață bine” este constituit sub formă de întrebări grilă, concepute special de către o comisie formată din specialiști în disciplinele de concurs.
Pentru educație
Concursul județean „Învață bine” este organizat de către Asociația PITICOT – Institutul Român pentru Ajutorarea Copiilor Aflați în Dificultate, din dorința de a dezvolta interesul pentru educație/învățare. „Alături de familie, educația reprezintă elementul de bază al unei societăți. Considerăm că orice competiție educațională este binevenită pentru susținerea unui mediu de dezvoltare optim al copilului”, spune Dorel Puchianu – director organizare evenimente în cadrul Asociației Piticot. Obiectivele organizatorilor sunt dezvoltarea spiritului competițional la elevi, creșterea interesului elevilor și profesorilor pentru învățare și pentru perfecționare continuă, implicarea cadrelor didactice în activități de voluntariat/proiecte sociale/proiecte umanitare și, nu în ultimul rând, strângerea de fonduri pentru construirea/amenajarea unui Spital de Pediatrie dotat cu aparatură de ultimă generație, în județul Bihor.
Cum se fac înscrierile
La concursul „Învață bine” se pot înscrie toți copiii din clasele V – VIII, din cadrul oricărei instituții de educație din județ. Înscrierea la concurs se va face on-line, pe site-ul www.piticot.org/invatabine. Perioada de înscriere este 17 septembrie – 17 octombrie 2012. Un elev se poate înscrie la mai multe discipline, prin plata taxei de participare pentru fiecare disciplină în parte.Taxa unică/disciplină este de 20 de lei. Concursul se va desfășura marți, 23 octombrie 2012, de la ora 10.00.
Concursul este realizat de către Asociația Piticot, în parteneriat cu Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:43:47 Ora de vară a Europei de Est